Autor Wątek: Zestawienia haków do feedera klasycznego  (Przeczytany 7090 razy)

Offline damager89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: feeder
Zestawienia haków do feedera klasycznego
« dnia: 09.02.2022, 15:01 »
Wielu z Was 'wiąże' się w okresie zimowym na cały sezon do przodu.

Interesuje mnie zestawienie Waszych wyborów modeli haków do klasycznego feedera.

Wiem też że wielu z Nas ogranicza się do 3 modeli z różnymi srednicami żyłek i długościami.

Takie zestawienie chciałbym rozpocząć tym tematem:

1. Jaki hak i rozmiar 'all around' tj. uniwersalny, który w większości wykorzystujecie w 80 procentach.

2. Hak i rozmiar na bonusy/większe ryby lub/i rzeczne obławianie.

3. Hak i rozmiar na dłubanie sportowe mniejszych ryb.

P.s: oczywiście super jeśli podzielcie się że swoimi spostrzeżeniami dla innych kolegów, którzy stoją przed wyborem swoich haków na sezon.

Offline adamczyk6509

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Pozdrawiam Michał C&R
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zestawienia haków do feedera klasycznego
« Odpowiedź #1 dnia: 09.02.2022, 15:46 »
Ja już od 2 lat ograniczyłem się właśnie w taki sposób. Po sprawdzeniu wielu haków u mnie wygrywa drennan a konkretnie:
1. Do łowienia na małe przynęty (ochotka, pinka lub ich kombinacja) Drennan Fine Match od 22 do 18. Super lekkie bardzo mocne haki. Duże leszcze i karpie do 5 kg nie robią na nich wrażenia. Wiąże na żyłkach od 0.08 do 0.10
2. Haczyk uniwersalny Drennan Carbon Match do większej ilości ochotę bądź pinek, do 2 białych robaków, rozmiarówka 20- 14. Hak bardzo podobny do wersji fine, drut bardzo podobny jednak Carbon zdecydowanie mocniejszy moim zdaniem ze względu na kształt ( wyżej wyniesiony grot od fine matcha). 20 wiąże na 0.08, 18 i 16 na 0.10 a 14 na 0.12
3. Hak do dużych przynęt i na rzeki to według mnie hak idealny czyli Carbon feeder. Hak nie do zdarcia :P rozmiary 18, 16, 14. Żyłki 0.12 do 18 i 16 do 14 żyłeczka 0.14.
Wiadomo, że każdemu inne haki pasują. Najlepiej spróbować każdego producenta i wybrać odpowiednie dla siebie. Pozdrawiam i życzę miłego wiązania :)
Pozdrawiam Michał
C&R

Offline Bartosz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
  • Płocie leszcze i coś jeszcze =>
« Odpowiedź #2 dnia: 09.02.2022, 15:52 »
Wielu z Was 'wiąże' się w okresie zimowym na cały sezon do przodu.

Interesuje mnie zestawienie Waszych wyborów modeli haków do klasycznego feedera.

Wiem też że wielu z Nas ogranicza się do 3 modeli z różnymi srednicami żyłek i długościami.

Takie zestawienie chciałbym rozpocząć tym tematem:

1. Jaki hak i rozmiar 'all around' tj. uniwersalny, który w większości wykorzystujecie w 80 procentach.

2. Hak i rozmiar na bonusy/większe ryby lub/i rzeczne obławianie.

3. Hak i rozmiar na dłubanie sportowe mniejszych ryb.

P.s: oczywiście super jeśli podzielcie się że swoimi spostrzeżeniami dla innych kolegów, którzy stoją przed wyborem swoich haków na sezon.

1. Milo P132 rozmiar 16-14
2. Drennan Carbon Feeder / Guru LWG FEEDER EYED rozmiary 12-14
3. Guru Kuranku Spade rozmiary 18-20-22 / Milo P132 rozmiary 18-20-22 / Drennan Red Roach ale to do ochotki jak już jest mega ciężko o brania.

Co do żyłek przyponowych to Cralusso i Guru u mnie wiodą prym, fluocarbon też Cralusso. Średnice od 0.08 do 0.18.
Catch and Release!

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 09.02.2022, 16:49 »
Ad.1 oraz 3. Haczyki rozm. 12-14 różne marki model Iseama jak jest ciepło, jak jest zimno haczyki Mikado Method Feeder 702 rozm. 16-18.
Marcin

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #4 dnia: 09.02.2022, 17:49 »
Klasyczny feeder na całkiem żwawej rzece (haczyki z łopatką):

- lżejsze zestawy: 18 - 14 Guru LWGF lub Kamasan B560 (różnica sprowadza się do koloru), Guru Match Special, Matrix MXB-2.

- mocniejsze zestawy: 16 - 10 Drennan Carbon Feeder, Maver Katana 1115, Matrix MXB-3.

- żyłka: DH Pro Rig 0.12 - 0.18 mm + niekiedy fluorocarbon Drennan Supplex.

Czasami korzystam też z metrowych gotowców (np. Browninga lub Prestona). Jesienią ubiegłego roku testowałem ówczesną nowość w postaci metrowych przyponów Drennana z fluorocarbonu - większość haczyków miała zbyt krótko przycięty fluorocarbon przy węźle, co kilkakrotnie skutkowało puszczeniem węzła pod większym obciążeniem (być może owa przypadłość dotyczyła tylko pierwszego wypustu).

Offline damager89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #5 dnia: 10.02.2022, 15:27 »
Super.
Bardzo ciekawe wnioski można wyciągnąć.
Widzę że z przyponowkami szaleję bo na rzece potrafię założyć nawet 0.20mm.

Offline fkuzi555

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 45
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 10.02.2022, 15:51 »
1. Flagman Skimmers 340BC 12-16 0,10-0,14
2. Flagman Grand Feeder Zope and Skimmers Z4 8-14 0,12 - 0,16
3. Drennan Red roach do dłubania 16-20 0,08-0,10, do szybszego Milo R305 w tych samych wielkościach i żyłkach