Autor Wątek: Wędka do metody na komercji, dł. 3,6 m  (Przeczytany 1918 razy)

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Wędka do metody na komercji, dł. 3,6 m
« dnia: 07.02.2021, 21:04 »
W niedalekiej przyszłości zamieżam zakupić nowy kij pod method feeder dł. 3.6 m. Przeglądając oferty różnych sklepów moją uwagę zwrócił SHIMANO FORCEMASTER BX COMMERCIAL FEEDER 3,66 / ≤80G. Czy któryś z szanownych kolegów miał może styczność z w/w wędką i mógł coś o niej napisać.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wędka do metody na komercji, dł. 3,6 m
« Odpowiedź #1 dnia: 07.02.2021, 21:16 »
Potrzebny Ci kij 3,60 na komercję ? Większość na jakich byłem bez problemu ogarniam kijem 3m maks to 3,30 jeśli wolisz dłuższe. Napisz co i jak łowisz i jaki masz budżet.

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 07.02.2021, 21:26 »
Mam już Delphin Opium V2 3.3 m do 80 g. Ryby jakie występują w wodzie, na której łowię to Karpie przeważnie od 3 - 5 kg ale wiem że są ryby ważące ponad 10 kg, Karasie oraz Liny. Kij w przedziale cenowym od 200 - 300 zł.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #3 dnia: 07.02.2021, 21:30 »
Długość kija nie świadczy o jego mocy. Forcematser to najtańsze Shimano, nie będzie szału z jakością wykonania, tańsze marki chyba zaoferują więcej w tym budżecie.  Ciężar wyrzutu też nie świadczy o mocy. Zobacz ofertę By Dome mają fajny sprzęt w przyzwoitych cenach. Rozumiem że szukasz czegoś na większego zwierza?

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #4 dnia: 07.02.2021, 21:31 »
W tym przedziale cenowym posiadam dwa kije Flagman Squadron Pro Pellet Feeder 3,6/80. Kije jak dla mnie są kapitalne bo radzą sobie spokojnie z większymi karpiami a także z małymi rybami. Karp +10 im nie straszny. Są filmiki, na których prezentowany jest ten kij. Mam dwa i planuję kupić trzeci. Polecam kijek mimo, że nie waży poniżej 200g .

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 07.02.2021, 21:37 »
Posiadam Cast Mastera 3.6 m do 100 g i zupełnie zapomniałem o Sqadronie widziałem jak na jednym ze swoich filmów łowił na niego Pan Mateusz Przebięda ale jakoś zupełnie o nim nie pomyślałem. A rzeczywiście chodzi mi o wędkę która poradzi sobie z większym przyłowem.

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #6 dnia: 07.02.2021, 21:46 »
Posiadam Cast Mastera 3.6 m do 100 g i zupełnie zapomniałem o Sqadronie widziałem jak na jednym ze swoich filmów łowił na niego Pan Mateusz Przebięda ale jakoś zupełnie o nim nie pomyślałem. A rzeczywiście chodzi mi o wędkę która poradzi sobie z większym przyłowem.

Dla mnie to są mega kije w tych pieniądzach, podstawowe dla mnie praktycznie za każdym razem. Wiem, że poradzą sobie i jakoś nie mam obawy nimi łowić. Mam też inne kije ale te mi "leżą".

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 09.02.2021, 19:49 »
Podrzucisz link do tego filmu. Widziałem tylko filmik, gdzie bracia Moska go prezentują, jako kij, który naprawdę daleko miota ale "leci na ryj". Też kiedyś chciałem kupić Squadrona Po Pellet ale ale na Rybomanii Mateusz przekonał mnie do innej, zresztą super wędki Carp Pro Rondel Feeder ale już za dwukrotnie wyższą cenę.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 09.02.2021, 19:57 »
,tutaj pan pokazuje troszkę tego Flagmana squadrona w porównaniu z innymi patykami ;)

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 09.02.2021, 23:32 »
Dzięki za link do filmu. Oglądałem go ale nie zwróciłem uwagi, że to Squadron Pro Pellet.
Tomasz, w filmie, do którego link załączyłeś jest test Squadron Pro Carp Feeder, czyli innej wędki.

Ciekaw jestem, jak wyszło by porównanie na żywo z By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 360H, wędką którą nawet ja rzucam podajnikiem 40 g na 80 m.
Flagman ma na pewno delikatniejsze szczytówki, więc ogarnie też drobniejsze ryby, czy delikatniejsze brania. Przelotka szczytowa na filmie ma ramkę antysplątanową, jak By Dome ale na stronie gliny już ma zwykłą.
Flagman ma, jak mówi Mateusz, pierwszą przelotkę 30 mm, By Dome ma 25 mm ale za to wszystkie, aż do szczytówki w profilu K.
Flagman jest też o 34 g cięższy od By Dome ale za to o 40 zł tańszy.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #11 dnia: 10.02.2021, 01:27 »
Strona gliny natura ,podaje średnice przelotek na zewnątrz,a nie wewnątrz,także te 30mm squadrona,to rzeczywiste 25mm średnicy wewnętrznej.