Autor Wątek: Zestaw na spławik dla dziecka  (Przeczytany 1862 razy)

Offline Adam976

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
Zestaw na spławik dla dziecka
« dnia: 10.05.2022, 12:02 »
Jaki zestaw dla 7 latka na spławik. Zależy mi na wędce do 330 cm by mu się łatwo operowało, nie za ciężkiej i do tego kołowrotek.
Głównie poławiane rybki to płotki, leszcze, karasie. Woda to małe stawy z głębokością do 2 m. Budżet na wędkę i kołowrotek to 200 max 250 zł Może kupić coś uniwersalnego że i na gruncik połowi w razie czego ?
Ktoś kupował podobny zestaw i może coś doradzi.

Offline bilox

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zestaw na spławik dla dziecka
« Odpowiedź #1 dnia: 10.05.2022, 12:24 »
Też mam chłopaka w podobnym wieku ale myślę że pójdę tropem takim jak to ja zaczynałem czyli jakąś uklejówka 4m żeby najpierw nabrał ochoty do łowienia bo kto wie może nie łyknie bakcyla więc zbędne koszty.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #2 dnia: 10.05.2022, 16:57 »
Nie lepiej kupić bata 4-5 metrów? Prosta, tania, skuteczna metoda. Kupujesz bata 2-3 gotowe zestawy do bata, 2 paczki gotowych przyponów i tyle.

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 10.05.2022, 19:26 »
Skoro szukasz czegoś krótkiego, co może być również na grunt, to możesz kupić Robinson Stinger Method Feeder 3.3 m 19-45 g (11G-FM-330). Tania, polecana wędka z dużymi przelotkami, więc będziesz mógł ją wykorzystać też na spławik. Da przyjemność z holowania małej płotki, a i bonusowego karpia nim wyciągniesz.
Do tego kołowrotek Okuma Carbonite 3000 - tani, dobry, nie do zajechania z 5-cio letnią gwarancją.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline a_men

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #5 dnia: 10.05.2022, 22:30 »
Jeżeli to pierwsza wędka to jednak polecam bata. Będziesz miał trochę mniej zszargane nerwy w wyniku wspólnego wędkowania. Mój mały (lat 5) po drugim sezonie powoli chwyta tajniki zarzucania bez plątania i czepiania wszystkiego w okolicy. Łowi na bata 5 m i boję się pomyśleć co by było gdyby miał wędkę z kołowrotkiem.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 11.05.2022, 08:32 »
Jesli 7-latek dopiero zaczyna przygode z wędkarstwem, to jak wspominaja koledzy zacznij od bata, nic wyszukanego najlepiej 4m , sprawdz czy bedzie mógł spokojnie operowac na łowisku ( drzewa, krzaki ) do tego kup lub zrób zestawy 1,- 1,5 g moze być nawet 2 g bedzie mu sie lepiej rzucać, przypony 0,10-012 mm, haczyk 16-18 i moze się bawić .
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #7 dnia: 12.05.2022, 07:13 »
Polecam przypony w granicach 0.18 i żyłkę główna 20. Znacznie łatwiej rozplątywać :)

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 12.05.2022, 07:28 »
Ja na start dla mojej córki kupiłem bacik z ali... chyba 3m długości, do do tego dwa zestawy w komplecie. ( Na tego bacika nawet szczupaki wymiękają o ile przypon da radę )
Zgadzam się z Mikołajem, że z finezją nie należy przesadzać. przypon z żyłki 0,18 lub 0,16 dużo łatwiej się rozplątuje.
Marcin