Zgodnie z radą Maćka
w tym wątku zakupiłem sobie jednoosobową Anacondę Hisider za złotych polskich 634 z przesyłką. Celem był kompaktowy (ograniczone miejsce do biwakowania) namiot na jedną osobę, kwestie transportowe były dla mnie mniej istotne.
Poniżej parę fotek namiotu z różnych stron, podłogi nie zakładałem. Dla zobrazowania wielkości wstawiłem do środka fotele Elektrostatyk FK2 (olbrzym wśród foteli) i Prologic Cruzade Comfort (wielkość dosyć standardowa). Oba fotele są na zdjęciach w najniższym możliwym położeniu i Prologic najwyższym, a FK2 wyciągniętym na tyle, żebym bardzo wygodnie siedział i miał jeszcze trochę miejsca nad głową. Na fotkach z dwoma fotelami w środku oba są w wyższym położeniu.
W środku jest zaskakująco dużo miejsca (230cm po listwie spinającej boki i 210cm głębokości), a siedzieć można wygodnie głęboko w namiocie za sprawą relatywnie płaskiego środka dachu.
Jeśli ktoś chce kupić sobie namiot bez wentylacji z tyłu na lato - dobrze radzę, niech odpuści. Anaconda postała chwilę w ok 26stC i słońcu z otwartymi przednimi panelami, ale zamkniętym tylnim i w środku można było prawie zapiekanki robić. Po otwarciu tyłu zrobiło się szybko bardziej znośnie.
Fajne jest, że można złożyć praktycznie cały przód i uzyskać coś w stylu sheltera.
Póki co, jestem bardzo zadowolony (dzięki Maciek!), zobaczymy jak się będzie sprawował podczas większej burzy czy wiatru.