Autor Wątek: Bat 600cm dla kolegi  (Przeczytany 966 razy)

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Bat 600cm dla kolegi
« dnia: 23.06.2025, 21:16 »
Cześć,

Ostatnio zabrałem kumpla na ryby. On łowił na metodę, ja obok batem. Nie mógł się nadziwić jak taka "wykałaczka" może być tak skuteczna. Chwilę połowił na mój zestaw (tx3 633) i od razu decyzja, zamawiaj mi bata.
Budżet 300-400zł (max).

Będzie łowił na stawie do od 1,5-2,5m głębokości. Łowimy tam płocie, ale bardzo częsty przyłów to leszcze i liny 1-2kg.
Zasugerujecie jakieś wędzisko w tej cenie? Ja ze swojej strony od razu pomyślałem o poniższych modelach, ale nie wiem jak z ich mocą przy większej rybie.

1. MIKADO TOURNAMENT POLE 600                                        (czytałem świetne opinie)
2. Ultraviolet II Pole 600 Mikado                                             (miałem 700cm - chwaliłem sobie)
3. MISTRALL COMPETITION AQUA POLE 6m /10-30g                (miałem bolonkę 600, całkiem całkiem).
4. KONGER TURION COMPETITION POLE 600 - 25g BAT           (kolega ma wersję 700cm, dla mnie ok, chociaż wiele ludzi twierdzi, że krowi ogon? Może przy 600 będzie idealna?)
5. VDE ROBINSON COMPETINON POLE CSX 6m 600cm            (inny kolega ma to wędzisko, dosyć mocne, ale już nieco czuć wagę).
6. JAXON AMAZUMA POLE XV 600                                          (mam 800cm, uwazam, że w tych pieniądzach jest super).
7. MIKADO KATSUDO SLIM TOURNAMENT POLE 600                (nie znam)

ps. Dodam tylko, że kolega łowi ryby od dzieciaka (ponad 40lat), tak więc wie jak holować ryby i można śmiało proponować mu delikatniejsze wędziska.

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Bat 600cm dla kolegi
« Odpowiedź #1 dnia: 23.06.2025, 21:25 »
Mam 1 i złego słowa nie powiem 😉
Pamiętaj o jednym , co mi leży w 100 % , jemu może leżeć w 10 .
Trzeba się przymierzyć do kija 😉

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 23.06.2025, 21:30 »
Mam 1 i złego słowa nie powiem 😉
Pamiętaj o jednym , co mi leży w 100 % , jemu może leżeć w 10 .
Trzeba się przymierzyć do kija 😉

Masz absolutną rację, ale trudno wymacać je wszystkie gdzieś loklanie, dlatego wolę poznać opinie użytkowników, a nie czytać w opisy producentów :)

Co do Twojego wędziska, to czy większa ryba, jak leszcz czy lin zrobi na nim jakieś wrażenie ?

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #3 dnia: 24.06.2025, 01:51 »
Ja bym polecił VDE ROBINSON COMPETINON POLE CSX 6m 600cm lub stary model SX2 (to samo tylko inna szata graficzna).
W porównaniu do tx3 633 (zaznaczam, że mam wszystkie baty i łowiem na nie + kilkadziesiąt innych) to w sumie jest to samo  pod względem wagowym, tylko tx3 jest nieco lepiej wyważony, ale to jest typowo kij pod ryby +2kg.
Na mniejsze ryby polecam tx4, ctx, używane idzie kupić w dobrej cenie.
CTX jest duuużo lepiej wyważony niż TX3 633, ale te kije są zupełnie na inne ryby.
Ogólnie każdy kij w cenie 300-400 zł będzie bardzo dobry w długości 6m.

Ja od zawsze polecam Wam tylko i wyłącznie serie Robinsona, mają kompletną ofertę na każdy portfel i sposób łowienia (mocne kije na karpie tx3 ..33 czy po delikatne łowienie ctx albo budżetowe serie o naprawdę super stosunku cena/jakość)

Offline Chojnyy

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 24.06.2025, 07:16 »
Ja bym polecił VDE ROBINSON COMPETINON POLE CSX 6m 600cm lub stary model SX2 (to samo tylko inna szata graficzna).
W porównaniu do tx3 633 (zaznaczam, że mam wszystkie baty i łowiem na nie + kilkadziesiąt innych) to w sumie jest to samo  pod względem wagowym, tylko tx3 jest nieco lepiej wyważony, ale to jest typowo kij pod ryby +2kg.
Na mniejsze ryby polecam tx4, ctx, używane idzie kupić w dobrej cenie.
CTX jest duuużo lepiej wyważony niż TX3 633, ale te kije są zupełnie na inne ryby.
Ogólnie każdy kij w cenie 300-400 zł będzie bardzo dobry w długości 6m.

Ja od zawsze polecam Wam tylko i wyłącznie serie Robinsona, mają kompletną ofertę na każdy portfel i sposób łowienia (mocne kije na karpie tx3 ..33 czy po delikatne łowienie ctx albo budżetowe serie o naprawdę super stosunku cena/jakość)

Właśnie pierwsza moja myśl to był ten CSX, bo wiem, że to mocne wędzisko i lin czy wielki leszcz mu nie straszny.
Sam zaczynałem od 7 metrowej wersji i nadal go posiadam, ale to kij od zadań specjalnych na kanały, gdzie trzeba walczyć siłowo z dużymi rybami. Synowi kupiłem 5m wersję i to jest wykałaczka, mocny a zarazem bardzo delikatny.
Wracając do 6m wersji - pozostaje kwestia wyważenia. Kolega nie ma kosza i nie wiem czy kiedykolwiek go kupi, a więc pewnie łowienie z ciągłym trzymaniem kija w ręku.
Nie chciałbym też go zniechęcić do tej metody.

Myślę, że wybór padnie na jeden z tych trzech: CSX, UV2, TOURNAMENT.

Offline sihir

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #5 dnia: 24.06.2025, 10:22 »
Jeszcze możesz zobaczyć coś z Flagmana Legend, Sherman, Armadale

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #6 dnia: 24.06.2025, 19:49 »
Każdy kij 6m do 230g będzie dobrze wyważony i nie będzie męczył dłoni.
Mikado to stare konstrukcje, gdzie oni tłuką co rok 5 nowych batów, bo nie potrafią zrobić dobrego modelu.
Popularny tournament już dawno przeszedł do lamusa, bo taki robinson sx2/csx jest takim samym kijem i znacznie tańszym o lepszej kontrukcji itp.

Offline sihir

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #7 dnia: 25.06.2025, 07:06 »
Każdy kij 6m do 230g będzie dobrze wyważony i nie będzie męczył dłoni.

No właśnie.
Przy 6m nie trzeba kupować nie wiadomo co i za ile.
Dopiero od 7m robi się problem.