Autor Wątek: Twarz Śmiecia  (Przeczytany 4166 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Twarz Śmiecia
« dnia: 28.09.2015, 22:39 »
Kiedyś wyobrażałem sobie podobną rzecz, aż tu nagle wczoraj natknąłem się ten artykuł.

http://www.fpiec.pl/post/2015/04/27/billboardywstydu

Ciekawe jakie Wy zastosowalibyście techniki identyfikacji osób zaśmiecających brzegi naszych wód i w jaki sposób byście ich ukarali.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline kingfisher

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Twarz Śmiecia
« Odpowiedź #1 dnia: 28.09.2015, 22:55 »
Naszą metodą (leśników) są fotokamery i wysokie grzywny. Nad wodą dodatkowo cofałbym zezwolenie na wędkowanie. >:O
Piotr

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 29.09.2015, 00:01 »
No właśnie. Takie kamery by się przydały. Ale pewnie nie ma na to środków.
Podobnie jak nie ma na oczyszczanie z tych śmieci :(
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 29.09.2015, 07:43 »
Ależ Panowie! A prawa człowieka i poprawność polityczna? Tak nie można. Nu nu nu.
Niedawno jakiś debil od praw człowieka walczył w sądzie czy gdzieś tam indziej, acz zaciekle okrutnie, że nie wolno instalować kamerek w autach, bo piraci drogowi nie wyrazili zgody na nagrywanie...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #4 dnia: 29.09.2015, 07:53 »
Tyle, że nie dorośliśmy do tych kamerek. Większość ludzi, z reguły jeździ niezgodnie z przepisami. Każdy je łamie i nie ma opcji by tego nie robić. Ale instalując kamerkę w samochodzie nagle staje się szeryfem o wyjątkowej wręcz poprawności, znajomości przepisów ruchu drogowego. Taki szeryf jeździ i wręcz wymusza na ludziach niezgodne z przepisami zachowania. W pewnych przypadkach jest to przydatne (szczególnie wątpilowści podczas kolizji lub napiętnowania faktycznego pirata, debila drogowego) jednak w większości to nic innego jak ludzka, polska hipokryzja ludzi, którym się nudzi i zamiast zająć się własnym życiem tropią usilnie przewinienia innych. Jak widzę kogoś z kamerką, kto jedzie 35/h utrudniając innym życie to wiem od razu, że debil i ofiara losu, ludzka wsza. Ja nie mam czasu na takie rzeczy, nie chce mi się i najzwyczajniej mam co innego do roboty. Rzecz jasna, piszę o części tych ludzi. Nie każdy kto używa kamerki jest takim człowiekiem. Sam kiedyś to robiłem jednak w większości przypadków tylko dla własnego zabezpieczenia, w razie kolizji, wypadku, innej sytuacji wymagającej przedstawienia sytuacji na materiale wideo. Jednak nie jestem hipokrytą i nie będę wysyłał materiałów dlatego, że ktoś najechał na podwójną ciągłą albo przejechał na "późnym" pomarańczowym. Bo każdy to zrobił, kto jeździ samochodem dłużej niż kilka dni.
Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 29.09.2015, 07:59 »
Ale to, o czym piszesz, jest oczywiste. I można to zastosować do wszystkiego. Policjant też może być dobrym funkcjonariuszem albo zakompleksionym prostakiem z małym fiutkiem, któremu żona nie daje, i będzie się czepiał babci o lasce, że nie zdążyła przejść na zielonym...
Btw, ja sam kamerki nie mam.

A za zbyt wolną jazdę powinny być takie same kary, jak za zbyt szybką. Często taka niemota na drodze powoduje większe zagrożenie niż ktoś, kto przekracza dopuszczalną prędkość.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 29.09.2015, 08:57 »
Leśnicy mają kamery, które uruchamiają się przy ruchy. Tylko, że jest to jednak drogie rozwiązanie, plusem jest to, że są dobrze schowane i nigdy nie wiesz czy jakaś Cię nie nagrywa.
Najważniejsze to żeby każdy będący nad wodą zwracał uwagę tym co śmiecą żeby tego nie robili. Wiem, że jest to ryzykowne i nie każdy chce to robić ale jakoś trzeba piętnować tych ludzi.

Akcja z Hongkongu super, tylko, że u nas analiza trwałaby 3-4 miesiące ;)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29.09.2015, 10:43 »
Bardzo fajny pomysł, mniej realny do zastosowania dziś w Polsce, chociaż gdyby puścić podobną kampanię w mediach plus foto w dużych miastach mogłoby zrobić wrażenie :)

Dla mnie wysoka kara finansowa lub prace społeczne. Za papierosa 300zł, za worek ze śmieciami nawet do 10tyś zł, a tak nic się nie dzieję.

Kiedyś podczas wizji lokalnej na działce przy lesie, zauważyłem że obok w firmie przy budynkach jest masa różnych cieczy wylewających się na zewnątrz z przylegających zbiorników. Było też staw gdzie bezpośrednio z budynków wydostawała się ciecz, porobiłem dokumentację fotograficzną, zgłosiłem do starostwa do ochrony środowiska i mnie zlali...
Powiedzieli, że wiedzą o incydencie i nie mają rąk władczych na interwencję,przekazali że muszę iść z tym na szczebel wojewódzki. Ręce opadają >:O A mi powiedziano abym przemyślał sprawę, bo wszedłem na teren prywatny... - akurat tego argumentu najmniej się przestraszyłem, jednak podejście urzędników było żenujące.