Autor Wątek: Zestaw do Method Feeder & klasyka  (Przeczytany 2165 razy)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Zestaw do Method Feeder & klasyka
« Odpowiedź #15 dnia: 29.01.2024, 23:30 »
Do tych karpiówek możesz zastosować ciężkie podajniki do metody jak Mikado Douglas XL 70, 80 gr. Kilka osób z Forum tak łowi (ciężki podajnik do metody) założony do wędek karpiowych. I te kilka osób ma całkiem przyzwoite wyniki, nierzadko są to karpie z rozmiaru "tych dwucyfrowych".
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 30.01.2024, 06:08 »
Przeniosłem do odpowiedniego działu.

Co rozumiesz przez słowo "klasyk"?
Koszyczek zanętowy i sygnalizatory z centralką i relaxik ;)
Jak chcesz łowić koszykami na te karpiówki ,zapoznaj się z ofertą Guru koszyki Gripper Large ,łowię w podobnym stylu ,oprócz towaru do koszyka na przypon zakładam też małą kiełbaskę pva ,można też użyć samego koszyka i krótkich przyponów do metody ,rozwiązań jest kilka :beer:

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 30.01.2024, 06:11 »

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 30.01.2024, 07:02 »
https://www.rockworld.pl/k,5,ciezarki-karpiowe/pk,79,koszyczki-zanetowe/p,7438,fox-carp-feeder.html tu z kolei masz też inne rozwiązanie warte rozważenia ;)
Jaką stosujesz dlugość przyponu do tego podajnika? Jak tam się montuje przypon, czy jest opcja samozacięcia? Dokładają jakiś krętlik do zestawu czy samemu trzeba coś dopasować?

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 902
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #19 dnia: 30.01.2024, 07:27 »
Można też zastosować tańszą alternatywę od Mad Carp:

https://www.madcarp.eu/pl/produkt/koszyczek-method-classic-duzy-55gr/
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 30.01.2024, 07:50 »
Z tymi koszykami i koszykami Gripper można sporo kombinować ,przypony daje różne długości ,ale nie dłuższe jak 30 cm zwłaszcza jak zakładam kiełbaski pva ,materiał na przypony to plecionka i fluoro carbon , wachlarz przynęt spory ,warto też zaopatrzyć się w materiały dociążające przypony jak snikersy od Kordy czy Fox kwik change do lepszego samozaciecia :beer:

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 30.01.2024, 07:51 »
Karpiowanie to nie tylko ciężkie zestawy z ciężarkami ,warto pokombinować sobie ,obecny rynek daje spore możliwości :beer:

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 902
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #22 dnia: 30.01.2024, 08:48 »
Z tymi koszykami i koszykami Gripper można sporo kombinować ,przypony daje różne długości ,ale nie dłuższe jak 30 cm zwłaszcza jak zakładam kiełbaski pva ,materiał na przypony to plecionka i fluoro carbon , wachlarz przynęt spory ,warto też zaopatrzyć się w materiały dociążające przypony jak snikersy od Kordy czy Fox kwik change do lepszego samozaciecia :beer:

A propos ciężarków Kwik Change od Foxa - znalazłem tańszy zamiennik (ok.20zł/10szt) w gramaturach 1-1,5g (ZFish Extra Carp Pop-Up Weights):

https://allegro.pl/oferta/zfish-exc-ciezarki-pop-up-typu-kwick-10-szt-1-5-g-ciezarki-14525649245

Kupiłem w obu wariantach, zobaczymy co to warte, bo do tej pory do popków używałem tylko śrucin/pasty wolframowej.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #23 dnia: 30.01.2024, 09:11 »
Te podajniki od Kordy bardziej mi się podobają bo mają mniej zakamarków o ktore może zaczepić się hak. Używasz ich? Bo nie odpowiedziałeś na pytanie czy tam przypon jest wiązany do krętlika, który blokuje się w podajniku? Jaki rozmiar krętlika tam pasuje aby uzyskać efekt samozacięcia wynikający z masy podajnika. Co ty tam stosujesz? Obciążenie 1,5g nie spowoduje dobrego zacięcia, to robota dla cięższego koszyka. 1,5g to obciążenie do pop-upa i jedynie wpłynie na samozacięcie pozycjonując lepiej haczyk.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 30.01.2024, 09:13 »
Ciekawy zamiennik Kamil ,daj znać jak się to trzyma na przyponach ,pastę osobiście wyeliminowałem i sruciny też kwik pewnie trzyma :beer:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
« Odpowiedź #25 dnia: 30.01.2024, 09:38 »
Te podajniki od Kordy bardziej mi się podobają bo mają mniej zakamarków o ktore może zaczepić się hak. Używasz ich? Bo nie odpowiedziałeś na pytanie czy tam przypon jest wiązany do krętlika, który blokuje się w podajniku? Jaki rozmiar krętlika tam pasuje aby uzyskać efekt samozacięcia wynikający z masy podajnika. Co ty tam stosujesz? Obciążenie 1,5g nie spowoduje dobrego zacięcia, to robota dla cięższego koszyka. 1,5g to obciążenie do pop-upa i jedynie wpłynie na samozacięcie pozycjonując lepiej haczyk.

Nie no... Śrucina 1,5g na przyponie nie służy do samozacięcia. To jest raczej oczywiste dla wszystkich ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 30.01.2024, 09:40 »
Apacz ,podajniki Foxa nie ma kretlika ,daje krętlik do szybkiej wymiany i nasuwam kawek rurki silikonowej,a koszyki 60 gr ;)

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #27 dnia: 30.01.2024, 09:49 »

Nie no... Śrucina 1,5g na przyponie nie służy do samozacięcia. To jest raczej oczywiste dla wszystkich ;)
Nieraz rzeczy najbardziej oczywiste dla jednych okazują się czymś dziwnym dla innych. Wolałem doprecyzować ... ze względu choćby na osoby zaczynających przygodę z wędkarstwem i czytające forum dla ogromnej wiedzy tutaj dostępnej.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 30.01.2024, 09:55 »
Apacz,kto pyta nie błądzi :beer:,zestaw o którym piszemy jest banalny tak naprawdę to nowsza wersja starej sprężyny ,możesz go zamontować na stałe lub na przelot ,żeby był skuteczniejszy wtedy dajesz stoper na żyłke główna zaraz nad podajnikiem i tyle w zasadzie :beer:

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #29 dnia: 30.01.2024, 10:28 »
:thumbup:
Dzięki Tomasz za wyjaśnienie.
Co do stopera na żyłce głównej to nie jestem zwolennikiem, bo w sytuacji kiedy żyłka strzeli dalej od podajnika, ryba musi przetargać całą żyłkę przez ten stoper. Dodatkowo kiedy ryba walczy, podajnik dłużej miota się jej przy pysku co może skutkować poszerzaniem otworu po haczyku i spinkami (haki bezzadziorowe). Pewnie to przesadzony problem i zależy jaki stoper zastosujesz ale wolę efekt samozacięcia uzyskiwać na łaczeniu przyponu z podajnikiem. Jedno szarpnięcie pyska i amortyzację przejmuje kij. Kiedyś testowałem tanie podajniki do metody z chin i one właśnie ciężko uwalniały krętlik. Wtedy zauważyłem że hak bardziej rozrywa tkankę. Kiedy miękko się wypina jak system od Matrixa czy Prestona to pysk ryby jest w idealnym stanie. Problem ten pojawiał się szczególnie na sztywniejszym kiju. Dla mnie dobre samozacięcie jest wtedy gdy jestem w stanie podnieść podajnik za przypon. Kiedy szarpnę ręką lekko to podajnik spada. To jest mój ideał. Tak właśnie ma złączka Matrixa. Preston niestety jest dla mnie za słaby, ale nadal wieżę że to dobrze przetestowali i działa jeszcze kierunek w którym ryba odpływa (rzadko idealnie do przodu)