Autor Wątek: Wybór feedera  (Przeczytany 3558 razy)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wybór feedera
« Odpowiedź #15 dnia: 08.05.2022, 22:19 »
Mam Flagman Squadron Pro Pellet Feeder 360 do 80g i to są moje uniwersalne i ulubione wędki. Swoje połowy zaczynałem zwykłym feederem 390 do 100g.
Moim zdaniem uniwersalny kij do metody to 330 długości i wyrzut 70-100g c.w. Takim kijem i z takim c.w. ogarniesz większość komercyjnych wód do 60-70m i rybek do 10-15kg.
Kupowanie wędki która gnie się do dolnika na 2.5kg karpiu moim zdaniem mija się z celem. Złapiesz bakcyla pojedziesz nad wodę gdzie są większe ryby i pierwszy bonus pokaże Ci że potrzebujesz nowych wędek.

Squadron Pro Pellet jest dobry ale na grubego zwierza i bynajmniej nie jest uniwersalny. Brednie to Ty opowiadasz, mam Prestona Ignition 10ft który gnie się do dolnika pod 40cm jaziem a w piątek z powodzeniem radził sobie z odjazdami ponad 9kg jesiotra i czuć było, że to nie wszystko co ma do pokazania ten kij, a Katsudo który jest parabolikiem nie doszedł do pełnej paraboli nawet pod 10 kilogramowym karpiem a pięknie czuć na nim drobnicę.
Dzierżno uzależnia

Offline perkusista30

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #16 dnia: 08.05.2022, 22:35 »
Squadron Pro Pellet to kij, który pozwala przytrzymać rybę, mocna wędka ale nie do końca uniwersalna. Mam 3 sztuki i fajnie się nimi łowi jak są zaczepy i nie można puścić ryby. Łowiłem dziś znacznie droższym kijem N-gauge w zaczepach ale to Squadron bardziej się sprawdzał. Wszystko zależy gdzie się łowi i co kto lubi. Osobiście zastanawiam się nad kijem Ingition w wersji 11ft.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #17 dnia: 09.05.2022, 07:32 »
Mam Flagman Squadron Pro Pellet Feeder 360 do 80g i to są moje uniwersalne i ulubione wędki. Swoje połowy zaczynałem zwykłym feederem 390 do 100g.
Moim zdaniem uniwersalny kij do metody to 330 długości i wyrzut 70-100g c.w. Takim kijem i z takim c.w. ogarniesz większość komercyjnych wód do 60-70m i rybek do 10-15kg.
Kupowanie wędki która gnie się do dolnika na 2.5kg karpiu moim zdaniem mija się z celem. Złapiesz bakcyla pojedziesz nad wodę gdzie są większe ryby i pierwszy bonus pokaże Ci że potrzebujesz nowych wędek.

Komercje to nie tylko karpie 10 kg. To też mniejsze ryby, i do takich linów, karasi czy leszczy, akcja paraboliczna jest idealna. Nie będziesz używać haczyka 10 czy 8 do pelletu 6 mm prawda? A miękka wędka niweluje spady ryb na malutkich haczykach.

Koledzy dobrze piszą, przy otwartej, i w miarę czystej wodzie hol dowolnej ryby zakończy się powodzeniem. Podobnie z wizja rzutów na 60-70 metrów. Są tu wyjadacze dystansowi w naszym gronie i wskaż mi jedna osobę która ma ogarnięty dystans i używa świadomie wędek 11ft do połowu na 70 metrze...

Twój Feeder to jak piszesz dobra broń na bonusa, i tutaj ma pełne spectrum zastosowań. Jeśli jej żywiołem są karpie, czy jesiotry to znaczy, że nie koniecznie będzie to optimum na lina czy leszcza. Można kombinować z amortyzatorami ale rosadniej wziąć kij miękki, i raz na ruski rok pomęczyć się z bonusem chwilę dłużej, niż regularnie klnąć pod nosem z powodu spadów małych ryb czy braku możliwości płynnego przejścia z metody na zestaw z koszyczkiem. :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #18 dnia: 09.05.2022, 08:11 »
Oczywiście można mieć 5 czy 10 wędek na każdą wodę i każda rybę od 8ft do 13ft i cw od 30 do powiedzmy 200g.
Ja łowię na komercjach gdzie możesz trafić plotkę 30cm i karpia 20kg. Jeśli ktoś z premedytacją nastawia się na ryby do 2-3kg to zgoda można je dłubać nawet pickerem.
Każdy nad wodą wypracowuje swoje doświadczenia i dopasowuje sprzęt pod swoje potrzeby.
Dłuższa wędka z większą mocą można łapać małe ryby pod nogami, pickerem 270 do 30g na 60-70m 50 gramowym podajnikiem nie połowisz karpi po 10kg.
Tak jak pisałem, można mieć arsenał wędek na każdą rybę i łowisko co kto lubi.

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 09.05.2022, 09:55 »
Kolega w pierwszym poście wyraźnie pisze, że będzie łowić na swoim stawie karasie, liny, karpie do 3 kg. Sporadycznie na komercji. Po co więc mu mocarny Feeder? Na wypadek tego jednego czy dwóch bonusów jakie trafia się w roku?

Picker do 30 gram przy odpowiedniej technice i warunkach na łowisku poradzi sobie spokojnie z karpiem 10kg. :)

Dla autora wątku parabolik, tudzież progres w długości 10-11 ft to wszystko co potrzeba. Nie zapowiedział się że ma zamiar karpiować tym feederem ;D

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 09.05.2022, 11:42 »
Ja koledze polecam tą Daiwa, za niecałe 200 złotych.

https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/28589-daiwa-carp-feeder-11ft-50g.html

Uniwersalna długość, cw, oraz szczytówki do łowienia w okresie letnim jak i zimowym.

:)

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.