Autor Wątek: Wędka spławikowa na kameralną wodę  (Przeczytany 867 razy)

Offline MarioSan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: bat
Wędka spławikowa na kameralną wodę
« dnia: 07.11.2023, 14:05 »
Cześć i czołem!! :)
Łowię niemal wyłącznie w urokliwych wodach poznańskiej Dębiny, tym którzy wody owej nie znają podpowiem, że to dość kameralna woda położona w poznańskich lasach miejskich.
Oprócz karpiowania i spina, lubię też tam połowić na spławik, aktualnie łowię batami i to uwielbiam ale zdarza się, że trafi się na spławiczku przeciwnik, któremu bat nie podoła.
Stąd też pomysł żeby zacząć tam łowić na wędkę spławikową z kołowrotkiem. Nie musi to być klasyczna odległościówka, nie upieram się przy takim rozwiązaniu, łowić będę raczej na krótkich
dystansach - kilka, kilkanaście metrów, głębokość max 2,5m, najczęściej mniej - między 1,5-2m. Poławiane gatunki to lin, karaś, leszcz, płoć, jaź i z tymi nie ma problemu na bacie, no może
przy większym linie... ale trafiają się też na spławik karpie, ciut za duże żeby móc z nimi skutecznie powalczyć przy użyciu bata, takie do 2kg wyciągałem ale większe nie dawały szans.
Szukam zatem wędki do operowania spławikami 2-3g, w miarę szybkiej, dającej radę bonusowym rybkom ale i takiej co da frajdę z holu tych nieco mniejszych, nie gubiącej ryb.
Budżet do 500zł
Rano nie brały, a potem przestały...

yakuza

• Gość
Odp: Wędka spławikowa na kameralną wodę
« Odpowiedź #1 dnia: 07.11.2023, 15:06 »
Mi polecono Shimano X1, 330cm pellet waggler
Jest ok

Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.11.2023, 15:17 »
Właśnie to chciałem napisać, Shimano Aero X1 Pellet Waggler 3,3m. Sporo dwucyfrowych ryb na niego wyciągnąłem, kilka 15stek i kij nie klękał pod tymi rybami.

https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=22934.0
Dzierżno uzależnia

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #3 dnia: 07.11.2023, 15:36 »
Korum Allrounder 11ft 1,25lb może być świetnym wyborem. Napisałem przypuszczająco, gdyż nie miałem tej wersji w rękach, ale za to mam 12ft 1,5lb i wiem, że to mocne kijki, które oprą się odjazdom karpi +5kg bez tracenia przyjemności z holowania mniejszych ryb. Stosuję je na klubowej gliniance, gdzie jest sporo zaczepów, zwisających gałęzi czy trzcinowisk, gdzie oczywiście najczęściej parkują większe okazy. Nad Dębiną miałem okazję kiedyś przebywać, uwielbiam takie dzikie, parkowe łowiska. Jeśli więc lubisz dość mocne patyki, o nieco większych przelotkach niż tradycyjne matchówki, wykonane w minimalistycznym designie to Allrounder'a możesz brać w ciemno.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 07.11.2023, 15:56 »
https://moonfin.pl/wedki/10248-p10248-wedka-matrix-aquos-ultra-c-waggler-330m-grd136-5056212101566.html myślę ,że ten kijek jest wart rozważenia ,aczkolwiek ta długość jak dla mnie jeżeli łowisko masz w miarę czyste :beer:

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 07.11.2023, 16:06 »
Sensas Ostellato  3,9m
Mogę polecić do drobnicy , ale z bonusem też radzi sobie bardzo dobrze , kwestia czasu i czystości łowiska :D
Łowię spławikami max 4 g , żyłka główna 14-16 .

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 07.11.2023, 17:39 »
Klasyka forumowa

https://sklepdrapieznik.pl/14642-drennan-red-range-13ft-float.html

Dość powiedzieć że poleca ja Luk, Mateo, Selektor czy Modus. Lepszej rekomendacji nie można dostać. Osobiście użytkuje w/w model jak również wersję 12 ft Carp Waggler. :thumbup:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.