Autor Wątek: Sprzęt do rzutu  (Przeczytany 2143 razy)

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
Sprzęt do rzutu
« dnia: 27.08.2024, 15:59 »
Witam! Już niedługo jedziemy na łowisko tęczak i z tego co się dowiedzieliśmy potrzebujemy uzyskać około 90 -100 Metrów rzutowo, nie będę ukrywał że mało wędkowałem rzutowo i myślę że ciężko będę miał uzyskać ten dystans bez kilku zmian, po pierwsze dysponuje póki co kołowrotkami shimano  speedmaster 14000 z żyłka... 0.38 mm.. i niestety nie mam dodatkowych szpul.  Myślałem żeby użyć tak zwanego przyponu Konicznego:
Przypon KORDA Strzałowy -Subline Tapered 0,28-0,50.
Wędki które mam też nie do końca są do rzutu bo mam Black widow 3.6 metra i 3.0 lb

Jaki zestaw końcowy byście zaproponowali ? Helikopterowy z ciężarkiem 110 do dalekiego rzutu i rzucać tylko z pojedynczą kulką do zanęconego spombem miejsca?
Jeśli tak to jakiego spoda polecacie i co nawinąć na kołowrotek ? żyłkę/plecionkę ?
Jaką cobre polecacie dzięki której te 90 metrów dorzucę kulką 18mm
Lub
Czy jest to możliwe rzucić małym workiem PVA?

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Sprzęt do rzutu
« Odpowiedź #1 dnia: 27.08.2024, 16:42 »
Obawiam się, że kompletnie nietrafiony pomysł.
Uzyskanie takim połączeniem (kij 3,0lb i bardzo gruba żyłka, jaką jest 0,38mm) ponad 100m to w ogóle się nie dodaje. Sam węzeł strzałówki z żyłką główną 0,38mm będzie czymś koszmarnym dla przelotek i jeśli będziesz miał szczęście - wrócisz z wyjazdu ze wszystkimi porcelankami.
Jeśli już musiałbym tym rzucać, to zamiast przyponu konicznego - plecionka 0,25-0,28mm. Ciężarek na bocznym klipsie, albo co lepiej - zestaw helikopterowy z "ostatnim metrem" z bezrdzeniowym leadcorem'm i ciężarek 3,5 oz, czyli "po naszemu" 99gr. Dlaczego zestaw helikopterowy - ma największe szanse na uzyskanie takich odległości.

PVA i kij 3,0lb, żyłka 0,38mm i odległość 100m - zapomnij. To nie ma szans dolecieć. Może z woreczkiem PVA (w którym masz zamknięty ciężarek i przypon z przynętą i zanętą), przy sprzyjających warunkach: wiatr w plecy lub co najwyżej bezwietrznie będziesz w stanie dorzucić na te 100m. Tylko jak z celnością?

Jedyna jak dla mnie recepta: nowa szpula, żyłka maks. 0,30mm i strzałówka z plecionki. Wówczas 100, 110m jesteś w stanie regularnie rzucać. Mam na myśli te kije, o których piszesz - 12ft., 3.0lb.

Łowię tylko i wyłącznie rzutowo-karpiowo ładnych parę lat, przetestowałem kilka opcji i jestem przekonany, co więcej - jestem pewien, że wiem, o czym piszę.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 27.08.2024, 17:07 »
Sęk w tym że wiem że ten sprzęt jest beznadziejny do tego dystansu, lecz nie dysponuje niczym innym póki co (nie od razu rzym zbudowali) ;D
Tak, miałem na myśli zamkniety woreczek pva z ciężarkiem w srodku nawet z taką lotką do rzucania specjalna ale i tak wydaję mi się że nie osiągne tych 100 metrów, w takim razie tak jak pisałeś będę próbował rzucać samą kulką a nęcic będę spombem.

Polecisz jakiś fajny ciężarek 3.5 lb do dalekiego rzutu i fajne leadcory?

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 27.08.2024, 17:19 »
Dlatego napisałem Ci, że to chybiony pomysł, używać kijów "pod wywózkę" do przeznaczenia rzutowego.

Owszem, mam kije 10ft. 3,0lb, i osiągam nimi powtarzalność rzutową, ale są to odległości 50-60m.

Ciężarek - tylko i wyłącznie "torpeda". Ma najbardziej opływowy kształt. Ostatnimi czasy "odkryciem" dla mnie są ciężarki od Miśka, który robi ekologiczne (z jakiejś masy betonowej) ciężarki, zamiast ołowiu: KLIK.
Leadcore - używam "zwykłych" Mikado. Bardzo fajnie się je wiąże, nie ma problemu z wytrzymałością. No i co dla mnie ważne - nie mają ołowianego rdzenia: Leadcore

Nie traktujcie mnie jako jakiegoś "eko-fetyszysty", ale uważam, że jako wędkarze powinniśmy unikać (na tyle ile to możliwe) materiałów zanieczyszczających środowisko.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 27.08.2024, 20:39 »
Martinez, nie chodzi nawet o ekoszurstwo. Na wielu łowiskach karpiowych obecnie jest zakaz ołowiu. Stąd jak ktoś chce łowić rzutowo to taki misiek jest zbawieniem :D Gość z Poznania btw.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 27.08.2024, 20:55 »
Nawet nie wiedziałem o takich zapisach, o zakazie ołowiu. Dla mnie to bardzo fajny zapis. Gdybym miał łódkę zanętową, gdybym łowił na łowiskach, umożliwiających wywózkę, gdyby mnie "pociągała" łódka zanętowa - z pewnością używałbym kamieni zamiast ciężarków. Kamień do bocznego klipsa na kawałku gumki wyciętej z dętki rowerowej i lux.
No, ale nie tutaj o tym.
Z pewności od przyszłego sezonu będę miał w arsenale tylko "miśki" jako obciążenie. Ołów powoli odchodzi do lamusa...

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 27.08.2024, 21:38 »
Panowie a jeszcze podpowiedzi odnosnie sprzetu,
Czy taki sprzęt da radę?
Delphin Apollo Spod 2 składy 360cm/5,00lbs
I jaką rurke do wyrzutu byście polecili ? Tak żeby ta kuleczka 18mm poleciała na te 100 metrów

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 27.08.2024, 22:23 »
Wędek 5-funtowych używa Warmuz na dystansowe łowienie. "Wali" nimi na 130m+. dla mnie taki kij jest za sztywny. Po prostu kij od miotły. Myślę, że wędka w 2-składzie, 13ft. z krzywą ugięcia 3,5lb do tego ciężarek 3,5oz, zestaw helikopterowy, niewielka 3-cm PVA zawiązana do haczyka - będzie robiło robotę na 110m.

Rur nie używam, chyba, że kanalizacyjne do rozładunku cysterny :P

Offline DANIEL 223

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 02.09.2024, 12:38 »
Cześć, szukam karpiówki do łowienia z rzutu z workami pva docelowo o wymiarach(140x85)mm ,ale jeżeli te są za duże to mogą być mniejsze. Łowię głównie na wodach pzw gdzie jest dosyć dużo zaczepów przy brzegu dlatego potrzebuję posłać taki zestaw na odległości ok +60-70m. Budżet na taki kij to około 300 zł jeżeli będzie trochę droższy też może być.
Zastanawialem się nad kijami Delphin Orbit 13ft-3.5lbs bo mogę kupić w okazyjnej cenie oraz nad Sonic herox 12ft-3.5lbs.
Możę lepiej kupić jakiś inny? Jestem otwarty na propozycję, a podałem wędki 3.5lbs ponieważ kupiłem Delphin Etna E3 3lbs-12ft i zakup okazał się nie udany.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 02.09.2024, 19:04 »
Wędka 12ft. i krzywa ugięcia 3,00lb do łowienia z rzutu PVA - w żaden sposób się to nie dodaje.
Chcesz łowić daleko z PVA - kij 13ft. i krzywa ugięcia 3,5lb, a może i nieco twardszy. Nie oszukujmy się, PVA i aerodynamika nie idzie w parze, a to przekłada się na zasięg rzutu.
Od jakiegoś czasu wyznaję zasadę, że to zasięg SPOMB-a wyznacza odległość na której maksymalnie będę łowił.

Offline DANIEL 223

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #10 dnia: 16.09.2024, 11:25 »
Może ktoś doradzić która z tych wędek nada się do tego zadania najlepiej?
-Fox Eos pro 3.5lbs 3.90m
-Delphin Orbit 3.5lbs 3.90m
-Sonik Vaderx 3.5lbs 3.90m

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 16.09.2024, 12:10 »
Od jakiegoś czasu wyznaję zasadę, że to zasięg SPOMB-a wyznacza odległość na której maksymalnie będę łowił.

Idealne podsumowane, ale dodałbym tylko jedną rzecz, że jeżeli powiedzmy maksymalnie rzucimy spombem 110 metrów to lepiej mieć w kijach rzutowych zapas o te +/- 20 metrów więcej, u mnie rzucanie na styk ze spombem czy po prostu ile fabryka dała często kończy się łowieniem na pałe bez jakiejkolwiek kontroli nad zestawem. Piszę tutaj o celności, sile rzutu, o tym jak zestaw finalnie wpada do wody, wysokości, na której dobija do klipa itd.