Mam Opiuma 3,6 m, 80 g i jest to faktycznie parabola. Karpie trochę ponad 10 kg wyciąga się bez problemu. Jednak o długie i celne rzuty raczej trudno, jak to z parabolą, rzuty max 60 m. Mam też Mantaraya 3,3 75 g, rzuty dużo pewniejsze ale kijek sztywniejszy.
W Opium nie bardzo pasują mi szczytówki z glasscarbonu, chyba, że teraz już dają inne. Nawet nie próbowałem na nie łowić, wymieniłem na zielonego, szklanego Jaxona
https://sklepdrapieznik.pl/14951-szczytowka-do-feedera-szklana-srednia-30mm.html i jest ok.
Flagman Squadron Pro Carp Feeder to na duże ryby, sztywna i trochę leci na pysk, miałem w ręku.
Mikado katsudo slim method feeder 3.5m 90g, czytając z opisu to raczej szybka wędka, jakie bardziej preferuję ale nie parabola.
Jak byś był skłonny przekroczyć budżet to polecam Preston Monster X Method Feeder 12FT. Mam 10FT, wiadomo, delikatniejszy ale gnąc się po dolnik dawał radę z karpiami 10 kg. Praca pod rybą idealna. Oceniam go w użytkowaniu wyżej niż na dużo droższy Zemex HI-PRO Super Feeder 3.60m 80g, chociaż na ten ostatni nie miałem brań dużych ryb.
Do pozostałych wędek się nie odniosę, bo nie maiłam ich nawet w ręku.