Witam! Mam na imię Grzegorz.
Na początku zaznaczę, że łowię typowo amatorsko dla relaksu. Głównie na prywatnych stawach. W tym roku postanowiłem zakupić nowy sprzęt ( stary to jakiś teleskop typowo bazarowy i kołowrotek z niższej półki). Przy okazji przekopywania internetu natknąłem się na materiały Luka odnośnie waggler method( bardzo fajne filmiki instruktażowe

). Chciałbym wypróbować tej metody, ponieważ do tej pory łowiłem wyłącznie metodą odległościową. No i tu zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze sprzętu.
Głębokość łowiska w zależności od stawu, od ok 1m do 2,5m maks. Woda raczej przejrzysta."Mieszkańcy" to głównie karasie, karpie, liny i amury. W stawie, na którym planuję wypróbować tą metodę, największa rybą będzie karp w granicach 5kg, karasie średnio ok 0,4-0,5 kg.
No i nareszcie do meritum

Wędka jaka wybrałem to Precision XT Match Plus 390 Trabucco. Jednak zastanawiam się czy przypadkiem nie będzie zbyt miękka. Dodam,że w stawie występują karpy z który skutecznie korzystają większe sztuki karpia. Być może większa "moc" w kiju pozwoli mi uniemożliwić rybie dopłynięciu do nich? Powinienem szukać matchówek z dopiskiem carp?? A może ktoś poleci wędkę innego producenta w podobnym przedziale cenowym

Co do kołowrotka to mój wybór padł na Drennan Series 7 9-30 Float. Podobnie jak w przypadku wędki jestem otwarty na propozycje w podobnym przedziale cenowym.
Limit cenowy na komplet to 500pln.
Pozdrawiam.