Autor Wątek: Wędka do methody ok. 300zł  (Przeczytany 2271 razy)

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
Wędka do methody ok. 300zł
« dnia: 19.06.2024, 21:26 »
Witajcie
Niebawem planuję większe zakupy. Potrzebuję m.in. wędki do methody, ponieważ nie mam tak naprawdę żadnej ciekawej - same sztywne pały do 200g. Moje oczekiwania co do wedki to: możliwość oddawania rzutów na dystans przynajmniej 60m, może do 80; fajne czucie mniejszych ryb, ale i wystarczająca moc do wyciągnięcia karpia ponad 10kg; długość transportowa nie ma znaczenia; długość całkowita myślę między 3.3, a 3.6m; koszyczki 30/40g, więc nie wiem jaki ciężar wyrzutowy tak naprawdę (60g, 100g?). Byłem nastawiony na mikado katsudo method feeder 3.5 lub 3.3, wypatrzyłem też shimano aero 3.3 do 70g. Podobają mi się najbardziej leciutkie wyslimowane wędki. Znajdę coś co spełni moje oczekiwania? Już praktycznie nie zastanawiałem się nad wędką, szukałem kolowrotka i sprawdzałem ceny katsudo, ale wybór jest na rynku chyba aż za duży, bo znów nie wiem co wybrać:(( Dzięki za wszelkie porady

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Wędka do methody ok. 300zł
« Odpowiedź #1 dnia: 19.06.2024, 21:38 »
Rzuty na 60m wędką 3.3 będzie kłopotliwe, zwłaszcza na początku, w method feeder chodzi o precyzję i  łowienie w punkt, zatem do takich odległości zdecydowanie będzie lepsza wędka 3.6, chyba że te 60m to takie prawdziwe i najczęstsze do 50m, wtedy dasz radę, aczkolwiek również nie każdą, bo te najbardziej wysublimowane będą mniej celne-coś za coś. Wielkość ryb-każdy nowożytny kij obsłuży Ci taki przedział ryb. CW dostosuj do podajników, osobiście najczęściej łowię 30g, zatem moje kije 3.3 mają cw nie większe niż 60g.

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19.06.2024, 21:47 »
Rzuty na 60m wędką 3.3 będzie kłopotliwe, zwłaszcza na początku, w method feeder chodzi o precyzję i  łowienie w punkt, zatem do takich odległości zdecydowanie będzie lepsza wędka 3.6, chyba że te 60m to takie prawdziwe i najczęstsze do 50m, wtedy dasz radę, aczkolwiek również nie każdą, bo te najbardziej wysublimowane będą mniej celne-coś za coś. Wielkość ryb-każdy nowożytny kij obsłuży Ci taki przedział ryb. CW dostosuj do podajników, osobiście najczęściej łowię 30g, zatem moje kije 3.3 mają cw nie większe niż 60g.

Dzięki:)) Jeśli chodzi o mikado katsudo, to pytałem kiedyś konkretnie o nie i jeden właściciel twierdził, że rzuty wędką 3.3 m na 65m nie sprawiały mu trudności. Zastanawiałem się też czy w takim wypadku lepiej wziąć 3.3 czy 3.5m jeśli chodzi o długość rzutu. A już bardziej generalizując czy trochę krótszy 2 skład nie będzie miał lepszych właściwości rzutowych niż nieco dłuższy 3 skład?

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 19.06.2024, 21:50 »
Proponuję do takich odległości kij 3,60 z c.w. w granicach 80-90gr.
Kijem 3,30m i c.w. 75gr. rzucam powtarzalnie w rejon 45 metra, ale jest to kij o akcji szczytowej.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19.06.2024, 21:57 »
Proponuję do takich odległości kij 3,60 z c.w. w granicach 80-90gr.
Kijem 3,30m i c.w. 75gr. rzucam powtarzalnie w rejon 45 metra, ale jest to kij o akcji szczytowej.

Również dziękuję. Czyli rozumiem, że nie ma tu pełnej jasności, ale coś pomiędzy 60, a 90g powinno sprostać moim oczekiwaniom, choć długość rzutu zależy też od akcji wędki. Pewnie lepiej jednak coś bliżej 90g do nieco dalszych rzutów, okej. A jeśli chodzi o jakieś konkretne modele? To shimano aero będzie spoko? Może dłuższe - 3.66m? Tylko ono jest już oznaczone jako "distance" - nie będzie to już w takim razie sztywniejsze wędzisko, które nie da za dużo radości z holu mniejszych ryb? Czy to tylko shimano tak sobie oznaczyło dłuższe wędki?

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 19.06.2024, 22:13 »
Co do konkretnych modeli - niestety, nie doradzę. Używam wycofanych z oferty Flagmana wędzisk z serii Mantaray (9 - 13 ft., c.w. 35-130gr.). Dla mnie są to odpowiednie, szybkie kije o akcji szczytowej. Lubię takie, gdyż to mi daje pewność rzutu w przysłowiowy punkt.

[EDIT]
Ta wędka wydaje się być właściwa dla Twoich oczekiwań, jednak budżet jest przekroczony o niemal 100%: KLIK
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 19.06.2024, 22:53 »
Witajcie
Niebawem planuję większe zakupy. Potrzebuję m.in. wędki do methody, ponieważ nie mam tak naprawdę żadnej ciekawej - same sztywne pały do 200g. Moje oczekiwania co do wedki to: możliwość oddawania rzutów na dystans przynajmniej 60m, może do 80; fajne czucie mniejszych ryb, ale i wystarczająca moc do wyciągnięcia karpia ponad 10kg; długość transportowa nie ma znaczenia; długość całkowita myślę między 3.3, a 3.6m; koszyczki 30/40g, więc nie wiem jaki ciężar wyrzutowy tak naprawdę (60g, 100g?). Byłem nastawiony na mikado katsudo method feeder 3.5 lub 3.3, wypatrzyłem też shimano aero 3.3 do 70g. Podobają mi się najbardziej leciutkie wyslimowane wędki. Znajdę coś co spełni moje oczekiwania? Już praktycznie nie zastanawiałem się nad wędką, szukałem kolowrotka i sprawdzałem ceny katsudo, ale wybór jest na rynku chyba aż za duży, bo znów nie wiem co wybrać:(( Dzięki za wszelkie porady
Coś za coś. Albo dystans albo czucie mniejszych ryb. Kijek 3,3 to 40, max 45 m. Na 60 m to już dość sztywny 3,6 m. 80 m to już raczej 3,90 m. Wszystkie raczej progresywne, w miarę sztywne, nie jakieś parabole. Im dłuższy kij tym większe cw.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Podleszczak123

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08.08.2024, 12:54 »
Wznawiam wątek z nieco innym podejściem. Bardzo proszę o propozycje konkretnych modeli. Wiem czego oczekuję i wiem co jestem w stanie osiągnąc wedką z konkretnymi parametrami. Potrzebuję coś o długości 3.6m - ugięcie progresywne przechodzące w parabolik lub po prostu parabolik. Wyrzut między 60, a 90g. No i, żeby wyciągnięcie tym karpia 10kg było (na tyle na ile to możliwe przy tych parametrach wedziska) swobodne.
Prawdopodobnie kupię mikado katsudo slim method feeder 3.5m 90g, ewentualnie delphina opium v2. Może jednak zaskoczycie mnie inną, ciekawszą propozycją. Z góry dziekuję.

Offline mdziam78

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #8 dnia: 09.08.2024, 09:49 »
Niestety w takim budżecie masz to wyboru wędki raczej przeciętne, pomiędzy którymi nie zauważysz dużej różnicy. Jeżeli zdecydowałbyś się na kij używany to może jakiś Flagman Sherman lub oczko wyżej Mantaray. Tego drugiego w wersji Feeder 3.6 do 90g miałem i był to kapitalny kij. Nie tylko pod względem użytkowym, ale również wizualnym. Pod rybami do 2kg zginał się do 1/4, nie spadały karasie, krąpie, 8kg karp nie robił szczególnego wrażenia.
Sprzedałem za ok 300,00pln z powodu przejścia na wędki 3-3.3m.

Offline Don_M

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Bartek
« Odpowiedź #9 dnia: 09.08.2024, 10:17 »
Wznawiam wątek z nieco innym podejściem. Bardzo proszę o propozycje konkretnych modeli. Wiem czego oczekuję i wiem co jestem w stanie osiągnąc wedką z konkretnymi parametrami. Potrzebuję coś o długości 3.6m - ugięcie progresywne przechodzące w parabolik lub po prostu parabolik. Wyrzut między 60, a 90g. No i, żeby wyciągnięcie tym karpia 10kg było (na tyle na ile to możliwe przy tych parametrach wedziska) swobodne.
Prawdopodobnie kupię mikado katsudo slim method feeder 3.5m 90g, ewentualnie delphina opium v2. Może jednak zaskoczycie mnie inną, ciekawszą propozycją. Z góry dziekuję.

Ciężko będzie o parabolika przy takim wyrzucie deklarowanym przez producenta, a do tego jeszcze swobodne wyciąganie miśka 10kg ;)

Z wędek, które miałem w tej długości mogę z całą odpowiedzialnością polecić Zemexa Iron Feedera do 70g (jest też wersja do 90g), ale tutaj no niestety trzeba trochę dołożyć, chyba ze wyłapiesz jakąś promocję. Jestem świadomy, że to wędka tzw. "youtuberska", ale naprawdę jest bardzo rzutna i do tego nie ma problemu z większymi rybami, natomiast według mnie idzie ona w progres i na frajdę z holu małego leszcza nie ma co liczyć.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 09.08.2024, 10:40 »
Shimano X1 12ft do 90g.
Pracuje głęboko.
Nie jest to absolutnie blank dystansowy co producent próbuje wmówić.
Z rybami w okolicach 10kg nie będzie żadnego problemu. Mam 2 sztuki.
Panowie, policzmy głosy:

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #11 dnia: 09.08.2024, 10:49 »
Flagman cast master :) Kij dający dużo frajdy z holu a jednocześnie można nim rzucić. 60-70m bez problemu.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 09.08.2024, 14:28 »
Od siebie wrzuce daiwe ninja 3.6m 80g. Flagman squadron pro carp 3.6 do 100g. Ewentualnie delphin opium 3g 3.6m do 80g. Z parabolicznych kijkow to chuba tylko flagman s canal 3,6m do 70g mi przychodzi na mysl.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #13 dnia: 09.08.2024, 15:23 »
S canal 3.6 to tak średnio pod metodę, o ile 3.3 jest super. Ale to subiektywne zdanie. Natomiast lepszym rozwiązaniem byłby tu Legend 3.6 60g, poniżej budżetu, pancerna, dobra wędka.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #14 dnia: 09.08.2024, 20:09 »
Mam Opiuma 3,6 m, 80 g i jest to faktycznie parabola. Karpie trochę ponad 10 kg wyciąga się bez problemu. Jednak o długie i celne rzuty raczej trudno, jak to z parabolą, rzuty max 60 m. Mam też Mantaraya 3,3 75 g, rzuty dużo pewniejsze ale kijek sztywniejszy.
W Opium nie bardzo pasują mi szczytówki z glasscarbonu, chyba, że teraz już dają inne. Nawet nie próbowałem na nie łowić, wymieniłem na zielonego, szklanego Jaxona https://sklepdrapieznik.pl/14951-szczytowka-do-feedera-szklana-srednia-30mm.html i jest ok.
Flagman Squadron Pro Carp Feeder to na duże ryby, sztywna i trochę leci na pysk, miałem w ręku.
Mikado katsudo slim method feeder 3.5m 90g, czytając z opisu to raczej szybka wędka, jakie bardziej preferuję ale nie parabola.
Jak byś był skłonny przekroczyć budżet to polecam Preston Monster X Method Feeder 12FT. Mam 10FT, wiadomo, delikatniejszy ale gnąc się po dolnik dawał radę z karpiami 10 kg. Praca pod rybą idealna. Oceniam go w użytkowaniu wyżej niż na dużo droższy Zemex HI-PRO Super Feeder 3.60m 80g, chociaż na ten ostatni nie miałem brań dużych ryb.
Do pozostałych wędek się nie odniosę, bo nie maiłam ich nawet w ręku.

Pozdrawiam,
Tomek