Autor Wątek: Łączenie sprzetu fotograficznego z wędkarskim  (Przeczytany 870 razy)

Offline Leitho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
    • Wędkarstwo karpiowe
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Łączenie sprzetu fotograficznego z wędkarskim
« dnia: 17.01.2025, 13:18 »
Pytanko, jakie śruby redukcyjne należy kupić by mieć możliwość podpinania standardowych akcesoriów fotograficznych i np. Deeper range extendera do np. podpórek wędkarskich.

Daje to takie możliwości jak:
 * wykorzystanie sztycy podbieraka do montażu smartfona/kamery i zrobienia fajnych ujęć
 * montażu deeper range extendera na podpórce wędkarskiej
 * montażu kamery/gimbala na podpórce wędkarskiej
 * montażu kamery podwodnej do sztycy podbieraka i obejrzenie nieco dna zbiornika / ewentualnie miejsca położenia zestawu

Ciekawe zastosowania są niezliczone

Gwint foto to klasyczne M6, a gwinty akcesoriów to 3/8 cala, czyli M9? Nie jestem pewien.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Łączenie sprzetu fotograficznego z wędkarskim
« Odpowiedź #1 dnia: 17.01.2025, 13:38 »
Nie wiem jaki to rozmiar ale jest sporo wędkarskich przejściówek. Ja stosuję tego typu i wpinam w podpórkę.
https://www.sklep-mietus.pl/pl/adaptery-foto-i-inne/4449-adapter-do-aparatukamery-anaconda-camera-adapter

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 17.01.2025, 14:17 »
Gwint foto to klasyczne M6, a gwinty akcesoriów to 3/8 cala, czyli M9? Nie jestem pewien.
Gwint 3/8 cala to 3/8 cala, nie ma odpowiednika w metrycznym, zbliżony jest M10, ale tak do końca nie jest identyczny, na siłę można próbować przy materiałach o różnej twardości, któryś ustąpi.

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 17.01.2025, 14:23 »
a jak już jesteśmy przy gwintach, może orientuje się ktoś jaki gwint jest w brolkach gdzie wkręca się sztyce? np. Fox Ultra Brolly? Zdaje mi się, że to uniwersalny gwint i w każdej brolce czy parasolce jest ten sam? Może ktoś wie?

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 903
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #4 dnia: 17.01.2025, 15:46 »
Chyba 99% gwintów wędkarskich, to gwint calowy Withworta BSF 3/8" 20 zwojów/cal. Kupiłem też na allegro jakiś adapter, ale pasuje tylko do aparatu/uchwytu smartfona z jednej strony, natomiast z drugiej do podpórki wędkarskiej wchodzi dosłownie na jeden zwój ::).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 187
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 17.01.2025, 18:12 »
Pytanko, jakie śruby redukcyjne należy kupić by mieć możliwość podpinania standardowych akcesoriów fotograficznych i np. Deeper range extendera do np. podpórek wędkarskich.

...ciach...

Gwint do sprzętu foto to nie jest M6. To 1/4 cala.
Adapter taki: https://allegro.pl/oferta/adapter-do-aparatu-kamery-anaconda-camera-adapter-6901531776
Z jednej strony jest gwint wędkarski 3/8" 20 BSF. Jest to inny gwint niż 3/8 cala foto. Ma inny skok, więc nie można użyć popularnych adapterów 1/4"-3/8" od sprzętu foto.
Z drugiej strony jest 1/4 cala do sprzętu foto.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Leitho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
    • Wędkarstwo karpiowe
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #6 dnia: 19.01.2025, 15:36 »
Wielkie dzieki za odpowiedzi i linki do ofert. Odpowiedni adapter anacindy zamowiony!