witam,
nie zdecydowałem się jeszcze na zakup tych wędek, ale łowiłem wersją precision 10ft kolegi.
jak dla mnie kijek idealny do szybkiego dłubania drobnicy na małych odległościach, komfortowo do 20-25metrów. powyżej tego mogłaby ucierpieć celność rzutów. kolega używa go na komercyjne karpie i bardzo go sobie chwali także w takiej aplikacji. szczytówka 0,5oz ultrafine ugina się od samego patrzenia na nią

w sklepie, na sucho, machałem wersjami distance 12ft oraz 13ft 90g.
wersja 12ft troszkę straszy malutkimi przelotkami na dwóch lżejszych szczytówkach, dopiero tip 2,5oz ma 'dystansowe' przelotki. poza tym kij bardzo przyjemny, troszkę przypomina horizona xc 3,60 60g ale z bardziej spolegliwą częścią szczytową.
w serii aero x5 wg mnie dopisek 'distance' powinien znaleźć się dopiero w opisie wersji 13ft 90g. sztywniejszy od ww ze szczytową akcją. grubsze szczytówki z większymi przelotkami, które występują już w najlżejszej - 1,5oz. co ciekawe ta szczytówka w porównaniu ze szczytówką 1,5oz z wersji 12ft jest bardziej miękka.
na koniec jedna uwaga dla osób, które będą decydowały się na aero x5 12ft 90g.... sprawdzajcie, czy zmieści się Wam do pokrowca! wędka po złożeniu jest minimalnie asymetryczna, producent deklaruje 190cm dla dłuższego elementu/dolnika. taki zabieg powoduje, że kij jest minimalnie za długi do monstera 2+2 190cm, mieści się jednak do monstera 3+3

pozdraviam, bart