Autor Wątek: Marker karpiowy z diodą led - jaki kolor wybrać?  (Przeczytany 1402 razy)

Offline l4rgo84

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
Chciałbym zakupić marker karpiowy z diodą led. Tylko jaki kolor mam wybrać żeby był dobrze widoczny nad wodą i przy okazji nie straszył ryb. Wyczytałem na jakimś forum że światło czerwone najmniej się rozchodzi w głebi wody. Jeśli ma ktoś doświadczenie w tym temacie, proszę o fachową poradę.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Marker karpiowy z diodą led - jaki kolor wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 05.08.2020, 21:05 »
Ja akurat mam jeden z czerwoną i jeden z niebieską. Mam kolegów, którzy mają białe. Ciężko jednoznacznie ocenić, czy faktycznie to negatywnie wpływa na ryby. Niektórzy koledzy karpiarze uważają, że nie powinno się stosować żadnych tego typu wynalazków. Uważają, że to odstrasza ryby. Jeśli miałoby to mieć jakiś wpływ, to raczej na płytszej wodzie. Ja akurat nie mogę na podstawie swoich zasiadek z kolegami, którzy nie mieli oświetlania, powiedzieć, że takie diody powodowały mniej brań. Raz były brania na markerze z diodą, raz na tym bez diody. Jak to w karpiowaniu. Ale też nie przypominam sobie, żebym łowił z tymi diodami na jakichś sporych górkach czy płyciznach. Bywały górki, jak najbardziej, ale z reguły na szczycie górek się nie stawiało, tylko na spadzie lub zaraz za nim. Niem wiem, czy w okresie, w którym już miałem te markery, kiedykolwiek postawiłem ja na głębokości mniejszej niż 2,5 metra.
Akurat, jakoś tak się złożyło, że kiedy łowiłem ostatnio na płyciznach, to miałem markety bez diody. Może inni koledzy mają szersze doświadczenia w temacie.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #2 dnia: 05.08.2020, 22:21 »
Może kogoś zainteresować, marker karpiowy z czujnikiem zmierzchowym. Nie wiem ile kosztuje itd. jest podany kontakt na filmie.

Marker możesz(powinieneś) wystawić nad powierzchnie wody np. 0,5 - 1,0 m.
Światło zielone i niebieskie żółte jest raczej najmniej rażące.
Przecież niebieskie jest mocne, nawet na sygnalizatorach.(drażniące)
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline l4rgo84

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #3 dnia: 06.08.2020, 10:50 »
Wybieram się właśnie na zasiadkę na uroczysko karpiowe, tam głębokość wody waha się od 1 do 3 metrów. Więc jest to stosunkowo płytkie łowisko. Zastanawiałem się nad modelem żółtym z Undercarp ale chwilo brak towaru w magazynie.
https://undercarp.pl/produkt/marker-karpiowy-z-czujnikiem-zmierzchu-zolty-6-m/

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #4 dnia: 06.08.2020, 12:50 »
Panowie z Undercarp, wprowadzają klienta w błąd, pisząc, że marker posiada czujnik zmierzchowy. Nie pokrywa się to w ogóle z filmem.
Nie posiada - żarówkę odpalasz manualnie, dokręcając kapturek i świeci cały czas.(w dzień i w nocy)
Poza tym, całkiem fajne.
...to królestwo...

Pozdrawiam.