Autor Wątek: Szpula long cast vs standard: dystansowe dywagacje cz.1  (Przeczytany 958 razy)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Dystans... chyba każdy z nas myślał o tym,by posłać podajniki dalej,celniej,precyzyjniej,a najodważniejsi,zamarzyli przekroczyć niebotyczną granicę 100m.

Rynek zareagował bardzo szybko i dziś można kupić kołowrotki o szpulach do dalekich rzutów,a zwą się one Long cast.
Charakterystyka takiej szpuli jest jednoznaczna: musi ona posiadać wysoki nawój i takim przyzwoitym minimum,jest 28mm,a najlepiej ,powyżej 30mm. Takie rozwiązanie,ma zapewnić łatwiejsze wysnuwanie się linki i co za tym idzie,większą energię pędu,czyli dalsze rzuty.

Skuszony tą technologią,nabyłem kołowrotek Okumę Inception 6000,który to w mojej opinii,posiada bardzo przyzwoitą szpulę o parametrach 62/30. O samym kołowrotku będzie więcej w oddzielnej prezentacji,natomiast chciałbym pokazać porównanie z moim dobrym znajomym By Dome Powerfighter 6000. Celowo wybrałem Dome,ponieważ ma zbliżoną szerokość szpuli (60mm) i sporo niższy nawój (24mm).

Przeprowadziłem test rzutów maksymalnych. Do doświadczenia użyłem wędziska By Dome Lc 390,oraz podajników zhibo 70g z rurkami.
Na kołowrotkach nawinięta była linka główna plecionka 0.12 połączona z przyponem strzałowym 0.25 również plecionka.

Ustawiłem się na brzegu nawiętrznym ,z silnym wiatrem z lekkiego ukosa,chciałem też sprawdzić celność Zhibo.

Maksymalny powtarzalny dystans z Okumą Inception,to 90m,zaś Powerfighterem 85m. Różnica znikoma,ale,Okumą o wiele pewniej rzucało mi się na 85m,bardzo płynnie,bez dużego wysiłku.

Mój prywatny wniosek jest taki,że kołowrotki Long cast,owszem ,trochę wydłużają rzut,ale to jest kilka procent,maks 10,jeżeli zestaw zostanie delikatniej zbudowany,i mamy dobre warunki fizyczne do rzutu.Natomiast,łatwiej jest nimi poruszać się w dystansie prawie maksymalnym w danych warunkach.

Jeżeli macie ochotę poczytać o niuansach dystansowych,to mogę postarać się zrobić cykl artykułów.

Pozdrawiam i połowów życzę.

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Szpula long cast vs standard: dystansowe dywagacje cz.1
« Odpowiedź #1 dnia: 21.05.2022, 09:59 »
Toczydołek chcesz przeżucić :o
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 21.05.2022, 10:14 »
Toczydołek chcesz przeżucić :o

Konstruktywny komentarz...
Toczyłowo jest jednym z jezior,na których łowię, 111ha,to nie taki dołek swoją drogą.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 21.05.2022, 10:38 »
Bardzo ciekawe porównanie. Nie mam gdzie rzucać na takie odległości ale chętnie poczytam  o łowieniu dystansowym.
Ty i Koko moglibyście publikować w gazetach :thumbup:

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #4 dnia: 21.05.2022, 11:27 »
Ze wszystkim tak jest, różnica grubości plecionki czy żyłki tak samo da może 5-10% dalsze rzuty na korzyść cieńszego zestawu.
Aczkolwiek te małe różnice w innych dziedzinach jak w motorsporcie robią kolosalne różnice.