Autor Wątek: Nowy początek - prośba o poradę w doborze podbieraka i spławikówki  (Przeczytany 1499 razy)

Offline Zielonooki

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :)
Wracam po wielu latach do spławika i widzę, że trochę przez ten czas się pozmieniało w technologiach ;) Buduję arsenał pod to co mnie najbardziej interesuje i co lubię, spokojne łowienie z jedną wędką na gliniance, stawie, starorzeczu... blisko brzegu, często przy czcinach i grążelach. Na celowniku głównie liny, karasie, płocie i czasem karp w przyłowie pewnie się zdarzy. Marzenie to rekordowy lin 8)

Pierwsze pytanie o wędkę do takiego łowienia. Mój zestaw to żyłka główna +/- 0,20 i lekkie spławiki waglerowo-kolcowo podobne. Nie interesuje mnie ilościowe wyciąganie ryb na pałę, nie zabieram ich, ale chciałby CZUĆ że mam na drugim końcu rybę która ze mną walczy o życie (każdą rybę). Moje typy po lekturze:
- Sensas OSTELLATO MEDIUM MATCH 390 0-16 g
- Shimano Aero X1 Match Float 3,96 / ≤20g
- Drennan Red Range 13ft Float
- Korum Glide Power Float 12-14FT
więcej jak 500zl na kija nie chciałbym wydawać.

Drugie pytanie dotyczy podbieraka. Siatki nie będę używał, skoro wypuszczam to i po co, ale podbierak wydaje mi się warto żeby był przyjazny dla ryb i komfortowy dla mnie w użyciu. Dwa moje typy, które wymyśliłem z prośbą o radę co będzie lepsze - może źle to wymyśliłem:
- Sztyca Flagman Force Active TELE 3m + Kosz Flagman FZ5040 50x40 cm (latex)
- Sztyca Browning Black Magic CFX 3 m + Kosz Matrix Carp Rubber Landing Net 6 mm 55x45 cm (latex)

Pozdrawiam i czekam na Wasz odzew :beer:

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Każdy z tych kijów będzie dobry, ja bym dopuścił chyba Korum bo będzie mocniejszy. Najlepiej z wymienionych wygląda Sensasa świetna wędka za pieniądze które trzeba na nią wydać obecnie. Ze sztyc polecam chwalonego wszem i wobec przeze mnie Force Active, kupiłem ją chyba jako pierwszy tutaj i już ma wyrobioną dobrą pozycję w przedziale budżetowym.

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
A może coś z Prestona?

Wędką: Preston Monster X Pellet Waggler 11FT
Kosz: Preston Latex Hair Mesh Landing Net 20
Sztyca: Preston C-Drome Power Handle 3m
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Śmiało bierz Koruma. Miałem wersję 12-14ft i jest to świetny, finezyjny kijek z zapasem mocy, do tego z cienkim blankiem i fajnym, minimalistycznym wykonaniem. Ja czekam na wersję 12ft w dwuskładzie, więc ponownie Glide zagości w moim arsenale.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
Ja z kolei wypowiem się na temat Red Range z firmy Drennan gdyż takowy posiadam.

Bardzo ładna, elegancka wędka, o pięknej pracy, właśnie skorojna pod lina, leszcza czy karasia. W trójskładzie, a więc długość transportowa jest w granicach ok 135 cm.
Z tejże firmy przyjrzyj się też spławikom typu waggler - model Visi Wag. Masz cały przekrój długości, wagi i grubości antenki, słowem na każdą wode i preferencje. :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Azymut

• Ekspert
Tutaj masz film Luk'a z recenzją Red Range float 13ft.

Była to (być może dalej jest) etatowa wędka Lucjana jak chodzi o wagglera, i występuje na kolejnych filmach bardzo często. Możesz podpatrzeć na innych produkcjach. :P

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Zielonooki

• Nowy użytkownik
  • *
Azymut dzięki za filmik, nie widziałem jeszcze tego odcinka ale dziś już oglądałem filmy z tego kanału pn. 'Jak łowić wagglerem' :) Z drugiej strony jak oglądam filmy z Wysp to mam wrażenie, że oni łowią tylko na jakiś komercjach, wszystkie wody ładne zadbane równe jak baseny czy inne zbiorniki ppoż. Ciekawe jak taki Drennan poradzi sobie gdy trzeba będzie zatrzymać lina który idzie w zielsko 8)

Coś w kwestii doboru podbieraka poradzicie?

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
A jaki będziesz miał przypon, że ma sobie wędka nie poradzić? ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Zielonooki

• Nowy użytkownik
  • *
A jaki będziesz miał przypon, że ma sobie wędka nie poradzić? ;)
Zawsze dwa numery cieńszy 18/20mm

Offline Azymut

• Ekspert
Jak obejrzysz filmy Luka to zobaczysz że na Milton Lake miał brania nieopodal lilli, czy na kanale Basingstoke gdzie miał w około pełno moczarki a na wędce meldowały się (i wyjeżdżały z wody) liny 45+cm. ;D i wędka dała radę.

Gwarantuje Ci, że wędki Drennan czy dowolnej innej firmy z UK ogarną rybostan wód pzw :D

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
Jeśli chodzi o spławiki to śmiało mogę Ci polecić wagglery Drennan. Ja używam visi wag czyli z obciążeniem i crystals bardzo fajne spławiki które można dobrać do różnych warunków.
Na karpie mam pellet wagglery matrixa i też są bardzo fajne.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Azymut dzięki za filmik, nie widziałem jeszcze tego odcinka ale dziś już oglądałem filmy z tego kanału pn. 'Jak łowić wagglerem' :) Z drugiej strony jak oglądam filmy z Wysp to mam wrażenie, że oni łowią tylko na jakiś komercjach, wszystkie wody ładne zadbane równe jak baseny czy inne zbiorniki ppoż. Ciekawe jak taki Drennan poradzi sobie gdy trzeba będzie zatrzymać lina który idzie w zielsko 8)

Coś w kwestii doboru podbieraka poradzicie?

Hamulec w kołowrotku to podstawa do zatrzymania każdego potwora. Moc hamulca ustawiasz do przyponu i nie powinno być problemów.

Nie łowię na komercjach, używam wędki Drennan i jeszcze mi się nie zdarzyło żebym nie mógł powstrzymać lina. Łowię ryby w przedziale 2-3kg i nigdy nie było problemu.