Autor Wątek: Złamany bat za 7 stów  (Przeczytany 4570 razy)

Offline hunter

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Złamany bat za 7 stów
« Odpowiedź #15 dnia: 12.02.2023, 16:15 »
https://abcwedkarza.pl/
Poszukaj tu, mają troszkę szczytówek robinsona

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 211
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #16 dnia: 12.02.2023, 17:15 »
Zawody już w marcu, a serwis pisze ze może w połowie marca będą części dostępne. A może ich nie będzie w ogóle kto wie. Dlatego chyba kupię suwmiarke w action i jak wyżej pisali trzeba będzie dorobić.

Szczytówka 3,5mm przelatuje przez drugi element. 4mm też więc jest to więcej jak widać. Bez narzędzi pomiarowych nie ma co wróżyć
Zmierzyłem z ciekawości ile wynosi średnica wylotowa przed ostatniego elementu w TX4 700. 3,8 mil. Czyli musisz zrobić to co napisałem ale ze szczytówką 4,5 mil. 3,5 będzie pasowała do 6 metrowego bata Robinsona. Stąd moja pomyłka. Szczytówki pełne i wklejanki o średnicy 3,5 i 4,5 mil z tej grubszej strony są najlepiej dostępne, szczególnie jeśli chodzi o wklejanki, Tutaj chyba nawet innych do wyboru nie ma. Samo mierzenie suwmiarką wylotu przed ostatniego segmentu nie wiele daje, bo i tak musisz zostawić te 10.12 cm zapasu, żeby ta szczytówka tam nie klekotała i była stabilnie osadzona. Dlatego zrób tak jak pisałem wyżej tylko ze szczytówką 4,5 mil.

Tu masz nawet z tej samej firmy i u tego samego sprzedawcy. 
https://allegro.pl/oferta/szczytowka-weglowa-pusta-90cm-4-5mm-2-25mm-12328538218
Tu wklejka
https://allegro.pl/oferta/szczytowka-weglowa-z-pelna-wklejka-mix-tip-9825691378

Offline pinoczet

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #17 dnia: 26.02.2023, 09:45 »
Niestety zakup szczytówek nie dużo pomógł.  Po pierwsze nie jest tak łatwo zjechać z 4,5 do 4,2mm ponieważ szczytówka jest owalna i się klinuje. Drugi mankament to że te kupne mają po 90cm długości,  to oryginał po złamaniu jest i tak dłuższy. Nie pozostaje nic innego niż czekać na oryginalne części. Na ten czas kupiłem tx4 600. Mam nadzieję że będzie trwalszy niż 700

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 26.02.2023, 16:00 »
Wklejka ma 105 cm. Używam dokładnie takiej samej w swoim TX4 - 700 cm i jest ok. Więc logika podpowiada, że u Ciebie też nie powinno być problemu.

Offline Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 26.02.2023, 16:35 »
Stan, używasz wklejki Jaxona? Ostatnio kupiłem do moich batów, jeszcze nie miałem czasu zamontować łącznika i sprawdzić akcji. Cena śmieszna, niecałe 20 zł szt. Jak myślisz, wklejka w TX3 733 ma sens czy to za mocny kij? Niedługo będę miał też TX4 700, też chcę tam wstawić wklejkę, pod bonusami daje radę? Nie zakrzywia się nienaturalnie?
Artur

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 26.02.2023, 19:18 »
Używam wklejki z Robinsona, tej podlinkowanej i w TX4 - 700 cm sprawuje się super. Do tego stopnia, ze w ogóle nie lowię tym batem na oryginalną szczytówkę. Posiadam też bata TX3-633. To mocny kij, więc łowienie na wklejankę raczej nie poprawi akcji kija, tylko ją znacznie pogorszy, dlatego bym nie ryzykował w tym przypadku takiego rozwiązania. Te wklejani Jaxona są chyba podobne, albo może nawet takie same, więc pewnie będą dobrze współpracować z TX4.

Chyba nawet dokładnie takie same, bo mają taką samą długość jak te z Robinsona - 105 cm.

https://bigriver.pl/wedki-baty/11448-szczytowka-weglowa-z-wklejka-5sztak-swd45x--5900113413412.html