Autor Wątek: Pomoc w wyborze i prośba o rady  (Przeczytany 280 razy)

Offline cheesey_

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Pomoc w wyborze i prośba o rady
« dnia: Dzisiaj o 00:24 »
Cześć! Przychodzę z prośbą o radę do bardziej doświadczonych kolegów, mianowicie planuję zakup wędki feederowej. Oprócz łowienia na komercjach i w jeziorach chciałbym nią też spróbować nocnego połowu drapieżników takich jak węgorz, sandacz czy nawet sum (nie mówię tu o osobnikach 20kg+ tylko takich powiedzmy do 10kg). Łowię na łowiskach stosunkowo czystych i otwartych więc mogę sobie pozwolić na długą walkę z rybą, zależy mi jednak na tym aby nawet przy takiej rybie jak sum nie musieć się martwić o to, że wędka się połamie. Wiem, że może to być trochę kontrowersyjne ale taką mam wizję i proszę o wyrozumiałość :). Zależy mi na tym, aby wędzisko było uniwersalne o pracy stosunkowo parabolicznej. Zastanawiam się nad wędkami Mikado z serii Katsudo Slim w wersji Feeder/Method Feeder/Distance Feeder i proszę was o pomoc w wybraniu tej jednej lub może polecenie czegoś innego.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Pomoc w wyborze i prośba o rady
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 05:26 »
Nie, nastawianie się na suma z jakimkolwiek feederem to kompletny debilizm, jeszcze kij ma być parabolikiem :facepalm: Nie połączysz tylu zastosowań w jednym kiju. O ile sandacza na trupka z feederowaniem połączysz jakimś kijem 3,60 150g chociaż feeder wtedy będzie mało finezyjny do połowu na komercji to na suma z tym nie siądziesz. Skąd wiesz, że nie przywali taki ze 20+?

Potrzebujesz kija 3,30 na komercję, 3,60 na otwarte jeziora/węgorza i minimum karpiówki 4,5lbs (spoda) pod suma.
Dzierżno uzależnia

Offline Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 06:58 »
Moim zdaniem autor chyba nie miał przyjemności powalczyć z sumem jako przyłów na wędce innej niż dedykowana do ich połowów. Niestety nie da się tego połączyć, tzn jedną wędką obskoczyć tyle gatunków i tyle metod.

Wysłane z mojego motorola edge 50 neo przy użyciu Tapatalka

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 12:12 »
Nie, nastawianie się na suma z jakimkolwiek feederem to kompletny debilizm.....

Oczywiście, że nastawianie się na suma z feederem to mały nietakt. Ale nie oznacza to, że nie można "go" wyciągnąć.
Osobiście na feedera Mikado wyciągnęłam dwu metrowego, po 50 minutach, choć miał być karp lub amur. Pozdrawiam. 

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 15:15 »
Długa walka z rybą to powolne mordowanie ryby podczas holu i wypuszczenie już prawie zdechłej, że tak brzydko to ujmę..
Za śmieszne pieniądze (ok 150zeta)  można już  kupić jakiegoś sumowego Jaxona czy coś podobnego i przyda się jeszcze do nęcenia czy sondy.  A najlepiej poszukać jakiegoś spoda 4-5lb byle nie sztywnego jak kij od szczotki.

Offline cheesey_

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 15:38 »
Dzięki, w takim razie jeszcze to przemyślę :P. A co do wymienionych wyżej wędek ma ktoś jakieś zastrzeżenia albo sugestie? (już typowo pod łowienie na komercji)