Autor Wątek: Elektroniczny sygnalizator brań - ABC  (Przeczytany 10693 razy)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Elektroniczny sygnalizator brań - ABC
« Odpowiedź #45 dnia: 29.12.2021, 13:51 »
Mam te Monsterfishing od 2018 roku.
W sumie po 3 latach użytkowania mogę o nich napisać, że generalnie działają. Od razu miałem problem z jednym z sygnalizatorów, który został w tydzień wymieniony.
- wyciszenie na 45s jak się coś majstruje przy wędkach lub ustawia zestaw zaraz po wyrzucenia. Nie drażnimy wtedy innych łowiących
- dobry zasięg - z 200m miałem wskazania brań na centralce w otwartym terenie
- trochę mało rozróżnialne tony. Wcześniej miałem Videotronica i ten miał większą gamę dźwięków
- kilka razy nie dało się włączyć sygnalizatora - rozwiązaniem było wyciągniecie i włożenie baterii z powrotem
- na plus wskaźnik rozładowania baterii
- na plus dowolne przypisywanie kolorów. Mnie osobiście w nocy drażni niebieski i go nie używam
Dzisiaj kupiłbym model 2019, który ma więcej tonów, lepsze linie pokazujące kierunek brania, a dodatkowo jest tańszy. Niestety jest problem z dostępnością.

O Tandem Baits się nie wypowiem, bo nigdy ich nie używałem i nikt ze znajomych ich nie posiada.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #46 dnia: 29.12.2021, 17:16 »
Cały rok "katowałem" czy to hobbystycznie, czy na zawodach sygnalizatory MF-213C V1 3+1. W deszczu, rosie, nawet pojawił się przymrozek i muszę powiedzieć, że dały radę. Często korzystam z centralki, a to za sprawą, że nie lubię, gdy całe łowisko słyszy jazgot sygnalizatorów. Centralkę jak i sygnalizatory można wyciszyć, a samo branie jest sygnalizowane wibrowaniem centralki. Zasięg bardzo przyzwoity (jakieś 150m - dalej nie testowałem), a dodatkowo funkcja testu komunikacji pozwala sprawdzić skuteczność "połączenia". Alarm antykradzieżowy działa dobrze, czujniki zmierzchowe dość precyzyjnie załączają podświetlenie nocne. Trzeba zaznaczyć, że gabarytowo są dość duże, no ale baterię 9V trzeba jakoś zmieścić. Mi udało się kupić komplet z szybkozłączkami, co jest komfortowym rozwiązaniem. Zwłaszcza, gdy nie ma się za dużo czasu nad wodą na rozkładanie sprzętu. Na uwagę zasługuje dość skromne zapotrzebowanie na prąd, ale warto zaopatrzyć się w markowe baterie. Ja "objechałem" cały sezon na jednym komplecie.

Tobie poleciłbym: https://monsterfishing.pl/zestaw-mf-213c-v3-rgb-31-p-145.html

Gdybym miał kupować kolejny komplet to właśnie kupiłbym wersję V3. W czasie, gdy kupowałem opisywany przeze mnie komplet, V3 był poza zasięgiem finansowym.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #47 dnia: 29.12.2021, 22:15 »
Dzięki wielkie. W zasadzie to dzwoniłem do MF po południu i skłaniam się ku nim ze względu na fakt że do zestawu 3+1 można sprzęglić na centralce jeszcze dodatkowo 1 czujnik ruchu. A to duża zaleta.
O Tandem baits nadal nic nie wiadomo poza filmem reklamowym. ::)