Autor Wątek: Jak rozdzielić kołowrotki pomiędzy wędziska?  (Przeczytany 1379 razy)

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Jak rozdzielić kołowrotki pomiędzy wędziska?
« dnia: 08.06.2022, 22:13 »
Dwa wędziska i dwa kołowrotki.
Jak byście je sparowali?
- Mikado Rival Match 420cm 5-25g
- Browning Argon ST Feeder 330cm 75g

- Ryobi Ecusima 4000
- Daiwa Ninja 4000A

Pozdrawiam.

Offline mdziam78

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 20
Odp: Jak rozdzielić kołowrotki pomiędzy wędziska?
« Odpowiedź #1 dnia: 08.06.2022, 22:54 »
Wydaje się proste. Ninja do feedera a ryobi to matchowki. Gdzie tu haczyk?

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #2 dnia: 08.06.2022, 23:31 »
Wydaje się proste. Ninja do feedera a ryobi to matchowki. Gdzie tu haczyk?
Na końcu każdego zestawu ;)

Offline marian190975

• Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 09.06.2022, 14:48 »
Dokładnie tak samo bym zaproponował, ryobi lżejszy i z większym przełożeniem do matcha, cięższa i wolniejsza daiwa pod feeder.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #4 dnia: 09.06.2022, 16:46 »
Dokładnie tak samo bym zaproponował, ryobi lżejszy i z większym przełożeniem do matcha, cięższa i wolniejsza daiwa pod feeder.

Tym bardziej że Daiwa raczej dłużej na feederze pociapie niż Ryobi, Oba kołowrotki nie są najwyższą półką ale choć Daiwa to nie jest moja bajka to raczej obstawiałbym że wytrzyma dłużej.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #5 dnia: 09.06.2022, 17:08 »
Nie wiem jak Daiwa ale Ryobi ma 5 lat gwary i podejrzewam, że żywotnością zje, przeżuje i wypluje Ninje.
Dzierżno uzależnia

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #6 dnia: 09.06.2022, 17:21 »
Nie wiem jak Daiwa ale Ryobi ma 5 lat gwary i podejrzewam, że żywotnością zje, przeżuje i wypluje Ninje.

Jeśli doliczyć gwarancję to możesz mieć rację. Żadnej Daiwy nie miałem więc "jadę na opinii" ale mam Ryobi Ecushima Surf 7500 (ten surf to trochę na wyrost ;)) i ponad trzy lata wiślanej orki koszykami 100gr+ przetrzymał. A potem się zaczął sypać i gwarancja mi cztery litery uratowała (opłacało się faktury trzymać ;D).
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline mdziam78

« Odpowiedź #7 dnia: 09.06.2022, 18:37 »
Dla mnie Ryobi to od Red Arc. Poniżej to szajs. Kupiłem Mimic'a i to niestety nie działa jak należy. By Dome feeder w podobnej cenie chodzi o wiele lepiej.
Ecusima jedynie gwarancją zwycięża, ale przy metodzie i regularnym zwijaniu zestawu z obciążeniem 20-30g nie wróżę więcej niż 2sesony.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #8 dnia: 09.06.2022, 19:21 »
Dla mnie Ryobi to od Red Arc. Poniżej to szajs. Kupiłem Mimic'a i to niestety nie działa jak należy. By Dome feeder w podobnej cenie chodzi o wiele lepiej.
Ecusima jedynie gwarancją zwycięża, ale przy metodzie i regularnym zwijaniu zestawu z obciążeniem 20-30g nie wróżę więcej niż 2sesony.
Mimic to Spro. Ecusima 3000 ma u mnie pół sezonu za sobą, kilkadziesiąt razy na rybach, ryby mam zawsze na kiju, od małych po dwucyfrowe i póki co nie widać oznak zużycia. Nawet gdyby miała paść po roku to i tak jest świetny deal, bo ma gwarancję i albo będzie nowa albo zwrot kasy i znowu rok orki.
Dzierżno uzależnia

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 09.06.2022, 20:17 »
Rzuc monetą :D :P
a tak powaznie to Daiwa Ninja na Feeder bym dał, mam 4 szt i na kanały i stawy sa ok
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline mdziam78

« Odpowiedź #10 dnia: 09.06.2022, 21:29 »
Mimic to Spro. Ecusima 3000 ma u mnie pół sezonu za sobą, kilkadziesiąt razy na rybach, ryby mam zawsze na kiju, od małych po dwucyfrowe i póki co nie widać oznak zużycia. Nawet gdyby miała paść po roku to i tak jest świetny deal, bo ma gwarancję i albo będzie nowa albo zwrot kasy i znowu rok orki.
Rzeczywiście pomyliłem co jest klonem a co pierwowzorem. Po prostu kilka kołowrotków z przedziału 100-150 zł to był szajs, który nie wytrzymywał sezonu na Zegrzu. Natomiast przy posiadanych TeamDragonach serie 7xx i 9xx mam od 10lat i dają radę.
Teraz kupiłem Mimic, faktycznie Spro i w promocji Dragona z półki 250,00 PLN. Praca, nawój, wykonanie - przepaść.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #11 dnia: 10.06.2022, 06:22 »
Teraz kupiłem Mimic, faktycznie Spro i w promocji Dragona z półki 250,00 PLN. Praca, nawój, wykonanie - przepaść.

Ej, ale wiesz, że Mimic to kręcioł za dokładnie połowę kwoty tego Dragona ? I nie jest żadnym klonem Ecusimy ? Weź już lepiej nic nie pisz, bo się pogrążasz z każdym postem :facepalm:
Dzierżno uzależnia

Offline mdziam78

« Odpowiedź #12 dnia: 10.06.2022, 15:36 »
Napisałem, że kupiłem kołowrotek z półki 130pln dobrej Marki i jest dość słaby. Czy to Dragon, Spro, Ryobi, Mikado, Mistral, Robinson czy inny w takim przedziale cenowym to jeden grzyb. Logo nie ma znaczenia. To, że trafi się lepszy egzemplarz to fart, a nie norma.
Dragon, Spro, Ryobi, Daiwa, Shimano etc z poziomu cenowego 250,00+ też są do siebie podobne ale to jest moim zdaniem sprzęt, który spełni większość wymagań rekreacyjnego łowienia.
Dlatego wydaje mi się, że Ecusima to kołowrotek do matcha, bocznego troka i obciążeń 20-25g. Ninja to trochę lepszy sprzęt, polecany do feedera nawet przez bardziej zaawansowanych wędkarzy. Sam mam egzemplarz z pierwszego wypustu męczony jigowaniem główkami 30-40g i pomimo lat służy i do feedera jak znalazł.

Tak na marginesie, to akurat Dragona kupiłem w promocji w cenie Mimic'a, może mój skrót myślowy był za skomplikowany dla stopeja - sorki.