Autor Wątek: Wędka na rower  (Przeczytany 630 razy)

Offline RomM

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 15
Wędka na rower
« dnia: 30.10.2024, 07:32 »
Cześć!

W okolicach czerwca wybieram się z kolega na wyprawę rowerowa do Szwecji. Będzie to wycieczka ze spaniem na dziko, dlatego rowery będziemy mieć dosyć mocno objuczone. A wymyśliłem jeszcze że wezmę na ten wyjazd wędkę. I tutaj nie wiem na co się zdecydować i proszę o wasza pomoc koledzy. Chamiałbym zabrać jakiś mały szybki w rozkładaniu spinning. Przeglądając Internet w oko wpadła mi seria Shimano stc mini tele. Na naszym forum nie znalazłem o niej zbyt wiele informacji. A i sam nie wiem na jakie CW i długość wędki się zdecydować bo jadę w nieznane.

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 40
Odp: Wędka na rower
« Odpowiedź #1 dnia: 30.10.2024, 13:17 »
Ja, jako fan SG, polecam średnio-lekki spinning Savage Gear SG4 Medium Game 7-25 g 243 cm w wersji Travel.
Ja tę wędkę zawsze zabieram na urlop i łowię nią w Morzu Śródziemnym albo oceanie - nie tylko na spinning, ale też na lekki grunt, kulę wodną i spławik.
Daje radę mulletom, doradom.
Na codzień służy mi na Odrze.
Przyda Ci się IMO więc SG4 na kolejne wyprawy jak i na codzień.
W pracy wędki nie czuć wcale, że to czteroskład.
W komplecie jest usztywniany pokrowiec.
Ale ja i tak w podróż wkładam ją do przyciętej na wymiar szarej rury PCV.
Do kompletu mam kołowrotek Savage Gear SG4AG 3000H.
W komplecie wygląda to super.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1433
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 30.10.2024, 17:33 »
Cześć!

W okolicach czerwca wybieram się z kolega na wyprawę rowerowa do Szwecji. Będzie to wycieczka ze spaniem na dziko, dlatego rowery będziemy mieć dosyć mocno objuczone. A wymyśliłem jeszcze że wezmę na ten wyjazd wędkę. I tutaj nie wiem na co się zdecydować i proszę o wasza pomoc koledzy. Chamiałbym zabrać jakiś mały szybki w rozkładaniu spinning. Przeglądając Internet w oko wpadła mi seria Shimano stc mini tele. Na naszym forum nie znalazłem o niej zbyt wiele informacji. A i sam nie wiem na jakie CW i długość wędki się zdecydować bo jadę w nieznane.

Savage jest ok, ale długość transportowa to prawie 80 cm. Na taką wyprawę to trzeba uważać nie tylko na każdy dodatkowy gram, ale też i na każdy centymetr długości wędki w transporcie. Miałem Shimano STC Mini Tele Spinning  2,70m 7-21g, ale jej nigdy nie użyłem, bo zgubili mój bagaż i musiałem posiłkować się na miejscu pożyczonymi od lokalsów chińskimi teleskopami przypominającymi tyczki do strącania gruszek z drzewa ;) Możesz też pomyśleć o modelu 2,70m 10-30g z tej serii. Jaxon miał kiedyś takie cudo Jaxon Float Academy Travel Mino 3.60m 10-40g o długości transportowej 56 cm. Z braku laku w buszu wędka do wszystkich metod łowienia ;) Może coś na alliexpress znajdziesz, bo z tego co pamiętam, to Chińczycy bardzo lubią takie mikro teleskopy do wszystkiego.

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #3 dnia: 30.10.2024, 23:39 »
Jaxon Float Academy Travel Mino 3.60m 10-40g o długości transportowej 56 cm. Z braku laku w buszu wędka do wszystkich metod łowienia ;) Może coś na alliexpress znajdziesz, bo z tego co pamiętam, to Chińczycy bardzo lubią takie mikro teleskopy do wszystkiego.

Spinning 3,60 m? Daj spokój...
SG4 Travel w rurze PCV z deklami przymocowaną do ramy roweru powinno dać radę.
Aliexpress to dobry kierunek - tam jest dużo traveli, ale istnieje ryzyko uszkodzenia w transporcie. Szykując się na wyprawę ja nie ryzykowałbym wzięcia ze sobą wędki kupionej na Ali.

Chociaż ja nie preferuję teleskopów to wiem, że DAM robi serię teleskopów spinningowych podróżnych - poszukaj sobie.

Poza tym na jerkbait.pl jest osobny temat o travelach.