Autor Wątek: Fenwick World Class - lekko/średnio na szczupaka  (Przeczytany 882 razy)

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Cześć.

Czy ktoś miał okazje używać wędek Fenwick World Class 2020' lub modeli wcześniejszych WC?

Chcę zakupić dobry patyk szczupakowo-sandaczowy na lekko/średnio, ale szybko gnący się conajmniej do 3/4 długości, więc pewnie bardziej szczupakowy.

Oglądałem wędki G.Loomisa NRX, i wyglądają fajnie ale brak dwuskładowych przy modelach topowych (z wiadomych względów).
Natomiast St. Croixy oglądałem u kolegów w Coronie, i w kontekście moich preferencji, pałowatość tych patyków mnie nie przekonała (może nie mieli odpowiedniego na stanie).
Był Tournament Wallye ML, i ten fajnie dość szybko się wyginał, ale mieli tylko monoblank.

Myślę o modelu: FEN-WCL610ML-XFS-2 208cm 3-14g 2sec.
Wydaje się, że jigowanie dołem 10-12gr łącznie będzie komforotowo, ale czy górą obsłuży dobrze łącznie 20-25gr i gnie się odpowiednio? (pytam o Wasze odczucia).

Czy może zamówić World Class, Techne i HMG i z tego wybrać w domu?
Nie idzie doczytać w sieci, jakie są różnice w pracy tych blanków.

Wiem, że powinienem pomacać, ale brak czasu i sklepów w okolicy z takim sprzętem.

Z góry dzięki.
L.M.

Offline lm

• Ekspert
Odp: Fenwick World Class - lekko/średnio na szczupaka
« Odpowiedź #1 dnia: 20.04.2022, 15:34 »
Niestety możliwości testowania Fenwicków i G.Loomi'a są bardzo ograniczone.
Po riserczu i konsultacjach z supportem, decyzja padła na TSR70MF2 21', jako mój pierwszy podstawowy kijek St. Coix'a pod szczupaczka.

L.M.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #2 dnia: 20.04.2022, 15:44 »
Pewien nie jestem ale słyszałem, że ta seria world Claas strasznie sztywna i szybka jest typowo pod sandacza. Znajomy ma ten kij i faktycznie taki jest jak napisałem. Ja mam Elite tech bass i dla mnie jest idealny pod "nasze" szczupaki i przynęty

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 20.04.2022, 15:45 »
Pewien nie jestem ale słyszałem, że ta seria world Claas strasznie sztywna i szybka jest typowo pod sandacza. Znajomy ma ten kij i faktycznie taki jest jak napisałem.

Też tak wyczytałem między słowami niektórych blogerów.
L.M.