Autor Wątek: Wynoszenie zestawu za pomocą drona  (Przeczytany 2470 razy)

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
Odp: Wynoszenie zestawu za pomocą drona
« Odpowiedź #15 dnia: 10.02.2024, 14:21 »
Czego to nie wymyślą ciekawe rozwiązanie :D
C&R

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 10.02.2024, 21:14 »
Czy się to komuś podoba czy nie, w przyszłość wersja wędkarstwa na bogato właśnie tak może wyglądać łódka/dron -> kamera za zestawem końcowym i oglądanie brania ryb na laptopie nim pojawi się ono na sygnalizatorze. Życie.

Ja bardziej z romantyzmu niż z pobudek finansowych (choć to też) zostanę przy wkrótce oldschoolowym już spławiku i szczytówce :)

Mnie to osobiście nie przeszkadza, dopóki nie będzie to godziło w mój komfort łowienia. Zaletą nie wątpliwie jest to, że takie osoby wypuszczają ryby, do tego dobrze je futrują konkretnym żarciem i walczą coraz skuteczniej o łowiska no kill :) :bravo: no i kasa która zostawiają w sklepie napędza rynek wędkarski i sprawia że mamy coraz więcej sklepów z bardzo dobrą obsługa i bardzo dobrze zatowarowanych. Każdy skorzysta z tego, ja również :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Sławo 1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #17 dnia: 22.02.2024, 19:09 »
Drony:
Potensic Gimbal 6KM GPS 4K
Mini 2 SE, MINI 3 PRO.
Te są chyba w granicach 1200-1600 zł.
Jednak to i tak przekracza ceny większości dobrych łódek zanętowych, takich do 700 zł.
Można oczywiście mieć i łódkę zanętową i drona.

Jeśli jednak komuś NIE zależało by na wykorzystywaniu drona do nagrywania filmów, prezentacji określonego terenu, zabawy, to trzeba by było poszukać tańszego drona, najlepiej takiego, gdzie funkcja filmowania czy zasięgu byłaby mniej istotna.
Tu już trzeba poszukać takiego, nie moja (nasza) jednak branża.
Macie jakieś propozycje sprawdzonych dronów, do powiedzmy maksymalnie 1000 zł?

Praktycznie użycie drona ma same zalety.
Skróciło by jeszcze więcej czasu podczas umieszczania zestawów w wodzie (dron zrobi to zdecydowanie jeszcze szybciej niż każda łódka zanętowa)
Dron zajmuję dużo mniej miejsca, czy to podczas zasiadek ( też w aucie) czy przy przechowywaniu w naszych domach i mieszkaniach.
Dron jest zdecydowanie mniej widoczny ( głównie dla innych wędkarzy) niż łódka zanętowa podczas wynoszenia zestawów.
Można by w dowolnym momencie zobaczyć co dzieje się w miejscach, gdzie umieściliśmy nasze zestawy.
Poza tym drona można wykorzystywać do celów nie związanych z wędkarstwem, a tu jest wiele możliwości.

Jeden z kolegów poruszył najbardziej chyba istotny aspekt, problem?
Jak zwolnić, uwolnić zestaw z drona, aby ten swobodnie pozostał w wodzie, w miejscu, które sobie wybierzemy?
Otóż są specjalne przystawki zwalniające dostępne gdzieś w sprzedaży, też o tym tu pisaliście.

Jednak ja uważam, że doskonale sprawdziła by się tu zwykła nić rozpuszczalna.
Nie wiem tylko jak zachowałby się dron w sytuacji, gdy nić się rozpuszcza, i nagle taki dron nie ma już pod sobą ciężaru przynęty, a przede wszystkim ciężarka, np. 60 g- 120 g.

Nie wiem sam tak naprawdę czy ja w końcu zdecyduję się na łódkę zanętową czy na drona.
Głównym powodem jest, to, iż łódkę zanętową stosuję się od lat, jest już wiele na temat przemyśleń, doświadczeń.
Wiadomo jakie modele łódek zanętowych wybrać, na co mniej więcej zwrócić trzeba uwagę, można skorzystać z porad wędkarzy.
Przy dronie, to już nie jest takie proste i oczywiste.
Mało jest jeszcze materiałów "z używania" dronów do wędkarstwa, a do wynoszenia zestawów, praktycznie bardzo mało.
Jednak sądzę, że może się to rozwinąć, jeśli chodzi przede wszystkim o wędkarstwo karpiowe i ...morskie.
Jednak najlepiej, przed ewentualnym zakupem i aby sprawdzić czy dron nada się do wynoszenia zestawów będzie możliwość nawet kilkukrotnych prób i testów.

Dlatego, jeśli już macie swój drona, albo kogoś kto może Wam użyczyć takowego (w obecności właściciela drona, i albo z jego obsługą) to spróbujcie czy dron się sprawdzi do tego o czym tu piszę.
Ja już od jakiegoś czas podpytuje różnych znajomych, czy mają drona, albo znają kogoś kto ma i może go użyć do tego przedsięwzięcia.

Jeśli uda mi się kogoś takiego znaleźć, to o testach i rezultatach będę informował.
O co do Was, jeśli przeprowadzicie takie próby czy testy, też mam taką prośbę.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #18 dnia: 22.02.2024, 19:26 »
Dobra łódka za 700 zł? Niestety ale chyba pominąłeś jedno zero...

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 22.02.2024, 19:28 »
Pewnie zaraz ktoś napisze, że za 700 zł to kupa, a nie lodka :) Ale ja taka mam i dla mnie poza już wymienionymi ryzykami użycia drona łódka ma inną przewagę - podczepiam do niej deepera i sonduje dno.

Będę czekał na Twoje testy, temat godny zgłębienia, powodzenia :)

Edit: Już mnie nawet Kozi uprzedził, nie ujmując nic jego punktowi widzenia
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #20 dnia: 22.02.2024, 20:22 »
Wpisz drone fishing na YouTube. Pełno tego jest.
Ja odradzam, latam nad wodą i mam pełne gacie a co dopiero podpinać zestaw :P
Drony są tanie, kup używanego a nie nowego, olx kilkaset ofert marki dji.

Offline Sławo 1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 22.02.2024, 20:34 »

Tu się z Tobą nie zgodzę, zresztą nie tylko ja.

Offline Sławo 1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 22.02.2024, 21:16 »
Wpisz drone fishing na YouTube. Pełno tego jest.

Tak już widziałem te filmy.
Jednak te filmy przede wszystkim dotyczą wędkarstwa morskiego, gdzie tam trochę o co innego chodzi według mnie.
Robią je też ludzie, którzy mają więcej środków finansowych, niż ja mam włosów na głowie :)
To raczej osoby, którzy są tzw. Youtuberzy, albo tacy, którzy realizuję swoje filmy na Karaibach, Teneryfie, a nie trafią w takie dziewicze miejsca ( stawy, jeziora i żwirownie) jak min. w Naszej pięknej Polsce.

Nie ma filmów, gdzie jest coś o wynoszeniu zestawów karpiowych, tym bardziej według mojego sposobu, realności całego procesu wynoszenia zestawu za pomocą drona i możliwości finansowych.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #23 dnia: 22.02.2024, 21:21 »

Tu się z Tobą nie zgodzę, zresztą nie tylko ja.
Wez tą łódkę na zbiornik chociaż 20ha przy większym wietrze. Gwarantuje ci, że będzie trzeba po nią nurkować. Wspominałem już wielokrotnie, że dwa takie wynalazki miałem okazję ściągać z wody...bo nie chciały wrócić do brzegu.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 22.02.2024, 21:37 »
Ale u nas takich zbiorników nie ma :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Sławo 1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 22.02.2024, 21:46 »

Wez tą łódkę na zbiornik chociaż 20ha przy większym wietrze. Gwarantuje ci, że będzie trzeba po nią nurkować. Wspominałem już wielokrotnie, że dwa takie wynalazki miałem okazję ściągać z wody...bo nie chciały wrócić do brzegu.
Zobacz mój wątek: "Łódka zanętowa do kwoty 400-500 zł"
Ja tam nie potrzebuje łódki o wielkich osiągach.
Tak jak i napisał kolega Mosteque, jeśli chodzi o powierzchnię, 20 h czy nawet w moim przypadku, takich powyżej 10 ha, to na takich to ja nie łowię.