Autor Wątek: Daiwa Ninja X Feeder 390cm/150g  (Przeczytany 1302 razy)

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Daiwa Ninja X Feeder 390cm/150g
« dnia: 02.10.2023, 20:55 »
Szukając feedera na średnią rzekę natknąłem się na dość ciekawą ofertę. Wędka z opisu wydaje się być dość mocna, może ktoś z was miał ten kijek w ręce i byłby w stanie coś o nim napisać? Na stronie daiwasports jak zwykle - nie ma o nim nawet wzmianki. Mam zamiar połowić tym duże leszcze, klenie i brzanki. Głównie chodzi mi o to czy ta wędka w miarę poradzi sobie z tym zadaniem i czy nie lepiej będzie trochę poczekać i kupić coś bardzo mocnego np Korum Barbel Quiver 360/120.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam i życzę miłego wieczoru. :)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Daiwa Ninja X Feeder 390cm/150g
« Odpowiedź #1 dnia: 02.10.2023, 22:18 »
Na stronie daiwasports jak zwykle - nie ma o nim nawet wzmianki.

Zapewne dlatego, że nie jest już produkowany (kontynentalna/niemiecka strona Daiwy też go nie uwzględnia).

Wędka z całą pewnością jest mocna - powstaje pytanie, czy nie jest pałowata, bo to się niekiedy zdarza tańszym feederom o cw. w okolicach 150 g. Z łowieniem zapodanych ryb radzą sobie feedery o wyraźnie niższym cw., więc chodzi raczej o potrzebną gramaturę koszyczków (można ją zredukować, stosując modele z kolcami/wąsami oraz łowiąc z tzw. łukiem, czyli tworząc i utrzymując wybrzuszenie na zanurzonym odcinku żyłki).

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Daiwa Ninja X Feeder 390cm/150g
« Odpowiedź #2 dnia: 03.10.2023, 08:35 »
Na stronie daiwasports jak zwykle - nie ma o nim nawet wzmianki.

Zapewne dlatego, że nie jest już produkowany (kontynentalna/niemiecka strona Daiwy też go nie uwzględnia).

Wędka z całą pewnością jest mocna - powstaje pytanie, czy nie jest pałowata, bo to się niekiedy zdarza tańszym feederom o cw. w okolicach 150 g. Z łowieniem zapodanych ryb radzą sobie feedery o wyraźnie niższym cw., więc chodzi raczej o potrzebną gramaturę koszyczków (można ją zredukować, stosując modele z kolcami/wąsami oraz łowiąc z tzw. łukiem, czyli tworząc i utrzymując wybrzuszenie na zanurzonym odcinku żyłki).

Właśnie tego też się obawiam, czy nie będzie tu problemu z tym że kij jest za bardzo pałowaty. Szukam tańszego kijka bo już z kołowrotkiem pojechałem po całości i wziąłem Shimano Baitrunnera X-Aero 6000 dlatego że zestaw ma mi służyć do "orania mułu na dnie rzeki" jednocześnie bezproblemowo pokazując uwieszenie płoteczki.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting