Autor Wątek: Feedery Shimano Aero x5  (Przeczytany 5742 razy)

Offline archeo13

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
Feedery Shimano Aero x5
« dnia: 05.07.2020, 22:26 »
Witam,
proszę o informację czy łowiliście nowymi feederami Shimano z serii Aero x5... jakie wrażenia?
Z góry dziękuję!

Offline wobek82

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Feedery Shimano Aero x5
« Odpowiedź #1 dnia: 08.07.2020, 17:44 »
Podpinam się do pytania kolegi wyżej.  Mam Super GT RD na "bezrobociu" i tak sobie myślę, że X5 fajnie by razem "grali" :D

Offline damager89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 08.07.2020, 18:00 »
Miałem w rękach. Wygląda solidnie. Stopki pochylone do dystansowego łowienia. Nic niestety poza tym że (wizualnie) mi sie nie podoba :D

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #3 dnia: 04.10.2020, 19:21 »
Podbijam temat. Od założenia minęło troche czasu. Czy ktoś z was miał może okazję połowić jakimś z kijów shimano aero x5 szczególnie tymi dłuższymi pod dystans. Na filmie wydaje się ,że to bardzo mocne kije o fajnych przelotkach.

Offline archeo13

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #4 dnia: 06.10.2020, 00:20 »
witam,
nie zdecydowałem się jeszcze na zakup tych wędek, ale łowiłem wersją precision 10ft kolegi.
jak dla mnie kijek idealny do szybkiego dłubania drobnicy na małych odległościach, komfortowo do 20-25metrów. powyżej tego mogłaby ucierpieć celność rzutów. kolega używa go na komercyjne karpie i bardzo go sobie chwali także w takiej aplikacji. szczytówka 0,5oz ultrafine ugina się od samego patrzenia na nią ;)
w sklepie, na sucho, machałem wersjami distance 12ft oraz 13ft 90g.
wersja 12ft troszkę straszy malutkimi przelotkami na dwóch lżejszych szczytówkach, dopiero tip 2,5oz ma 'dystansowe' przelotki. poza tym kij bardzo przyjemny, troszkę przypomina horizona xc 3,60 60g ale z bardziej spolegliwą częścią szczytową.
w serii aero x5 wg mnie dopisek 'distance' powinien znaleźć się dopiero w opisie wersji 13ft 90g. sztywniejszy od ww ze szczytową akcją. grubsze szczytówki z większymi przelotkami, które występują już w najlżejszej - 1,5oz. co ciekawe ta szczytówka w porównaniu ze szczytówką 1,5oz z wersji 12ft jest bardziej miękka.
na koniec jedna uwaga dla osób, które będą decydowały się na aero x5 12ft 90g.... sprawdzajcie, czy zmieści się Wam do pokrowca! wędka po złożeniu jest minimalnie asymetryczna, producent deklaruje 190cm dla dłuższego elementu/dolnika. taki zabieg powoduje, że kij jest minimalnie za długi do monstera 2+2 190cm, mieści się jednak do monstera 3+3 :)
pozdraviam, bart

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #5 dnia: 20.11.2021, 23:06 »
Podczepię się pod wątek. Może ktoś z forumowiczów używa Shimano Aero X5 feeder 4,2m cw. 150g? Jakie wrażenia z użytkowania kija?
Marcin

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #6 dnia: 21.11.2021, 13:29 »
Podczepię się pod wątek. Może ktoś z forumowiczów używa Shimano Aero X5 feeder 4,2m cw. 150g? Jakie wrażenia z użytkowania kija?
Podbijam.
Marcin

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #7 dnia: 22.11.2021, 13:21 »
Oglądałem ostatnio u kolegi X5 3,9 90 distace i powiem z czystym sumieniem że dawno takiego gniota nie widziałem. Kij za 800zł a miałem wrażenie że za 200. By dome za 300zł lepiej się prezentują. Chłopaki z Shimano zapomnieli chyba co to jest finezja bo jeżeli kij 90g pod płocią 500g wygina się tylko w szczytówce to boję się pomyśleć o wersjach 150g. Dolnik strasznie gruby i ogólnie średnio się prezentuje.
Łukasz Białas, Wałcz

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #8 dnia: 22.11.2021, 14:13 »
Oglądałem ostatnio u kolegi X5 3,9 90 distace i powiem z czystym sumieniem że dawno takiego gniota nie widziałem. Kij za 800zł a miałem wrażenie że za 200. By dome za 300zł lepiej się prezentują. Chłopaki z Shimano zapomnieli chyba co to jest finezja bo jeżeli kij 90g pod płocią 500g wygina się tylko w szczytówce to boję się pomyśleć o wersjach 150g. Dolnik strasznie gruby i ogólnie średnio się prezentuje.
Shimano ma zaniżoną moc. Pewnie jest to kopia kijka Speedcast, którego miałem również 13ft i 90g, a moc miał na około 150g. Taka dystanowa kopia SLR, mega kij na rzeki lub dystans 100+ metrów.
Jak chcesz fajnego finezyjnego kijka to poszukaj Shimano Fireblood 13ft, miałem go i powiem, że istna kosa. Ale trudno z dostępnością dzisiaj no i cena 2k pln.

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #9 dnia: 23.08.2022, 11:18 »
Dopiero teraz zauważyłem ten wątek, odświeżę zatem  - od niedawna mam X5 w wersji 120 g 3,9 m. Dwa razy łowiłem nim na Wiśle w Krakowie, przy niezbyt dużym uciągu.
Wędka wciąż „po shimanowsku” dość miękka, ale w tej wersji czuć już mięsistość i moc blanku. Padło tu już dobre porównanie delikatniejszych modeli tej serii z Matrixem, mnie praca X5 kojarzyła się natomiast z takim mocarnym Acolyte Plus. Koszyczki 50 g plus towar latały bez problemu na 70-80 metrów pod opaskę na drugim brzegu. Szczytówka 2 oz sygnalizowała nawet delikatne ocierki. Wyjąłem na nią brzankę 25 cm i kij ładnie przenosił odjazdy tak małej rybki. Dużych okazów nie miałem jeszcze okazji holować na tej wędce, leszcze pod 1,5 kg nie stanowiły dla niej żadnego wyzwania.
Generalnie wędka fajna i dość uniwersalna. Jedyny mankament, a raczej cecha osobnicza, to dość purystyczne wykończenie blanku, który faktycznie nie wygląda na kij klasę cenową niżej.