Autor Wątek: Kijek i kołowrotek na komercje? monster x carp 11ft?  (Przeczytany 1915 razy)

Offline Godzy12

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam, szukam jakiegos kijka głownie pod lowienie na komercji pod zawody. Karpie srednio 2-10kg ale zeby nie bal sie jakis bonusow.
Zastanawiam sie nad Monster x carp feeder 11ft ten do 50g, widze po 400zl na sklepach w sklepie ogladalem, dosc fajnie to wyglada.( I jakos w tym przedzialem cenowym bym szukal, no vhyba ze byloby warto dołożyć). Mam 2 feedery ale one po 100cw+ , takze cos delikatniejszego bym kupil
No i jakis kołowrotek moze cos z daiwy np jakis nzon 5000s (tez raczej w podobnych cenach cos, bo idzie tej kasy co i raz strasznie na to hobby takze nie ma co przesadzac) badz z shimano? Kupilem ostatnio excelera pod lekki feeder i sztos.

Z góry dzięki

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kijek i kołowrotek na komercje? monster x carp 11ft?
« Odpowiedź #1 dnia: 25.05.2025, 20:29 »
Ja polecam Guru N-gauge Pro+ Daiwa Nzon LT5000. Zestaw wyjdzie koło 700-800 zł i będziesz miał bardzo fajny zestaw na komercję z performance dużo droższego zestawu.

Offline Godzy12

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25.05.2025, 21:23 »
Ja polecam Guru N-gauge Pro+ Daiwa Nzon LT5000. Zestaw wyjdzie koło 700-800 zł i będziesz miał bardzo fajny zestaw na komercję z performance dużo droższego zestawu.
Ale ta guru 3.30 do 50g?
No tak z tego co widze to bardziej tysiaka wyjdzie kijek z 700 i mlynek kolo 300. No ale jesli byloby warto

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 25.05.2025, 23:13 »
Ale ta guru 3.30 do 50g?
No tak z tego co widze to bardziej tysiaka wyjdzie kijek z 700 i mlynek kolo 300. No ale jesli byloby warto

Kołowrotek wyrwiesz koło 200, Nzon na drapieżniku jest za 650 używkę za 550 wyrwiesz na olx. Nie mieli monstera ale miałem Supery i Supery X, moim zdaniem Guru robi lepsze wrażenie i dla mnie to kij najlepiej wyceniony na rynku. Równie dobrze mogłaby kosztować 1200 i tak byłoby warto.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 680
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 25.05.2025, 23:17 »
Mam Monster X carp feeder 10ft do 40g. Z kołowrotkiem Daiwa Fuego LT 4000-C daje radę karpiom 10 kg. Z większymi mogłoby być trochę więcej zabawy.
Myślę, że Monster x carp feeder 11ft ten do 50 będzie ok. Do tego Daiwa w rozmiarze 5000.
Nie miałem Guru N-gauge Pro, więc się nie wypowiem.
Osobiście bardziej odpowiada mi zestaw twardszych szczytówek Prestona 1 oz, 1,5 oz, 2 oz, niż Guru 0.5oz, 0.75oz oraz 1oz.
Łowiąc karpia na komercji, na metodę raczej nie schodzę poniżej 1,5 oz. Przy mniejszych rybkach i bardziej finezyjnych braniach, zwłaszcza na klasyka mniejsze cw może okazać się skuteczne.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 26.05.2025, 00:11 »
Nie zauważyłem że ryby mają być 10kg, w tym przypadku poszedłbym w Guru ale z dopiskiem Distance. To taki substytut SLR.

Online carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #6 dnia: 26.05.2025, 08:25 »
Chłopaki podrzucili Ci droższe opcje, zatem ja pójdę inną drogą jeśli zastanawiasz się nad monsterem to ja np. zamieniłem go na Sensas Method Feeder Black Arrow 350 10FT, wędka mocno budżetowa a zarąbista pod metodę czy bombkę, bardzo ładnie amortyzuje i nie spadają z niej ryby, całkiem smukła i ładna, a bonusów też się nie boi. Póki co największe 6-7 komercyjne miśki miałem, ale z bombki, z bliskiej odległości, gdzie jest "strzał" i wyjazd, więc wędzisko dużo bardziej pracuje niż w standardowym holu z metody z 40m na przykład. Z podobnych cenowo, a z większą mocą/sztywniejsze w holu to robinson CMX, a jak wyższy budżet, filigranowy ołówek z mocą to CTX2 z Robinsona. Wszystkie te patyki mam, jakieś wyobrażenie o wędkach też mam, bo dwa poprzednie sezony miałem patyki oscylujące w granicach do tysiąca złotych, i na koniec 2024r stwierdziłem, że jeżdżąc po zawodach szkoda drogich wędek, a może inaczej nie szkoda, tylko w podświadomości gdzieś, że można uszkodzić etc. Kij za 200zł nawet jak się rozdepcze przypadkowo, to przełknie się stratę i kupi kolejny. No i tym wspomnianym kijaszkom w holu ryb naprawdę nic nie brakuje względem droższych kolegów, może poza katalogowo-marketingowo-snobistyczną napinką. Z kołowrotków czy to będzie daiwa N'Zon czy Shimano BB, czy coś z Okumy-będziesz Pan zadowolony.

Offline Godzy12

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26.05.2025, 22:48 »
Chłopaki podrzucili Ci droższe opcje, zatem ja pójdę inną drogą jeśli zastanawiasz się nad monsterem to ja np. zamieniłem go na Sensas Method Feeder Black Arrow 350 10FT, wędka mocno budżetowa a zarąbista pod metodę czy bombkę, bardzo ładnie amortyzuje i nie spadają z niej ryby, całkiem smukła i ładna, a bonusów też się nie boi. Póki co największe 6-7 komercyjne miśki miałem, ale z bombki, z bliskiej odległości, gdzie jest "strzał" i wyjazd, więc wędzisko dużo bardziej pracuje niż w standardowym holu z metody z 40m na przykład. Z podobnych cenowo, a z większą mocą/sztywniejsze w holu to robinson CMX, a jak wyższy budżet, filigranowy ołówek z mocą to CTX2 z Robinsona. Wszystkie te patyki mam, jakieś wyobrażenie o wędkach też mam, bo dwa poprzednie sezony miałem patyki oscylujące w granicach do tysiąca złotych, i na koniec 2024r stwierdziłem, że jeżdżąc po zawodach szkoda drogich wędek, a może inaczej nie szkoda, tylko w podświadomości gdzieś, że można uszkodzić etc. Kij za 200zł nawet jak się rozdepcze przypadkowo, to przełknie się stratę i kupi kolejny. No i tym wspomnianym kijaszkom w holu ryb naprawdę nic nie brakuje względem droższych kolegów, może poza katalogowo-marketingowo-snobistyczną napinką. Z kołowrotków czy to będzie daiwa N'Zon czy Shimano BB, czy coś z Okumy-będziesz Pan zadowolony.
Wlasnie gdzies widzialem, ze ten monster pod bombke srednio. No ale z jakiego powodu nie bylo napisane.
No ja z koleji mam 2 robinsony mx do 120g. No ale poszedlbym wlasnie w cos delikatniejszego, a sporo osob chwalilo te monstery

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 27.05.2025, 15:40 »
Mam monsterki 9 ft, 11 ft i 12 ft.  Ale ja akurat lubię sprzęt prestona. Dla mnie i moich występów na zawodach w zupełności wystarczą. Niestety nie łowiłem żadnym kijem za ok. 1000 i więcej zł, więc nie mam odniesienia. Ale sporo przerzuciłem średniej półki i te mi pasują.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Online carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #9 dnia: 27.05.2025, 16:00 »
Wlasnie gdzies widzialem, ze ten monster pod bombke srednio. No ale z jakiego powodu nie bylo napisane.
No ja z koleji mam 2 robinsony mx do 120g. No ale poszedlbym wlasnie w cos delikatniejszego, a sporo osob chwalilo te monstery

Nada się pod bombkę. Pewnie pisali ludziki co wolą krótsze patyki, dla mnie 3.0 jest optymalny.

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 29.05.2025, 20:04 »
Mam Monster X 11 ft z kołowrotkiem Preston Magnitude 420 od dwóch sezonów. Łowię nim tylko na metodę bombki nie próbowałem jeszcze. Sporo karpi na niego już wyjąłem a i świetnie sobie radzi z holem jesiotrów.