Autor Wątek: Zakup kija do metody, prośba o pomoc.  (Przeczytany 4464 razy)

Offline alex1897

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
Odp: Zakup kija do metody, prośba o pomoc.
« Odpowiedź #15 dnia: 28.04.2022, 00:46 »
Mogę Ci jeszcze polecić x1 precision w dobrej cenie
https://www.karpiowy.pl/17-wedziska/21536-wedka-aero-x1-precision-feeder-335m-70g/
Jest jeszcze 10ft za 180 zł  i możesz mieć dwa fajne kije pod karpie 3-5 kg za  400zl

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 28.04.2022, 01:04 »
Nie wiem, czy ktoś polecał, ale w "śmiesznych" pieniądzach jest Stinger. Bardzo fajny i polecany kijek.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 28.04.2022, 05:43 »
Nie wiem, czy ktoś polecał, ale w "śmiesznych" pieniądzach jest Stinger. Bardzo fajny i polecany kijek.
Niby tak, ale jeśli budżet pozwala na zakup Daiwy Nzon, Katsudo czy Opiuma to Stinger może im co najwyżej zamek z pokrowca zapiąć. Dobry kij na początek jak nie mamy kasy aby po roku go zmienić.

Mav3rick w weekend majowy wrzucę recenzję Katsudo i Ignitiona, recenzję X1 już masz na forum  ;)
Dzierżno uzależnia

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 343
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #18 dnia: 28.04.2022, 07:00 »
[quote author=Don_M

A jak z transportem w przypadku S Canal? On ma chyba nierówne składy (trzeba wyjąć szczytówkę), nie wymusza to niejako konieczności rozbrajania wędki każdorazowo?
[/quote]
Absolutnie. Wyjmujesz szczytówkę jak skład, tylko układasz przelotką  startową w stronę kołowrotka, proste i skuteczne rozwiązanie.

Offline Jareek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #19 dnia: 28.04.2022, 09:48 »
[quote author=Don_M

A jak z transportem w przypadku S Canal? On ma chyba nierówne składy (trzeba wyjąć szczytówkę), nie wymusza to niejako konieczności rozbrajania wędki każdorazowo?
Absolutnie. Wyjmujesz szczytówkę jak skład, tylko układasz przelotką  startową w stronę kołowrotka, proste i skuteczne rozwiązanie.
[/quote]
Razem z kolegą zamówiliśmy sobie przed sezonem po sztuce S-canala prosto z UA i osobiście odcinam zestaw i wyciągam szczytówkę a kolega wozi złożoną. Już niestety nad wodą gdzieś zostawiłem jedną ze szczytówek przez to... Co do samego kija to jak się łowi lekko to kijek mogę polecić. Natomiast jeżeli ktoś chce miotać podajnikami 40/50g+ to nie polecę. Sam używam max 30g a na rzekę biorę zupełnie inne wędki. Fajna wędka, na której widać ładnie brania nawet drobnicy jak płocie +- 15 cm. Lekka i giętka, nic większego na nią nie złowiłem więc nie wiem jak się będzie zachowywała przy 5+ ale mam pewne obawy.

Pewnie znajdzie się ktoś kto będzie szukał kija w tym wątku do łowienia w miarę budżetowego to zamiast S-canala polecę Mikado X-plode medium feeder.  Jest to wędka o wiele sztywniejsza natomiast odpowiednia szczytówka ładnie pokazuje brania no i cena fajna.  Zabieram często na łowienie totalnych amatorów, którzy rzuty wykonują jak by trzepali dywan i zawszę dostają właśnie to wędzisko. Nie boje się, że uszkodzą cokolwiek. Ostatnio mój ojciec totalny amator wykonywał tą wędką rzuty na ok. 45-50 metrów (oczywiście nie celnie i bez klipa) i nic jej się nie stało. Mocna wędka a brania komercyjnych rybek pokazuje idealnie. Nie jest jakaś super ciężka, a i wyciągnąłem na nią  parę sztuk karpia 8+ bez żadnych problemów i obaw. Jeżeli ktoś by mnie zapytał co polecę do amatorskiego łowienia na metodę, klasyczny koszyk czy nawet okazjonalnie spławik to właśnie to. Wiadomo pod spławik 3 metrowa to nie koniecznie ale dłuższe wersje już w miarę okej.  Przerobiłem kilka wędek w budżecie do 250 zł i chyba ta mi najbardziej przypasowała.
P.S. wracając do wędkowania stwierdziłem, że nie będę wydawał zbyt dużo kasy na nowe wędki/kołowrotki ale chyba Panowie i Panie wpadłem. Bo przesuwam tą "linię cenową" coraz dalej!  Mało tego już doszedłem do poziomu, w którym mogę zabrać na wędkowanie więcej niż jedną/dwie osoby i każda będzie miała czym łowić. A ilość wszelkiego rodzaju peletów/zanęt w skrytce jest większa od sumy kg cukru i mąki trzymanej przez żonę...
Jarek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 343
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #20 dnia: 28.04.2022, 11:02 »
Razem z kolegą zamówiliśmy sobie przed sezonem po sztuce S-canala prosto z UA i osobiście odcinam zestaw i wyciągam szczytówkę a kolega wozi złożoną. Już niestety nad wodą gdzieś zostawiłem jedną ze szczytówek przez to... Co do samego kija to jak się łowi lekko to kijek mogę polecić. Natomiast jeżeli ktoś chce miotać podajnikami 40/50g+ to nie polecę. Sam używam max 30g a na rzekę biorę zupełnie inne wędki. Fajna wędka, na której widać ładnie brania nawet drobnicy jak płocie +- 15 cm. Lekka i giętka, nic większego na nią nie złowiłem więc nie wiem jak się będzie zachowywała przy 5+ ale mam pewne obawy.

Jarku ta wędka nie boi się rybki +5kg, holowałem takiego karpia z dość głębokiej wody. Założyciel napisał na jakie rybki i wg mnie to jest ideał pod takie łowienie, Xplode będzie przy niej sztywną wędką, która może gubić drobniejszą rybę.

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #21 dnia: 28.04.2022, 16:38 »
Przypomnieliście mi (wyjmowana szczytówka/nierówny skład), że jeszcze całkiem fajny kijek to sensas bleck arrow method feeder. Cały poprzedni sezon przełowiony, złego słowa nie powiem. Przyjemny bezpieczny/miękki hol. Tylko ta szczytówka... ale co tam, pellet dochodzi montujemy kijek :) 
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Zssido

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 28.04.2022, 20:06 »

Jarku ta wędka nie boi się rybki +5kg, holowałem takiego karpia z dość głębokiej wody. Założyciel napisał na jakie rybki i wg mnie to jest ideał pod takie łowienie, Xplode będzie przy niej sztywną wędką, która może gubić drobniejszą rybę.

Używam s canal 330 /50g i kilka razy udało się wyciągnąć karpia w przedziale 8-10kg lecz niestety hol trwa na tej wędce zbyt długo. Jakaś kontrola nad ryba jest ale w tym przypadku trzeba ją bardzo zmęczyć.

Jak dla mnie kij jest cudowny, ale bardziej do klasyka czy mniejsze ryby.

Offline Krisss

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 85
« Odpowiedź #23 dnia: 28.04.2022, 21:56 »
Z wymienionych w wątku mam:
1. Aquosa Ultra-C 330 - łowiłem nim ostatnio pierwszy raz i potwierdzam powyższe opinie, że kijek jest fajny, smukły i ładny (jeśli ma to znaczenie). Jeżeli trafisz z cenami w okolicach 240-250, to na pewno warto - wędka jest całkiem szybka i ma fajną "żywą" akcję. Nie żaden miękki kluch, ale ryby nie chcą za bardzo z niego spadać. Jeśli chcesz wozić gotowe zestawy, to dokup sobie jakieś ustrojstwo do mocowania haczyka, bo Matrix poskąpił tego "wypasu".

2. Shimano X1 3,00/60 - moim zdaniem do Twojego łowienia kij za mocny. Ja go kupiłem do łowienia większych ryb na krótkim dystansie, na spore haki, z opcją dość siłowego powstrzymywania odjazdów, jeśli okoliczności będą tego wymagały. Na 2 kg karpiki to chyba przesada. Wędka ładnie wygląda, ale ma wyraźnie grubszy blank niż Aquos, czy N'zon-y - taki starszy design.

Będąc na Twoim miejscu bardzo poważnie bym rozważył tego taniego N'zon-a https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/70783-daiwa-n-zon-mini-method-feeder-335-50g.html (dostaniesz za mniej niż 300 zł) lub droższego z literką S https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/41145-daiwa-n-zon-s-method-feeder-330-50g.html (do wyjęcia za ok. 400 zł).
Kupiłem ostatnio na próbę tego taniego, bezliterkowego N'zon-a 3,66/80 i jak za te pieniądze, to kij robi swoją pracą naprawdę dobre wrażenie. Do tego podcięty dolnik, kołowrotek zakręcany od góry, słowem nowoczesny feederek. Wiem, ze wygląd i kształt dolnika nie są decydujące, ale zawsze lepiej mieć kij ładniejszy/fajniejszy z wyglądu niż jakieś staroświeckie "dzieło sztuki" ;-)

Jeśli nie przeszkadza Ci długość transportowa w okolicach 170-175 cm, to bierz dwuskład, bo jest o niebo wygodniejszy przy składaniu/rozkładaniu. Część ludzi twierdzi, że ma to też pozytywne znaczenie dla jednorodnej pracy wędki, ale jestem zbyt zielony, żeby się na ten temat jednoznacznie wypowiadać.

Wziąłbym też mocno pod uwagę bardzo dobrą radę Tomby o kupieniu wędek w dwóch długościach (np. 3,00 i 3,30). Łowiąc rekreacyjnie na dwie wędki na jakichś buzzbarach czy grzebieniach wygodniej jest mieć te min. 30 cm różnicy w ich długościach. No i faktycznie zazwyczaj obławia się dwa różne dystanse.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 29.04.2022, 06:16 »
2. Shimano X1 3,00/60 - moim zdaniem do Twojego łowienia kij za mocny. Ja go kupiłem do łowienia większych ryb na krótkim dystansie, na spore haki, z opcją dość siłowego powstrzymywania odjazdów, jeśli okoliczności będą tego wymagały. Na 2 kg karpiki to chyba przesada. Wędka ładnie wygląda, ale ma wyraźnie grubszy blank niż Aquos, czy N'zon-y - taki starszy design.

W końcu ktoś podziela moje zdanie :beer: Miałem X1 3.3m/70g, nie są to kije na takie rybki po 2-3kg bo się zwyczajnie nudzą, pracować zaczynają od 4kg ale mają masakryczny zapas na zatrzymanie ryby w miejscu i siłowe jej ciągnięcie.

Wczoraj udało mi się na 2h wieczorem wyskoczyć z Ignitionem 3m/40g, wpadło kilka linków ~30cm, świetnie czuć nawet tak małe ryby na nim, podajnik 20g prestona jest w sam raz.
Dzierżno uzależnia

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 29.04.2022, 10:19 »
Wczoraj udało mi się na 2h wieczorem wyskoczyć z Ignitionem 3m/40g, wpadło kilka linków ~30cm, świetnie czuć nawet tak małe ryby na nim, podajnik 20g prestona jest w sam raz.

Poczekaj aż trafisz jakiegoś miśka... ja mam co prawda 11 ft i łowię 30gr ok. 40-50 m ale praca/amortyzacja naprawdę świetna. Choć nie ukrywam, że taki ponad 8 kilowy misiek mi trzy razy odjechał przy podbieraniu, biorę to jednak na siebie, to moja wina.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Nextion

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #26 dnia: 29.04.2022, 11:20 »

Poczekaj aż trafisz jakiegoś miśka... ja mam co prawda 11 ft i łowię 30gr ok. 40-50 m ale praca/amortyzacja naprawdę świetna. Choć nie ukrywam, że taki ponad 8 kilowy misiek mi trzy razy odjechał przy podbieraniu, biorę to jednak na siebie, to moja wina.

Ostatnio udało mi się ochrzcić mojego Monstera 2,7 do 30g (blanki w tych kijach są chyba identyczne) właśnie na miśku 9kg - mega frajda z holu, super amortyzacja i bardzo duży zapas mocy :)

Offline Papi_feeder

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 29.04.2022, 15:50 »
Czy identyczne, głowy nie dam ale baaardzo podobne :)
Uważam, że jak za tę cenę (a ja kupiłem ok 250 zł) to po prostu super zakup. Ryjek się cieszy przy każdym holu...

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #28 dnia: 29.04.2022, 19:13 »
Przeczytałem cały temat, pomęczyłem jednego Kolegę na Pw i podjąłem decyzję, zakupiłem Daiwe Nzon Mini Method Feeder 335cm do 50g. Dziękuję bardzo za wszelkie propozycje do kijków zamówione też kołowrotki Daiwy N'Zone w wielkości 5000.