Autor Wątek: Wędzisko feederowe - moc blanku vs moc szczytówki, zależności (zestaw pytań)  (Przeczytany 5274 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Widzę zatem, że szczytówki i ich moc to taki sam rozjazd jak w rozmiarach butów różnych producentów, niby 42 ale jednak wychodzi inaczej ;-).
Czasem nawet większy. Przykład - szczytówki do jednej wędki Flagman Mantaray Elite Medium Feeder 3,30 m; 25-75 g i ich ugięcie na wędce pod obciążeniem 8 g:
Węglowa 1,5 oz   - 8,2 cm
Szklana 1 oz         - 11 cm
Węglowa 0,75 oz - 9,5 cm

Mam też starą SHIMANO Aero Feeder Light z dwoma węglowymi szczytówkami oznaczonymi jako 1,5 oz i 2 oz. Niczym nie różnią się między sobą i uginają się identycznie przy różnych obciążeniach od 3 do 40 g.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Koledzy, mamy świetne odpowiedzi.
Kto zna odpowiedź na wątek numer 3) ?

L.M.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Ja i Luk(żart)
Dolna granica jest po to aby uzyskać odpowiednią pracę wędki podczas holu, mówiąc prościej żeby nie zrywać zestawów.

Górna granica to jest maksymalna wytrzymałość linki jaką możesz zastosować, aby nie uszkodzić wędki podczas zaczepu, siłowego holu. Nie każdy kto kupuje taki sprzęt musi być obeznany z odpowiednią techniką łowienia. Takie oznaczenia są bardzo popularne na wędkach rodem z USA... Jest to podstawowy parametr mówiący o tym z jakimi rybami jesteś w stanie sobie poradzić danym wędziskiem. Jest dużo uproszczeń np na srednie szczupaki 15tki a na większe 17tki. Cw nie ma takiego znaczenia.
Jednak nie polecam traktować górnej granicy jako pewnik.
Ja bym nie odważył się zrywać zaczepów kijem stosując linkę z górnej granicy(z dolnej też), chociaż są tacy co twierdzą że wędka wytrzyma więcej niż deklaruje producent... ;)

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Ja i Luk(żart)
Dolna granica jest po to aby uzyskać odpowiednią pracę wędki podczas holu, mówiąc prościej żeby nie zrywać zestawów.

Górna granica to jest maksymalna wytrzymałość linki jaką możesz zastosować, aby nie uszkodzić wędki podczas zaczepu, siłowego holu. Nie każdy kto kupuje taki sprzęt musi być obeznany z odpowiednią techniką łowienia. Takie oznaczenia są bardzo popularne na wędkach rodem z USA... Jest to podstawowy parametr mówiący o tym z jakimi rybami jesteś w stanie sobie poradzić danym wędziskiem. Jest dużo uproszczeń np na srednie szczupaki 15tki a na większe 17tki. Cw nie ma takiego znaczenia.
Ja bym nie odważył się zrywać zaczepów kijem stosując linkę z górnej granicy(z dolnej też), chociaż są tacy co twierdzą że wędka wytrzyma więcej niż deklaruje producent... ;)

No i git, dzięki ;-).
L.M.

Offline MieczysławS

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Ja i Luk(żart)

No i git, dzięki ;-).
L.M.
Różne źródła, różni specjaliści, różnie określają te parametry.
Osobiście dla mnie, jako inżyniera konstruktora, najbardziej przemawiają argumenty bezpieczeństwa zestawu jako konstrukcji.
I tak minimalna wytrzymałość żyłki, musi być na tyle duża (przynajmniej na długości przyponu strzałowego), aby wyrzucając zestaw o max. cw., nie pękała w czasie wyrzutu.
Maksymalna wytrzymałość linki musi być taka, aby w trakcie wyrzutu zestawu o max. cw. nie pękło wędzisko.
Oczywiście w tym przypadku każde wędzisko ma zapas wytrzymałości, ale aby go nie zniszczyć lepiej górnego cw. określonego przez producenta, zanadto nie przekraczać.