Autor Wątek: Pęknięta kostka mocowania nogi w fotelu Matrix Accessory Chair  (Przeczytany 2523 razy)

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
Może ktoś przerabiał zakup części zamiennych do fotela Matrix accessory chair. Dzisiaj przy dokręcaniu strzeliła mi plastikowa kostka gdzie wchodzi przednia noga, już to zdemontowalem i widzę że pękło wzdłuz prawie na całej długości "spawanie plastiku" raczej nie wchodzi w grę bo jest to tak wyprofilowane żeby wejść na wcisk w aluminiowy profil raczej tylko wymiana na nową. Z góry dziękuję.

Offline takmin

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
Odp: Pęknięta kostka mocowania nogi w fotelu Matrix Accessory Chair
« Odpowiedź #1 dnia: 14.03.2021, 19:36 »
Nie widzę jak pękło, ja maiłem podobnie tak myślę i jeżeli odstaje ta powierzchnia z gwintem( odchodzi od reszty) to przewierciłem małym wiertłem od wewnątrz obie powierzchnie i skręciłem je wkrętem a po dociśnięciu na max pilnikiem spiłowałem łeb wkręta.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 14.03.2021, 20:13 »
kostka pekła wzdłuz pod gwintem na całej długości.

Offline takmin

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14.03.2021, 20:38 »
U mnie to tak wyszło

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 14.03.2021, 20:53 »
Jak to przewierciłeś i wkręciłes wkręt jak to jest zamknięty profil?

Offline takmin

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14.03.2021, 21:03 »
Nie pamiętam rozmiaru wiertła ale dobrałem do średnicy wkręta i z góry przez powierzchnie na przeciw łba wkręta(długie wiertło) a wkręt wkręciłem takim małym bitem. Wkręt też nie może być długi bo wylezie i ocierać może o właściwą śrubę uchwytu. Może tu będzie widać otwór ale zdjęcie cienkie dawno to robiłem.

PS mam takie bity na małej treszczotce, początkowo idzie wkrętakiem ale trzeba równo wkręcać a docisk już uzyskałem treszczotką i to dowaliłem na max i wkręt stawiał opór ale to plastyk i poszło.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 14.03.2021, 21:28 »
Ok. Czyli trzeba mieć odpowiedni sprzęt żeby to wkręcić. I potem te łeb spiłowałeś bo na to przychodzi jeszcze taka dociskająca blaszka.

Offline takmin

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14.03.2021, 21:35 »
Łeb spiłowałem ale wcale nie trzeba było dużo.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 14.03.2021, 21:59 »
Juz wszystko jasne, pozostaje mi podziękować, fajnie to wszystko pokazałeś. W pierwszej kolejności chciałbym dokupić taka kostkę. Na razie nie moge znaleźć żadnej polskiej strony Matrixa. Jak wpisuje Matrix fishing Polska wyskakuje mi tylko facebook. Jak wrzuciłem im zdjęcia tej pękniętej kostki na facebooka z zapytaniem czy mogę to kupić to szybciutko to usunęli. Nie widzę tam żadnego kontaktu poza tym w UK. Wyśle im to jeszcze przez messengera zobaczymy co z tego wyjdzie dalej.

Offline takmin

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Pęknięta kostka mocowania nogi w fotelu Matrix accessory chair
« Odpowiedź #9 dnia: 14.03.2021, 22:07 »
Nie ma sprawy, ja też na początku chciałem kupić ale lipa, postanowiłem zaryzykować i wyszło jak wyszło co prawda tego po złożeniu nie widać, ja mam to w koszu, zastanawiałem się tylko czy nie przerzucić kostki naprawianej do nogi podnóżka ale póki co trzyma.

PS zdjęcia mi tylko trzy zostały w telefonie, całe szczęście nie skasowałem bo łatwiej pokazać niż pisać.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 15.03.2021, 07:58 »
Takmin :thumbup:

Jak wrzuciłem im zdjęcia tej pękniętej kostki na facebooka z zapytaniem czy mogę to kupić to szybciutko to usunęli.

Polskie janusze biznesu :facepalm: "Szybko, kasuj, bo ktoś zobaczy i nie kupi!". A wystarczyło się postarać, wykonać telefon do fabryki, zamówić... I pokazać, że się dba o klienta.

Stefan, spróbuj jeszcze napisać do Drapieżnika. Oni się nie boją napisać/zadzwonić do producenta, by coś dla klienta ściągnąć.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 15.03.2021, 11:26 »
Jak znajdziesz jakiś dobry  zakład obróbki skrawaniem to Ci to zrobią z aluminium, z tym że takie usługi nie są tanie.
Paweł

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 16.03.2021, 19:53 »
Opisze ciąg dalszy. Matrix Polska przez mesengera na facebooku napisał że mam się zgłosić do jakiegoś sklepu prowadzącego Matrixa z tym tematem i tyle. Prawda jest taka że w trudnych tematach gdzie zarobku sklep mieć nie będzie, jest jeden pewniak który powinien to załatwić, bo juz  trudne tematy mi załatwiał czyli: "Drapieżnik" Wysłałem maila z opisem od razu dostałem odpowiedź z prośbą o zdjęcia. Przesłałem zdjęcia i równie szybko dostałem odpowiedź że przekazali sprawe do Matrixa i teraz musze się uzbroic w cierpliwość bo sama odpowiedź potrwa przynajmniej kilka dni -nie jest to moj jedyny fotel więc spokojnie poczekam. I później dam znac jak się temat rozwinie.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 10.04.2021, 21:28 »
I sprawa zakończona. Ale po kolei najpierw oddałem kostkę do firmy zajmującej się "spawaniem plastików" ładnie mi napawali sporo tworzywa na to pęknięcie obrobiłem to wszystko małą frezarką ręczną tak żeby weszło w profil dokręciłem i ...od razu pękło. Straciłem już nadzieję że dostane nową kostkę bo ta nadawała sie do wyrzucenia. W środę kupiłem sobie nowy fotel Daiwa Nzon a w czwartek dostaję malia z "Drapieżnika" : "meldujemy że mamy kostkę do Matrixa" Pytam ile mam za to zapłacić z wysyłką a "Drapieżnik" mi odpisuje "proszę o podanie adresu wysyłamy kostkę gratis kurierem GLS" Mówiąc krótko jestem klientem "Drapieżnika" i pozostanę zapewne dożywotnio -własnie dlatego. Sprawę załatwili mi całkowicie bezinteresownie bo ani ten fotel nie był na gwarancji ani też nie kupowałem go wcale w "Drapieżniku"

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #14 dnia: 11.04.2021, 08:04 »
Sklep Drapieżnik jest niesamowity, też czekam u nich na nietypową rzecz, właśnie mi to ogarniają.
Sławek