Cześć!
Chciałbym Wam krótko zaprezentować nowość od Okumy na 2025 - kołowrotek dystansowy 6K Feeder.

Długo szukałem niedrogiego, ale ciekawego młynka pod dystansowego feedera. Prawie byłem zdecydowany na Okumę Inception 6000, ale wpisując ten model w wyszukiwarkę natrafiłem właśnie na 6K Feeder. INC 6000 miało moim zdaniem zbyt pojemną (pod potrzeby feedera) szpulę (0,30mm/300m) poza tym same plusy - wormshaft, wolna oscylacja, 30mm skok szpuli, big pit, 2 okrągłe klipsy. Wszystkie te rzeczy można znaleźć teraz w 6K Feeder, jednakże przy idealnie dobranej pod feedera pojemności szpuli - 0,20mm/275m ; 0,25mm/180m; 0,30mm/120m. Dodatkowo można domówić kompletnie płytką szpulę pod matcha - 0,16mm/160m.

Podstawowe parametry praktycznie 1:1 z INC 6000:
Nawój: 103 cm (104 w INC)
Rozmiar: 6000
Moc hamulca: 12 kg
Liczba łożysk kulkowych: 3
Liczba łożysk oporowych: 1
Waga: 466 g
Z ciekawych dodatków: bieg wsteczny; blokada zrzucenia kabłąka ruchem dźwigni.
Na żywo młynek prezentuje się świetnie - znacznie lepiej niż wskazują na to zdjęcia. Praca płynna. Konstrukcja (sprawiiająca wrażenie bardzo solidnej) przypomina karpiowy LS6K (jestem bardzo zadowolony z ich użytkowania na moich karpiówkach).
Coś czuję, że Okuma namiesza tym młynkiem, rzucając wyzwanie Ultegrze XTD5500. Jak na dzisiejsze czasy - cena jest naprawdę korzystna - ok 300zł.
Ciekawy jestem opinii bardziej doświadczonych kolegów - może ktoś też pokusi się o rozebranie tego młynka? Na razie czekam na odpowiednią pogodę by sporawdzić go "w boju".