Autor Wątek: Żyłka do spławika - jakie polecacie  (Przeczytany 9845 razy)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1278
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Żyłka do spławika - jakie polecacie
« Odpowiedź #15 dnia: 24.04.2022, 20:37 »
Anglicy opisują tego typu żyłki jako neutrally buoyant - owa neutralność ma oczywiście polegać na tym, że wtłoczona pod powierzchnię żyłka nie wypływa ani nie tonie jak klasyczna żyłka "tonąca", która szybko tworzy wyraźne wybrzuszenie utrudniające skuteczne zacinanie. Drennan o żyłce Float Fish:

Importantly, it doesn’t sink too far beneath the surface. This helps greatly with line pick up and also ensures a large sunken bow isn’t created that could inadvertently drag your float towards you

W praktyce, jeżeli brania są w miarę szybkie, tzw. pływalność neutralna i bardzo wolne tonięcie miałyby ten sam walor: brak wspomnianego wybrzuszenia w momencie zacinania :)

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 723
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #16 dnia: 25.04.2022, 08:42 »
:thumbup:
Idealna „neutralna pływalność” (neutrally buoyant) oznacza taką samą gęstości wody i żyłki. Tylko można zbliżyć się do takiego stanu, chociażby z powodu zależności gęstości wody od temperatury.

Może znajdzie się chętny posiadacz żyłki Preston Float Max lub Drannan Float Fish do przeprowadzenia prostego opisanego poniżej testu? :)
Zakładam, że omawiane żyłki mają nieco większe gęstości od wody, a nie mniejsze, aby nie dopuścić do ich wypływania podczas łowienia wagglerem. :-\

Ucinamy prosty odcinek żyłki długości rzędu 3-4 cm.
Chwytamy żyłkę w środku pęsetą i zanurzamy całą koniecznie równolegle 1-2 cm pod wodę w słoiku.
Mierzymy czas opadu na dno i obliczamy prędkość dzieląc odcinek opadu przez czas. Żyłka musi opadać w pozycji równoległej do powierzchni wody.

:)
Marian

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17 dnia: 25.04.2022, 10:20 »
Lepiej będzie kiedy ktoś wyśle kilkucentymetrowy kawałem do koko :) Przyczyni się powstania kolejnego bardzo ciekawego artykułu :thumbup: :beer:

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 27.04.2022, 15:11 »
Od wielu , wielu lat używam
Trabucco S-FORCE MATCH SINKING
Także polecam. Kupiłem w tamtym roku i jak na razie nie mam zastrzeżeń. Posiadam 0.20mm, nie plącze się, jest sprężysta i śliska. Odpowiednia na spławik.

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 08.05.2022, 08:44 »
Byłem nad wodą 5 razy, co mogę powiedzieć o żyłce "STROFT GMT"- moim zdaniem LIPA. Jest strasznie miękka i bardzo łatwo się plącze >:( Dwa splątania na 5 wypadów. Łowię bardzo delikatnie, spławik 1.75g i nie mogłem zarzucić dalej jak 15-18m, przy TRABUCCO swobodnie zarzucałem do 30m. Wracam do sprawdzonej TRABUCCO. A miało być tak pięknie a... wyszło jak zwykle :P
pozdrawiam Benon

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #20 dnia: 08.05.2022, 10:30 »
MS Range Pro Match. Bardzo dobra żyłka. Mam, używam i polecam.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #21 dnia: 08.05.2022, 11:32 »
Witam. Jakie żyłki polecacie do spławika, zarówno na wody stojące, jak i rzeki.

Ogólnie to takie coś tylko w Erze ;) Do odległościówki na wody stojące żyłka powinna tonąć zaś na wody płynące powinna pływać ( ;D). Więc co najmniej dwa nawoje. Co do marki postawiłbym na Trabucco.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.