Ja i Luk(żart)
Dolna granica jest po to aby uzyskać odpowiednią pracę wędki podczas holu, mówiąc prościej żeby nie zrywać zestawów.
Górna granica to jest maksymalna wytrzymałość linki jaką możesz zastosować, aby nie uszkodzić wędki podczas zaczepu, siłowego holu. Nie każdy kto kupuje taki sprzęt musi być obeznany z odpowiednią techniką łowienia. Takie oznaczenia są bardzo popularne na wędkach rodem z USA... Jest to podstawowy parametr mówiący o tym z jakimi rybami jesteś w stanie sobie poradzić danym wędziskiem. Jest dużo uproszczeń np na srednie szczupaki 15tki a na większe 17tki. Cw nie ma takiego znaczenia.
Jednak nie polecam traktować górnej granicy jako pewnik.
Ja bym nie odważył się zrywać zaczepów kijem stosując linkę z górnej granicy(z dolnej też), chociaż są tacy co twierdzą że wędka wytrzyma więcej niż deklaruje producent... 
No i git, dzięki
.
L.M.
Różne źródła, różni specjaliści, różnie określają te parametry.
Osobiście dla mnie, jako inżyniera konstruktora, najbardziej przemawiają argumenty bezpieczeństwa zestawu jako konstrukcji.
I tak minimalna wytrzymałość żyłki, musi być na tyle duża (przynajmniej na długości przyponu strzałowego), aby wyrzucając zestaw o max. cw., nie pękała w czasie wyrzutu.
Maksymalna wytrzymałość linki musi być taka, aby w trakcie wyrzutu zestawu o max. cw. nie pękło wędzisko.
Oczywiście w tym przypadku każde wędzisko ma zapas wytrzymałości, ale aby go nie zniszczyć lepiej górnego cw. określonego przez producenta, zanadto nie przekraczać.