Autor Wątek: Wędka karpiowa shimano tx9 B  (Przeczytany 543 razy)

Offline ziggi

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: method feeder
Wędka karpiowa shimano tx9 B
« dnia: 04.02.2026, 09:39 »
Jaki jest powód stosowania korka zamiast pianki na dolniku? Czy  chodzi o cenę czy o coś innego?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2292
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka karpiowa shimano tx9 B
« Odpowiedź #1 dnia: 04.02.2026, 09:46 »
Estetyka, tradycja...
Niektórzy po prostu lubią korek bardziej od pianki.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 248
« Odpowiedź #2 dnia: 04.02.2026, 10:11 »
Jaki jest powód stosowania korka zamiast pianki na dolniku? Czy  chodzi o cenę czy o coś innego?
Estetyka, przywiązanie klienta.
Jak chcesz piankę to kup TX-9 bez żadnego dopisku, często są na serwisach ogłoszeniowych poniżej 1000 zł.
One były na przelotkach Fuji Sic, polecam.

Offline Gabriel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #3 dnia: 04.02.2026, 10:21 »
Upodobania, estetyka, komfort, względy praktyczne.
Są firmy które oferują dany model zarówno w korku jak i piance.

Ja np. kije pod zimowe pstrągi czy troć mam uzbrojone w korek -bo jest cieplejszy w dotyku i podoba mi się to tak. Aczkolwiek kije morskie gdzie czasem są moczone w solance itd. lepiej by chyba było zbroic w piankę, bo karbon itp. wykończenia są za śliskie i łatwo utopić kij w morzu.
Feedery – gdzie sporo tych ryb się przerzuca ( i leszcze ze swoim śluzem nieźle brudzą dłonie -nawet po wytarciu ręczniczkiem) i często brudzi rękojeść – mam w piance -bo łatwiej ja utrzymać w czystości i nie niszczy się tak od przecierania szmatka z detergentem.
Okoniówki to mam w ogóle uzbrojoną -  jedną w uchwyt i kawałek karbonowej rurki – jak najlżej, bo dużo się tym macha a i szybko i łatwo się czyści, reszta w szczątkowe ilości pianki.
Muchówki – wszystkie w korku i to wysokiej jakości. Aczkolwiek widywałem też i w piance – szczególnie cięższe klasy. Ale korek to taka klasyka.
Są też korki mielone i później mielonka jest na jakimś kleju czy żywicy łączona – korokoguma się to chyba nazywa oficjalnie u rodbuilderów – można zbroic fajny kolor i jest cięższa od zwykłego korka-co pomaga w wywarzeniu.
Są rękojeści oklejane tylko matą korkową lub mielonką korkową – a pod spodem pianka,

Miałem kiedyś w ręce spinning, gdzie rękojeść była obszyta skóra i to taką krwiście czerwoną – i właściciel pisał, że mu się to fajnie sprawdza i dobrze użytkuje.

Korek generalnie impregnuje cork seal i dobrze się mi to sprawdza.
Jak już coś zbroiłem w korek – to zawsze robiłem to w klasie flor (aczkolwiek obecnie oferowany flor -to nie jest nawet AA sprzed 10 lat – jakość strasznie spadła, a jak ściągam krążki bezpośrednio z Portugalii, to kosztuje to już straszne pieniądze. Ale uzbroić borona w szpachlowany korek – no grzech by było)
Pianka – praktyczniejsza, tańsza.
A to co oferują obecnie różne pracownie składające kije to kosmos – od korka, przez korkogumy, pianki, drewno, żywice, carbon na tytyanowych elementach skończywszy.
Kwestia fantazji i zasobności portfela.

Każdemu wg gustów i upodobań.

Poniżej Wychwood Riot wystepujacy w 2 wersjach - korek i pinka.