Autor Wątek: Shimano Ultegra Ci4+ 5500 XTC, Penn Conflict 2 LC 5000, Mivardi Lynx 5000 LX  (Przeczytany 3332 razy)

Offline Dawid21

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Jak Grupo myślicie jakies sugestywne opinie od użytkowników, którzy mieli bądź mają takowe kołowrotki ,który kołowrotek będzie najlepszy pod dystans i ogólnie wytrzymały w użytkowaniu , łowienie pod duże komercyjne karpie feederem.  Proszę o komentarze tylko z tych kołowrotków i Pozdrówka :)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Z opinii większości dystansowców ,a zwłaszcza naszego experta Zbyszka :beer:,Ultegra będzie najlepszym wyborem :thumbup:

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Na zdjęciu jest Ultegra XTD, a nie CI4+ ;)

Penn Conflict II LC nie grzeszy kształtami i wymiarami szpuli, a także posiada pewne niedociągnięcia techniczne po stronie napędu, które mogą spowodować problemy w perspektywie czasu (mogą, nie muszą) - odsyłam do recenzji na forum ;)

Mivardi to bardzo niska popularność, więc ciężko o opinie.
Raczej będzie to rasowy "chińczyk", czyli chińska myśl techniczna w barwach Mivardi, za to z "solidnym" marketingiem :facepalm:, np :
- wał główny z tytanu (nie dość, że nie ma takiej części w kołowrotku- zapewne chodziło o oś, to tytanu nie ma nawet w młynkach za 5000zł)
- podwójnie ekranowane łożyska ze stali nierdzewnej (nie wiem co to niby znaczy, a po drugie wartość wysokiej jakości łożysk nierdzewnych w tej ilości przewyższyła by cenę kołowrotka)....
 :P

Pozostaje Ultegra CI4+.
Najlżejsza z całej stawki, świetna szpula do dalekich rzutów, ogarnięta technicznie i jakościowo, dość dobry dostęp do części zamiennych.
Najdroższa z trzech podanych.
Nie wiem co znaczy "duże, komercyjne karpie", ale życie pokazuje, że spokojnie wystarczają młynki 3000, 4000 czy 5000 na komercje, raczej należy się skupiać na takich elementach zestawu jak żyłki czy haki.
W tym wypadku jednak rozumiem, że duże znaczenie ma zasięg, a więc konstrukcje ze szpulami long cast są jak najbardziej wskazane.
Czesiek

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
Używam takiej ultegry od kilku wyjazdów, jeśli będę kupował kolejny do średniego-większego dystansu kupię to samo. Polecam!

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Mam ultegre xtc, w sumie jak bym brał ponownie to pewnie wybrałbym xtd jeżeli mowa o 5500. Różnica w wadze znikoma, a cenowo trochę kasy w portfelu. Jak łowisz super ciężko to xtc, bo kita na zimno. Sprzęt pierwsza klasa, polecam. Chodzi jak masełko podczas zwijania zestawu z 90g ciężarkiem. Nawet do spombowania jest ok

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
Na zdjęciu jest Ultegra Ci4+ xtc 😉
Super maszynka. Jedyny problem jest taki, że prowadnice szpuli potrafią wyskoczyć  jeśli dostanie się tam żyłka. Ale nie jest to jakieś strasznie upierdliwe. Więcej minusów nie znalazłem.
No może jeszcze hamulec. Ogólnie nie jest zły ale moim zdaniem  w poprzednich modelach  (Xta i  Xtb) był bardziej funkcjonalny. 
Xtc ma pojedyncze pokrętło, podobnie jak modele xsa, xsb, xsc choć o innym skoku, co oczywiście można sobie "poprawić" odpowiednimi  podkładkami w hamulcu.
Mowa oczywiście o Ultegrach Ci4 i Ci4+
Jeszcze jedna bardzo ważna kwestia..
Szpula  Ci4+ xtc  ma odrobinę zmieniony kształt i nie pasuje do starszych modeli , natomiast stare szpule do tej ultegry wchodzą - To chyba najgłupsza rzecz jaką Shimano mogło zrobić. Do tej pory wszystkie szpule 5500 były takie same i pasowały bez problemu.

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
Quick Drag w nowych Ultegrach Ci4+ jest bardzo upierdliwy. Kilka ząbków dzieli luźną szpulę od betonu. Na szczęście da się QD całkowicie usunąć. Po takiej modyfikacji, której dokonał u mnie Czesiu, jestem bardzo zadowolony z pracy hamulca.

Nie jestem pewien, ale do nowych Ultegr Ci4+ powinno pasować podwójne pokrętło typu Baitrunner znane z poprzedniej wersji XTB. To też fajne rozwiązanie.
Kuba

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
Pokrętło od xtb  pasuje ale najlepiej "gra" ze starą szpulą. W tej nowej trzeba wymienić podkładki hamulca żeby było ok. Może wystarczyło by  z jedną  podkładkę usunąć ale tego nie sprawdzałem.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Jakie podkładki i ile daliście do XTC, bo też mnie wkurza za mocny hamulec. Dosłownie 3 skoki i mamy beton->luz.

Offline furmek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
Jedna podkładka filcowa w środek załatwia sprawę.