Autor Wątek: Fotel Caperlan CSB Comfort  (Przeczytany 1883 razy)

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
Fotel Caperlan CSB Comfort
« dnia: 04.03.2023, 11:06 »
Witam
Zaciekawił mnie ten model fotela z Caperlan’a https://www.decathlon.pl/p/fotel-feederowy-caperlan-csb-comfort/_/R-p-334153 odwiedziłem wczoraj Decathlon i mam delikatne spostrzeżenia.

Akurat były dwie sztuki tego modelu Fotela Caperlan CSB Comfort. Jeszcze nie był rozłożony więc miałem przyjemność się pobawić, oraz na chwilę posadzić 4 litery bo czas gonił, ( urwałem się z roboty) ale to nie oddaje pełnego użytkowania z nad wody. Mogę opisać jedynie swoje wrażenia na tą chwilę.

Na pierwszy rzut po wyjęciu wydaje się lekki i nie taki wielki. Po rozłożeniu ma wygodne dość szerokie i miękkie siedzisko ( nie zapada się), z możliwością ustawienia 90 stopni do aktywnego wędkowania. Podparcie do połowy głowy da rade się przekimać, nic nie uwiera. Nóżki na pierwszy moment ciut ciężko się wysuwały( nowe) lecz nie przeszkadzały lekko oddalone od fotela. Nic nie skrzypiało wyglądał dobrze, wizualnie wpada w oko, może się podobać. Materiał przyjemny w dotyku, ciemny i lekko grubszy nie powinien tak się brudzić.  Lecz odniosłem wrażenie że tylne nogi które są pod kontem są jak by za wysokie, mam 172 cm i 84kg  na prostym podłożu przy wsuniętych maksymalnie tylnych nogach było OK, lecz gdy by był lekki skos  do wody już był by problem z nogami w powietrzu, bez podnóżka gdy bym chciał ustawić poziom był by problem.  Przy większym skosie pozostało by złożenie tylnych nóg ewentualnie podnóżek. Przednie zaciski dobrze trzymały, szerokie końcówki nóżek z regulacja na około. Odniosłem wrażenie, że dodatkowy nośnik /adapter w postaci tylnej doczepianej dodatkowo nóżki pod akcesoria wydaje się trochę taki nie do końca, na jakieś lekkie rzeczy pewnie był by OK, coś podobnego typu adaptera Mivardi przykręcany do ramy od fotela więc może się obracać pod większym ciężarem.

Fajne jest że można go złożyć bez wymontowywania przednich nóg i nie zajmuje tak wiele miejsca po złożeniu. Czyli ustawiamy, poziomujemy sobie przednie nogi raz pod siebie bądź zaznaczamy sobie poziom wyjściowy na nogach i operujemy wysuwanymi nóżkami - wygodne.

Moim zdanie cena trochę wysoka w tej cenie mam cuzo tylko co mnie odstrasza to gabaryt albo bawienie się z wymontowywaniem nóżek grrr..

Może ktoś już posiada, użytkuje w/w fotel może doda jakieś spostrzeżenia ? 
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
Odp: Fotel Caperlan CSB Comfort
« Odpowiedź #1 dnia: 04.03.2023, 11:22 »
Nie podobają mi się tylne składane nogi i uchwyt do akcesoriów(z tyłu).
Myślę że w takiej cenie Cuzo Quantum będzie lepszy wyborem.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 04.03.2023, 11:23 »
Ja się zastanawiam nad kupnem tego fotela, tylko w najbliższym Decathlonie go nie maja, a chcialbym najpierw na nim posiedzieć.
Teochę odstrasza cena, bo w styczniu był 100 zł tanszy bez promocji.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #3 dnia: 04.03.2023, 11:42 »
Nie podobają mi się tylne składane nogi i uchwyt do akcesoriów(z tyłu).
Myślę że w takiej cenie Cuzo Quantum będzie lepszy wyborem.
Mi właśnie się podoba że ma tylne skośne nogi powodują że jest stabilniejszy niczym fotele karpiowe tylko zbyt wysokie pewnie brali poprawkę pod podnóżek. Jak wspomniałem wyżej w Cuzo Quantum denerwuje mnie rozstawianie tego za każdym razem ewentualnie jeśli miał bym brać w całości to spory gabaryt. Aby Cuzo miał składaną ramę, żeby nóżek do transportu nie trzeba było demontować – bajka, może w następnej odsłonie Cuzo chłopaki pokombinują nad mobilnością wtedy pozamiata     
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 04.03.2023, 12:00 »
Ciężko znaleźć ideał , ja czekam na jakiś lift Qauntuma , ten Caperlan nie jest zły ale mógłby być tańszy. Taka koza trochę , cieniutka rama.
Co do nóg tylnych to podobnie jest w Crescie , tylko rama Cresty jest dużo mocniejsza i stabilniejsza. Dla mnie największy problem patrząc na konstrukcję Caperlana to będzie chyba stabilność i trwałość samej ramy.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 04.03.2023, 12:06 »
Bardzo fajnie pomyślany fotel. Zauważcie, że ten element za oparciem do mocowania akcesoriów można przymocować w każdym innym miejscu ramy ;)

Ewidentnie jest on przeznaczony do stosowania z podnóżkiem (chyba że teren praktycznie płaski). Robi się więc spora waga i gabaryty (no i cena zawrotna). Ale jest to na pewno ciekawa opcja. Mnie właśnie w fotelach typu Quantum odstrasza montowanie nóg za każdym razem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 05.03.2023, 09:21 »
Na Facebooku masz wystawiony ten fotel za 350 zł

https://www.facebook.com/groups/420196735103543/permalink/1719722271817643/?sale_post_id=1719722271817643&app=fbl

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #7 dnia: 05.03.2023, 10:47 »
To jest inny fotel.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719