Autor Wątek: Budżetowy kołowrotek do metody na bliskim dystansie  (Przeczytany 3687 razy)

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Budżetowy kołowrotek do metody na bliskim dystansie
« Odpowiedź #15 dnia: 25.09.2020, 20:00 »
Ja dwa tygodnie temu suma 17 kg wyjąłem na metodę żyłka główna 0.28 taką stosuję do metody bo nie nastawiam się na małe ryby.  Ale wydaje mi się że optymalna ilość żyłki na kołowrotku to około 150 m. Miałem taki przypadek dwa czy trzy razy że po zarzucie na 70 metrów i po braniu jesiotra ryba miała tyle siły że od razu z brania wyciągnęła 20 metrów żyłki przy skręconym hamulcu i żyłce 0,28. Jak bym miał 100 metrów nawinięte to już prawie by był koniec żyłki.
Paweł

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #16 dnia: 25.09.2020, 21:14 »
Dziękuję wszystkim za opinie i śpieszę z małym wyjaśnieniem. Moja przegrana walka wynikała z 30metrowego odjazdu po zacięciu i zaparkowaniu w tonie zielska. Niestety mimo mocno dokręconego hamulca nie mogłem nic zrobić, ledwo zdążyłem odblokować klip. Legenda głosi że są w tym zbiorniku 2cyfrówki i chciałbym mieć z nimi nieco większe szanse. Zbiornik nie jest duży ale mocno zarośnięty, na początku nie ma miejsc na finezyjny hol.
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #17 dnia: 25.09.2020, 21:19 »
Dziękuję wszystkim za opinie i śpieszę z małym wyjaśnieniem. Moja przegrana walka wynikała z 30metrowego odjazdu po zacięciu i zaparkowaniu w tonie zielska. Niestety mimo mocno dokręconego hamulca nie mogłem nic zrobić, ledwo zdążyłem odblokować klip. Legenda głosi że są w tym zbiorniku 2cyfrówki i chciałbym mieć z nimi nieco większe szanse. Zbiornik nie jest duży ale mocno zarośnięty, na początku nie ma miejsc na finezyjny hol.

Jak masz zamiar łapać większe miśki to dopłata do sprawdzonego modelu wydaje się bardzo rozsądna. Osobiście używam kołowrotków okumy bo są sprawdzone jeśli chodzi o jakość hamulca. Na metodzie mam custom black feeder 55 z siła hamulca 9kg i większe karpie i amury to formalność. Cena to ok 250 zł.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 26.09.2020, 06:57 »
Ryobi virtus 4000 polecam. Jak dobrze poszukasz to za ok.140zł z przesyłką możesz trafić

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #19 dnia: 26.09.2020, 07:41 »
... Moja przegrana walka wynikała z 30metrowego odjazdu po zacięciu i zaparkowaniu w tonie zielska. Niestety mimo mocno dokręconego hamulca nie mogłem nic zrobić, ledwo zdążyłem odblokować klip. Legenda głosi że są w tym zbiorniku 2cyfrówki i chciałbym mieć z nimi nieco większe szanse. ...
Witam.
W lipcu na Tactic-a 540i uwiesił mi się sum ponad 50kg. Hol trwał ok.50minut, ale udało się. Na szpuli była żyłka 0,40 i jakieś 1,2m leader z plecionki 35lbs, bo jakieś 2 godziny wcześniej czystą 0,35 mi porwało. Też był odjazd i nie udało się tego zatrzymać, nawet dohamowując ręką. Tactic wytrzymał i nic mu nie jest, ale teraz na wszelki wypadek zmieniłem zestaw na plecionkę 0,30 i kołowrotek Custom Black Feeder 55. To tak informacyjnie.

Jeśli masz tam takie ryby jak piszesz, lepiej miej zapas "mocy" i w kołowrotu i w lince - Twój wybór. Na tamtym wyjeździe też nastawiałem się na karpie/amury tak w przedziale 15-20kg.
Pozdrawiam.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #20 dnia: 26.09.2020, 15:24 »
... Moja przegrana walka wynikała z 30metrowego odjazdu po zacięciu i zaparkowaniu w tonie zielska. Niestety mimo mocno dokręconego hamulca nie mogłem nic zrobić, ledwo zdążyłem odblokować klip. Legenda głosi że są w tym zbiorniku 2cyfrówki i chciałbym mieć z nimi nieco większe szanse. ...
Witam.
W lipcu na Tactic-a 540i uwiesił mi się sum ponad 50kg. Hol trwał ok.50minut, ale udało się. Na szpuli była żyłka 0,40 i jakieś 1,2m leader z plecionki 35lbs, bo jakieś 2 godziny wcześniej czystą 0,35 mi porwało. Też był odjazd i nie udało się tego zatrzymać, nawet dohamowując ręką. Tactic wytrzymał i nic mu nie jest, ale teraz na wszelki wypadek zmieniłem zestaw na plecionkę 0,30 i kołowrotek Custom Black Feeder 55. To tak informacyjnie.

Jeśli masz tam takie ryby jak piszesz, lepiej miej zapas "mocy" i w kołowrotu i w lince - Twój wybór. Na tamtym wyjeździe też nastawiałem się na karpie/amury tak w przedziale 15-20kg.
Pozdrawiam.

Ja nastawiam się na leszcze, liny, karasie oraz karpiki do 3 czy nawet 5kg, natomiast te 2cyfrówki to taki bonus z którym chciałbym mieć jakieś szanse. Na czystym zbiorniku z odpowiednio ustawionym kołowrotkiem 0,25 bez problemu, ale na tym zbiorniku nie mam takiego komfortu. Sumek/sumki 40+ podobno też tam są, ale na nie będzie już niedługo osobny kij i plecionka 0,50 żeby się ich pozbyć (przesiedlić) bo pewnie gustują w jedzeniu ryb, które ja chciałbym sobie spokojnie połowić :)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 26.09.2020, 18:28 »
Cobi, zerknij sobie jeszcze na młynek od Robinsona power feeder fd 406 ,koszt do 200zł ,chłopaki którzy testują Robinsona, ekipa z Wodzisławia pozytywnie ocenia ten kręcioł  :thumbup:

Offline lajon38

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #22 dnia: 26.09.2020, 20:25 »
Optuje też za tym Robinsonem mam model 306 przy feederze i złego słowa nie powiem.Z Robinsona można polecieć jeszcze method master QD albo method Gun lub całkowicie budżetowy Crank.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #23 dnia: 26.09.2020, 21:06 »
Nie wiem jak inni koledzy ale w budżetówkę w Robinsona to bym nie wchodził