Autor Wątek: Picker/Feeder na PZW i komercje + kołowrotek  (Przeczytany 1627 razy)

Offline Bastiic

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Picker/Feeder na PZW i komercje + kołowrotek
« dnia: 04.07.2024, 16:56 »
Potrzebuje w miarę uniwersalnej wędki, żeby był fun z holu płotek i karasi na PZW, ale też przy sporadycznych wypadach na komercję dawała radę z większą rybą ~10kg.
Nie wiem czy taki kompromis jest w ogóle możliwy dlatego pytam :)

Myślałem nad długością 3.30, długość transportu nie ma znaczenia.
Budżet 300zł, mogę lekko naciągnąć.

Do tego oczywiście pasujący kołowrotek też do 300zł.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Picker/Feeder na PZW i komercje + kołowrotek
« Odpowiedź #1 dnia: 04.07.2024, 17:24 »
11 ft. (3,30m) to już feeder, nie picker.
Co do kija to Ci nie doradzę, ale kołowrotek to pod takiego pickera 10ft. polecam [https://www.sklep-mietus.pl/kolowrotki-z-przednim-hamulcem/14550-kolowrotek-okuma-custom-black-feeder-clx-40f-fd-4718947036667.html]Okuma C-B CLX 40F[/url].
Mam taki kołowrotek pod kijkiem 3,00m i bardzo fajnie się spisuje. Kija nie polecam, bo ten który mam, jest już niedostępny.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Don_M

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Bartek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 04.07.2024, 17:25 »
Shimano Aero BB 5000 / Daiwa N'zon LT 5000 (z naciskiem jednak na Shimano, ale gdybyś koniecznie chciał mieć zestaw z jednej firmy to Daiwa ujdzie), ewentualnie wół roboczy polecony przez Martineza.

Co do wędki, to w tym budżecie chyba najlepiej Daiwa N'zon S 3,30 - w tej chwili chyba jest promocja za 399zł na Moonfinie - warto stówkę dołożyć.

Offline Bastiic

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05.07.2024, 11:48 »
Ten kij Nzos S wygląda spoko jest lekki i ładnie się gnie z tego co widziałem na filmikach, także dołożę tą stówkę. Rozumiem że model Nzos S 3.30m 50g brać ?

Co do kołowrotka to jeśli możesz wyjaśnić dlaczego szedłbyś bardziej w Shimano ?

PS. Jaka wielkość żyłki będzie optymalna 0.20, 0.23 ?

Offline hunter

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 05.07.2024, 12:18 »

Przemysl plecionke 0.10

Offline Don_M

• Reputacja: 37
  • Bartek
« Odpowiedź #5 dnia: 05.07.2024, 12:57 »
Przemysl plecionke 0.10

Zakładam, że autor tematu jest początkującym i o ile do płotek i karasi z PZW jak najbardziej, to mocno bym się zastanowił w przypadku komercyjnych karpi (zwłaszcza, że na większości komercji jest zakaz używania plecionek).

Ten kij Nzos S wygląda spoko jest lekki i ładnie się gnie z tego co widziałem na filmikach, także dołożę tą stówkę. Rozumiem że model Nzos S 3.30m 50g brać ?

Co do kołowrotka to jeśli możesz wyjaśnić dlaczego szedłbyś bardziej w Shimano ?

Jeżeli chodzi o kołowrotek - specem nie jestem, ale sam nie tak dawno temu stałem przed zakupem i przegrzebałem internet wzdłuż i wszerz - wyszło po prostu, że Shimano to naprawdę dobra konstrukcja.

Mam w kolekcji wszystkie młynki wspominane w temacie, ale zbyt krótko żeby mówić o ich niezawodności, kręci się wszystkimi tak samo dobrze, jedyna wada Okumy to trochę 'plastikowy' dźwięk hamulca. Daiwa ma na pewno tragiczny serwis, potwierdzone przez wiele osób, także albo Shimano albo Okuma - ta druga to sprawdzona konstrukcja, ale Shimano to też firma, która raczej ciała nie daje ;). Tak szczerze, to weź to co Ci się podoba optycznie najbardziej, bo jeżeli nie siedzisz na rybach co drugi dzień, to każdy posłuży długo, zwróc jedynie uwagę że Okuma w rozmiarze 4000 to odpowiednik 5000 Shimano/Daiwy w tym przypadku.

0.22 powinna być optymalnym rozwiązaniem, co do firmy to ja na sobie przetestowałem: MS Range (ciemna), Prologic Mimicry Green (tutaj nie wiem czy mają 0.22), Quantum Salsa <- każdą z tych mogę polecić.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #6 dnia: 06.07.2024, 01:10 »
Mam bardzo starego pickera z lat 90-tych ub. wieku. BALZER Magna Silver WinklePicker 3 m. Idealny do małych i średnich rybek, z karpiami powyżej 4 kg już hol jest trochę dłuższy. Z kolei Preston Monster X Carp Feeder 10FT, cw 40 g pozwala bez problemów wyholować karpie 10+. Małych ryb na niego nie łowiłem ale myślę, że przy bardziej miękkich szczytówkach powinien się sprawdzić.
Kij 3.30 to już zwykle trochę mocniejszy i bardziej uniwersalny, ze słabszymi szczytówkami powinien poradzić sobie z mniejszymi rybkami, c.w to 50, 60 max. Przy założeniach, że ma być uniwersalny.
Kołowrotek to do 3 m wędki 3000 - 4000, do 3,3 m 4000 - 5000.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Bastiic

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06.07.2024, 12:38 »
Dzięki za porady, zakupiłem tego nzos 3.30 50g oraz kołowrotek Shimano Aero 5000.

Z racji tego że nie znam jeszcze wody na której będę łowić ( jezioro niepruszewskie oraz bytyńskie). Czy moglibyście polecić uniwersalne przynęty oraz zanęty na pierwsze łowienie ?

Na jakiej odległości zacząć i ilu gramowe podajniki zakupić.

Nie nastawiam się na konkretną rybę. Chciałbym złowić cokolwiek, żeby obeznać się ze sprzętem i techniką.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 06.07.2024, 12:50 »
Podajnik do metody ARC 30 gr., pellet skretting 2mm, jakiś Method-Mix (Sonubites, Timar-Mix) i jazda nad wodę. Z racji tego, że za bardzo nie ma "uniwersalnych" przynęt, spróbowałbym czegoś popularnego. U mnie, na PZW, bardzo dobrze sprawdza się Sonubites Banofee (czy jak to się pisze), czasem pomarańczowa czekolada. Używam waftersów 6 oraz 8mm, z czego częściej sprawdzają się "ósemki". Może być tak, że nie tyle sam zapach/aromat, ile kolor będzie odgrywał rolę.

Zaczynając wędkowanie to musisz zbadać dno, czy nie ma jakichś zawad, traw itp.
Skoro jesteś początkującym - skup się na celności rzutów, nie na odległości. Zacznij od 20, 30m i staraj się rzucać w punkt. Z czasem dochodząc do wprawy, wyczucia kija - możesz wydłużać dystans. Ogólnie rzecz ujmując - pracuj nad techniką rzutu.
Wędką 3,30m spokojnie jesteś w stanie powtarzalnie (w punkt) rzucać na dystansie 50m. Ale do tego trzeba trochę wprawy.
Zaczynaj od niewielkich odległości z nastawieniem na celność.

Offline Zbyszek100

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #9 dnia: 06.07.2024, 21:16 »
Potrzebuje w miarę uniwersalnej wędki, żeby był fun z holu płotek i karasi na PZW, ale też przy sporadycznych wypadach na komercję dawała radę z większą rybą ~10kg.
Nie wiem czy taki kompromis jest w ogóle możliwy dlatego pytam :)

Myślałem nad długością 3.30, długość transportu nie ma znaczenia.
Budżet 300zł, mogę lekko naciągnąć.

Do tego oczywiście pasujący kołowrotek też do 300zł.
Do tej ceny proponuję:
Robinson stinger feeder 330cm 15-60g
Kołowrotek albo Robinson stinger albo york feeder man wszystko rozmiar 4000
Żyłka 0.25
I teraz tak jak będziesz łowił na komercji to łów na method feeder a jak na pzw to na klasyczny feeder
A tutaj taki podstawowy zestaw na methood feeder:
Podajnik ARC 30g
Przypon 0.23 hak 8 10cm
Szybko złączka
A na klasyczny feeder:
Koszyczek zanętowy 30g
Oczko z agrafką
Krętlik
I przypon to dopasuj do łowiska

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #10 dnia: 06.07.2024, 23:02 »
Dzięki za porady, zakupiłem tego nzos 3.30 50g oraz kołowrotek Shimano Aero 5000.

Z racji tego że nie znam jeszcze wody na której będę łowić ( jezioro niepruszewskie oraz bytyńskie). Czy moglibyście polecić uniwersalne przynęty oraz zanęty na pierwsze łowienie ?

Na jakiej odległości zacząć i ilu gramowe podajniki zakupić.

Nie nastawiam się na konkretną rybę. Chciałbym złowić cokolwiek, żeby obeznać się ze sprzętem i techniką.
Bardzo dawno nie łowiłem na Niepruszewie ani na Bytyniu. Niepruszewo kiedyś: W okolicach plaży beznadzieja. na przeciwległym brzegu, brały leszcze i leszczyki.
Bytyń, ryby były dość daleko, trzeba było trochę rzucić.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline pknr1

• Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #11 dnia: 06.07.2024, 23:53 »

Serwis Daiwy po prostu lubi dać ciała, ja również bym brał Shimano.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 07.07.2024, 00:07 »
(...)

Na komercji jak i na PZW używam jednej i tej samej żyłki - 0,25mm. W zasadzie to na komercji jestem 2, 3 razy w roku, aczkolwiek nie widzę jakichś negatywnych zjawisk przy takiej żyłce. Łowiąc na PZW na dystansie +75m używam żyłki 0,22mm z przyponem strzałowym.