Autor Wątek: Łowienie z podchodu  (Przeczytany 882 razy)

Offline Myski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Łowienie z podchodu
« dnia: 09.10.2023, 23:37 »
Witam

Na paru łowiskach w mojej okolicy odkryłem, że duże ryby 15+ wolą żerować bardzo blisko brzegu często na pierwszym spadku gdzie mają zawsze zapewnione dogodne warunki. Łowię tylko i wyłącznie z rzutu kijami 13ft 3,5 lbs więc nie są one zbyt poręczne przy wędkowaniu do 20 m ,a nawet często i góra 10m od brzegu. Używam kijów mikado Noctis z których jestem bardzo zadowolony karpie 20+ nie stanowią problemów dla tych kijów jednak czasami ma się ochotę na coś nowego. Wybór padł na kij 10 ft w związku z licznymi garbami oraz ogromnymi spadkami przy lini brzegowej.
Zastanawiam się nad paroma modelami jeżeli ktokolwiek miał je lub cokolwiek o nich wie to śmiało posłucham.

Mikado Noctis 10ft 3lbs
JRC Cocoon 2G 10ft 3lbs
Shimano TX1A 10ft 3lbs
Shimano TX1A 9ft 3lbs Jedyny kij 9ft który mi odpowiada jednak obawiam się przelotki startowej 30mm w kolejnym sezonie planuje również zakupić baiting pole co również dale plus długości 9 ft

Z Mikado oraz Shimano miałem bardzo dużo styczności jednak kij JRC rownież swietnie wyglada na papierze.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Łowienie z podchodu
« Odpowiedź #1 dnia: 10.10.2023, 05:56 »
Generalnie patyki 10 ft czy 9 ft są uzbrojone w przelotki startowe 40 mm i niżej,to nie problem ,zaletą Mikado Noctis 10 ft to przede wszystkim sama waga kija ,z ciekawych patyków wartych rozważenia są jeszcze PBhttps://allegro.pl/oferta/pb-products-black-spirit-10ft-3lb-karpiowka-wedka-12567579111 oraz Mivardi stalker 10 ft czy kije Nasha seria Dwarf :thumbup:

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder

Offline Myski

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Łowienie z podchodu
« Odpowiedź #3 dnia: 10.10.2023, 08:33 »
Miałeś kiedyś styczność z JRC lub shimano 10ft?