Autor Wątek: Zanęta na wstępne nęcenie a mieszanka do wędkowania do klasyka?  (Przeczytany 2655 razy)

Offline Zssido

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: feeder
Witam serdecznie, w związku z tym że nocka w pracy zacząłem się zastanawiać jak u was wygląda mieszanka do wstępnego necenia w porównaniu do mieszanki na którą wędkujecie?
Dopalacie czy też jakoś mocno wzbogacacie swoje mieszanki na wstępie, czy też nęcicie dokładnie tym samym towarem?

Ja od kiedy pamiętam to do wstępnego nęcenia i do wędkowania używam tej samej mieszanki ale, że tak powiem bywa z tym różnie jeśli chodzi o efekty. Stąd moje pytanie właśnie, bo nie wiem czy bardziej skuteczne nie będzie większe dopalenie w dodatki zanęty na wstępie.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Zadałeś pytanie o bardzo rozległym spektrum.
Wstępne nęcenie może mieć kilka celów,uwarunkowań i postaci. Generalnie wszystko zależy od temp wody,danej pory naturalnego kalendarza ryb,gatunku na jaki się nastawiamy i długości zasiadki.
Musisz bardziej sprecyzować o co konkretnie Ci chodzi.

Wstępne nęcenie najczęściej robię zanętą ,na którą łowię i w zależności od pory,dodaję mniej lub więcej frakcji,ale też są i momenty,że wstępne nęcenie,to sama ziemia z zapachem,by tylko powstała chmura.

Pisałem temty o nęceniu. Poszukaj.

Offline hakon

• Reputacja: 41
Można powiedzieć tak jak kolega wyżej. Jeśli chodzi o porę roku i pogodę jak teraz, to wstępnie i na początek wędkowania nęce ubogo i poźniej ewentualnie dopalam.
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
Według mnie wstępne necenie pod klasyka powinno być ubozsze, chodzi o samo zwrócenie uwagi zaznaczenie miejsca wiadomo trzeba coś tam podać robactwa czy ziarna chodzi o stworzenie stołu na którym będzie lądował bardziej atrakcyjny koszyk z robaczkami i większą ilością zanety. Dla tego ja na wstępne necenie daje dużo ziemi gliny i trochę zanety i grubsze frakcje (ich ilość to tak jak koledzy pisali zależy od wielu czynników).
Chodzi mi o to że ryba ma szukać w tym żarcia znajduje trochę i szuka dalej jak podasz za bogato to się nasyci, bezpieczniej jest budować łowisko w trakcie łowienia jak ryba dobrze reaguje to donecic. Lepiej dać mniej i stopniowo dokładać obserwując jak ryba reaguje.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
Ja na wstępie nęcę spombem, grubymi ziarnami i pelletem 6 - 8 mm. To jest jednak taktyka pod leszcze i to zakładając, że mają apetyt i trochę ich jest. W takich okolicznościach w ogóle nie nęcę wstępnie zanętą bo nie przytrzymuje ona stada leszczy na dłużej. Zanęta i robale lecą tylko do koszyka.

Offline Zssido

Ja  to jednak lubię sobie pewnie sprawy utrudnić xd no nic, dzięki wszystkim za jakiekolwiek odpowiedzi. Połamania życzę xd

Offline TOmaSZ93

• Reputacja: 37
Siema ja się podepnę pod temat na 1kg zanęty ile dawać/dajcie pelletu 2mm? Pierwszy raz coś takiego mam zamiar stosować a będzie szło to w sprężynę więc wskazówkami nie pogardzę ;]
C&R

Offline Zssido

Siema ja się podepnę pod temat na 1kg zanęty ile dawać/dajcie pelletu 2mm? Pierwszy raz coś takiego mam zamiar stosować a będzie szło to w sprężynę więc wskazówkami nie pogardzę ;]

Lata temu tak zaczynałem a'la metoda. Sprężyna z obciążeniem 10-15g żeby ping ponga dobrze naciągnąć, przypony 10cm i pellet 8mm na włos.

Przy klasyku pelletów nie używam.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
Zrób sobie pellet i zanete osobno . Stopniowo po trochu mieszaj i dowilzaj aż będzie się dobrze trzymać sprężyny ale po wrzuceniu do wody i opadnięciu na dno zacznie się rozsypywac. Nie wiem po co te kombinacje Dawid niedawno puścił filmik łowił na sprężynę i metoda okazała się dużo skuteczniejsza.

Offline TOmaSZ93

• Reputacja: 37
Zrób sobie pellet i zanete osobno . Stopniowo po trochu mieszaj i dowilzaj aż będzie się dobrze trzymać sprężyny ale po wrzuceniu do wody i opadnięciu na dno zacznie się rozsypywac. Nie wiem po co te kombinacje Dawid niedawno puścił filmik łowił na sprężynę i metoda okazała się dużo skuteczniejsza.

Dzięki :)
C&R

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
Wydaje mnie się, że Michał wyczerpał, lub otworzył temat. Wszystko jest zależne od warunków w których łowisz. Ja wczesna wiosną, lub w takich warunkach co teraz mamy na wiosnę wszystko mam osobno.
Ziemie, zanętę, pellet, robaki... Jedynie, gdy wodę znam bardzo dobrze zakładam pewien sposób, proporcje dodatku zanęty do nośnika. Ziemi czyli.
Wszystko mieszam na bieżąco. Nie ma uniwersalnej mieszanki, ponieważ każdy łowi w innym zbiorniku i ryba ma inne preferencje.
(I tu kłamię, ponieważ są uniwersalne mieszanki, których skład pozwoli doświadczonemu zawodnikowi wysniuć wnioski. Niestety, czy stety, pytanie zadane sugeruje, że doświadczenia mniejsza ilość, więc jest to temat do dalszej dyskusji).

Ba! Tam gdzie łowię, różnicą dwóch stanowisk zmienię mieszankę i jej pracę o 100%, czy 5% i niejednokrotnie to 5% stanowi większą różnice w skotecznosci niż całkowita zmiana koncepcji łowienia.
Marcin

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725

Ba! Tam gdzie łowię, różnicą dwóch stanowisk zmienię mieszankę i jej pracę o 100%, czy 5% i niejednokrotnie to 5% stanowi większą różnice w skotecznosci niż całkowita zmiana koncepcji łowienia.

Święta racja,dla tego na zawodach z doświadczonymi zawodnikami,tak bardzo liczy się losowanie.

W temacie nęcenia wstępnego,mogę dać uniwersalną radę,by lepiej ubogo podać towar,aniżeli odwrotnie. Chyba,że woda ma 15-20*,wiemy,że posiedzimy dłużej,a cel główny to leszcz. Wtedy można zaryzykować.