Autor Wątek: Klasyk do 90g / 3-skład  (Przeczytany 693 razy)

Offline Mally

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Klasyk do 90g / 3-skład
« dnia: 13.03.2025, 10:31 »
Cześć wszystkim,

Wracam po dłuższej przerwie do klasycznego feedera. Rozważam zakup nowego sprzętu i tu mam problem z odpowiednim dobrem. Moje wstępne założenia to c.w do 90, długość 3,6mm oraz 3 składy. Wody do wędkowania to starorzecza oraz wolno płynąca Odra (koszyk do 45g). Dystans do 60m i rybki do 2,5-3,0 kg
Bardzo mi zależy na zestawie 3-składowym. Najbliżej mi do Garbolino Essential Bream 12ft / 70 g. Przewertowałem kilka sklepów i nie mogę dobrać coś odpowiedniego.
Być może moje założenia są błędne to proszę o poradę.

Z góry dziękuję
Bartek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Klasyk do 90g / 3-skład
« Odpowiedź #1 dnia: 13.03.2025, 12:12 »
Zapodany model Garbolino nie jest już produkowany - Essential Bream z cw. 70 g występuje obecnie tylko w 2-składowej wersji X-Tend 12' - 13' (przedłużka 30 cm wysuwana z rękojeści): https://www.garbolinouk.co.uk/rod/essential-x-tend-2-piece-bream.

3-składowe feedery 12' ma w ofercie Guru (N-Gauge Pro, Aventus SR), Preston (Supera X) oraz Italica (Aria 3) - wszystkie z cw. 60 g. Z rzeczy nieco dłuższych: Matrix Horizon Pro X-Class (12'6"/70 g), Drennan Acolyte Medium (13'/70 g).

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 13.03.2025, 14:48 »
W tych parametrach białym zemexa Razer 12ft 80 cw.

Offline Leitho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
    • Wędkarstwo karpiowe
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 13.03.2025, 14:57 »
Ja podobnie jak kolega rekomenduję Zemexa, ale proponowałbym serię Z-10 lub Iron. Ciut tańsze od Razora, bo ten jest bardziej dystansowym kijkiem, wiec jego potencjał można wykorzystywać inaczej niż 60m na rzece. Z-10 bardziej klusek, angielski, czyli mniejsze ryzyko wypinki kosztem mniejszej kontroli nad rybą. Iron z kolei odwrotnie.

Możesz sobie zobaczyć na youtube jak Ironami łowi Mikołaj Szymański z ekipy Moofina. No i zaleta Zemexa to szeroki wybór dokupywalnych szczytówek. Nie trzeba szlifować itp.