Autor Wątek: Kołowrotek do matcha  (Przeczytany 9333 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Kołowrotek do matcha
« Odpowiedź #60 dnia: 12.02.2022, 11:39 »
Daiwa 20 Fuego LT 4000-CXH nada się do matcha?
Chcę wymienić ninja 3000-cxh na coś lepszego i minimalnie większego, płynniejszego.
W oko wpadła mi jeszcze nowa ultegra 4000 xg, bo stradic fk teraz chyba nie ma sensu przy ultegrze.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 12.02.2022, 12:17 »
Nada się, chociaż ja bym poszukał czegoś z odrobinę większą szpulą. Miałem Fuego w tym rozmiarze i jak dla mnie to był troszkę taki maluszek.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 12.02.2022, 15:23 »
Zarówno Fuego jak i Ultegra będą dobrym wyborem ,solidne konstrukcje ,może gabarytowo nie są to potwory ,ale jest moc ;)

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #63 dnia: 12.02.2022, 18:49 »
Do Matcha nie potrzeba dużych młynków. Większość matchówek ma bardzo małe przelotki łącznie ze startową. Mniejszy rozmiar kołowrotka i nawój można skompensować wysokim przełożeniem. Tutaj przecież opory zwijania są malutkie a większe ryby chyba każdy i tak pompuje więc mechanizmy nie są narażone na takie obciążenia jak w feederze. Moim zdaniem oba młynki się nadają i będzie podobny komfort użytkowania. Kwestia gustu, który wybierzesz.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #64 dnia: 12.02.2022, 18:56 »
Do Matcha nie potrzeba dużych młynków.

Moim zdaniem lepszy odrobinę za duży niż za mały. Myślę że wielkość 3000 jest optymalna.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #65 dnia: 12.02.2022, 19:16 »
Do Matcha nie potrzeba dużych młynków.

Moim zdaniem lepszy odrobinę za duży niż za mały. Myślę że wielkość 3000 jest optymalna.

Wszystko się zgadza. Młynki pomiędzy, którymi kolega się waha to stara rozmiarówka 3000. Sam posiadam w takiej wielkości kołowrotek pod matchem i tworzy zgrany duet z wędziskiem.

Offline Janusz(co_lowi_z_Tamara)

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #66 dnia: 12.02.2022, 20:13 »
Ja używam gt4000rd shimano. Boska sprawa: metalowy polerowany klip. Polecam.
PB: parokilowy karp, szczupak niemieszczący się w podbieraku, lin do łokcia, płoć co trzeba chwytać oburącz, spora certa. Nie mierzę, bo taki mam styl. Rybki wypuszczamy.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #67 dnia: 12.02.2022, 21:07 »
Zastanawiam się jeszcze nad doinwestowaniem i wzięciem coś pokroju Vanford albo Sustain w wersji 4000 XG.
Rozmiarowo mi odpowiada, bo mam stradici fk 4000 i taki rozmiar jest dla mnie najlepszy. Fajnie się kręci, wygodnie.

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #68 dnia: 12.02.2022, 22:22 »
https://thelittleegretpress.co.uk/product/unique-set-of-10-stunning-floats-by-andrew-field/

Trzeba przyznać, że cena konkretna za zestaw :o Ciekawe, czy mają wzięcie.

Jeśli chodzi o kołowrotki do spławika, to faktycznie nie jest łatwo.
W 2018 kupiłem z Niemiec i Izraela dwie sztuki Aero Ci4+ i od tamtej pory nie pojawiło się nic, co by mnie zachęciło do ich wymiany.

Święte słowa.  Kije się wymienia a aero cały czas w arsenale. I chyba długo pozostanie. W moim odczuciu poza konkurencją na dzień dzisiejszy. 

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #69 dnia: 12.02.2022, 23:10 »
Zastanawiam się jeszcze nad doinwestowaniem i wzięciem coś pokroju Vanford albo Sustain w wersji 4000 XG.

Do klasycznego wagglera (standardowy dystans < 25 m) z powodzeniem wystarczy kołowrotek o niższym przełożeniu - niektórzy wyczynowcy (np. poniżej około 11:20) wręcz odradzają w tym kontekście ekspresowe kołowrotki (np. 6.2:1) ze względu na mocniejsze skręcanie się przyponu przy szybkim ściąganiu zestawu.

Pomijając kwestię przełożenia, Shimano Stradic/Vanford/Sustain w rozmiarze 4000 to bardzo dobry kołowrotek wagglerowy, choć tańsza Ultegra zapewne też ujdzie :)

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #70 dnia: 12.02.2022, 23:15 »
Nie zauważyłem problemu ze skręcanym przyponem. Stosuję 2 krętliki, jeden na przyponie - odcinek fluorocarbonu 80 cm - krętlik - linka główna.
Na zawodach czy podczas łowienia na dystansie liczy się prędkość, no i ogólnie lepiej mi się łowi na kołowrotki co nawijają 100 cm linki niżeli te 80-85 cm.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #71 dnia: 12.02.2022, 23:41 »
Na zawodach czy podczas łowienia na dystansie liczy się prędkość

To zmienia postać rzeczy ;) Oczywiście łowienie na dystansie to nie klasyczny waggler, lecz tzw. metoda odległościowa - podobnie usztywniające wstawki z fluorocarbonu to raczej domena cięższych zestawów odległościowych, a nie łowienia klasyczno-wagglerowego, o którym nawijają przywołani wyczynowcy.

W kontekście zastosowań odległościowych, podczas których wykorzystuje się klips, mankamentem rozważanych kołowrotków może być właśnie brak sensownego klipsa (w rodzaju okrągłych/amortyzowanych wynalazków Daiwy).