Autor Wątek: Wędka karpiowa do wywózki  (Przeczytany 265 razy)

Offline Rafaldz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędka karpiowa do wywózki
« dnia: 16.11.2025, 08:08 »
Dzień dobry.
Chciałbym zmienić karpiówki.
Generalnie łowię z wywózki.
Dlatego celuje w dwusklad 9-10ft 3lb.
Co warte uwagi w przedziale cenowym 300- 500 zł
Mam już Shimano tx4 - rewelacyjne wędki bliskie ideału ale Shimano ma mocowanie kołowrotka specyficzne. Zbyt małe by zapiąć big pity

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 374
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wędka karpiowa do wywózki
« Odpowiedź #1 dnia: 18.11.2025, 11:32 »
To, czy za małe mocowanie by zapiąć big-pit'a? Dyskutowałbym.

Ale co do wędki 10ft - mogę Ci polecić Mikado NoctisX 10 ft, 3.00lb. Mam dwa takie kije, jak dla mnie bardzo fajne "zabawki". Pewnie trzymają rybę, fajnie amortyzuje zrywy ryby, no i jest "powtarzalne rzutowo", gdybyś chciał rzucać w rejon 50-60m. A co na to wyciągnąłem... Ot choćby "jesiotra-wariata" 15kg, który umyślił sobie zaparkować w trzcinach i trzeba było go stamtąd wyrwać. I wyrwałem. Razem z trzciną. Wędka wytrzymała.

Pierwsza-lepsza z brzegu oferta: KLIK. Jako, że zbliża się czarny piątek, może uda się trafić taniej.

Aaaa, no i pod te kijki mam podpięte Ultegry 5500 XSD. Bo pod TX-4 12ft. używałem XTE14000. Używałem, bo sprzedaję te kije.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
Odp: Wędka karpiowa do wywózki
« Odpowiedź #2 dnia: 18.11.2025, 22:34 »
Dzień dobry.
Chciałbym zmienić karpiówki.
Generalnie łowię z wywózki.
Dlatego celuje w dwusklad 9-10ft 3lb.
Co warte uwagi w przedziale cenowym 300- 500 zł
Mam już Shimano tx4 - rewelacyjne wędki bliskie ideału ale Shimano ma mocowanie kołowrotka specyficzne. Zbyt małe by zapiąć big pity

Z wielu, karpiówek, które miałem, w tym Sportex Morion finalnie zostałem przy Prologic Fast Water 9,6ft 3,5lb, kije mięsiste, paraboliczne o świetnym uzbrojeniu - ostatnie egzemplarze powinny być jeszcze dostępne w sklepie Haczyk Lublin. Polecam!