Autor Wątek: Jak długo rozkładamy sprzęt?  (Przeczytany 16555 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jak długo rozkładamy sprzęt?
« Odpowiedź #45 dnia: 06.03.2016, 00:48 »
Alex ja prowadzę raczej koczowniczy tryb wędkowania, ale z  tym robieniem zanęty w domu to dobry pomysł, mi zawsze powtarzano że zanęta musi być łączona z wodą z łowiska. Jak to oceniacie. Czy ten zabieg jest konieczny???
Nie!
Arek

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 06.03.2016, 09:21 »
Ja z racji, że na rybki jeżdżę tylko rowerkiem to zabieram tylko potrzebne rzeczy ze sobą ;) Całe rozkładanie zajmuje mi coś koło 20 minut.. Zanętę przygotowuję dzień wcześniej w domu by doszła do siebie oraz zaoszczędzić czas :P

Offline kshell66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #47 dnia: 06.03.2016, 10:10 »
Mi rozłożenie zajmuje około 20-25 minut. Gorzej ze składaniem...zawsze staram się łowić do ostatniej chwili i później wszystko na szybko chowam żeby zdążyć do pracy czy do domu na czas. Dodam, że gdy się składam to staram się aby zestawy były jak najdłużej w wodzie. Pakuje praktycznie wszystko łącznie z krzesłem a na końcu wędki i podpórki. Takie rozwiązanie często daje mi jeszcze jakąś rybkę na koniec :)

Jeżdżę z uzbrojonymi wędkami - tylko w przypadku feederów ściągam koszyk z agrafki z krętlikiem.
Najgorzej z metodą bo tutaj jeszcze nie wpadłem na pomysł jak robić aby każdorazowo nie montować zestawu od początku.

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 06.03.2016, 10:17 »
...Najgorzej z metodą bo tutaj jeszcze nie wpadłem na pomysł jak robić aby każdorazowo nie montować zestawu od początku.

Kup sobie opaski Dragona z rzepem i tym mocuj koszyk do kija. Ja spinam kij na dole jedną opaską, u góry drugą a koszyk przypinam trzecią do kija i mam spokój.

Offline kshell66

• Reputacja: 26
« Odpowiedź #49 dnia: 06.03.2016, 10:27 »
Nie mam już na tyle odwagi aby wozić wędki z koszykiem (lub obciążeniem) w pokrowcu. Kiedyś tak kombinowałem z tymi rzepami ale często potrafiły mi się zsunąć i koszyk czy pojemnik mógł latać luźno. 

BTW. Od kiedy mam żonę krawcową zrezygnowałem z rzepów Dragona :) Żona robi mi takie z rzepów kupionych w pasmanterii. Metr rzepa kosztuje coś koło 2zł tak więc za 2zł mam 5 opasek ;)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #50 dnia: 06.03.2016, 10:36 »
Ja się zawsze staram robić to jak najszybciej... Od tego roku nawet postanowiłem wiązać zestawy w domu, tak ażeby nie tracić już na to czasu nad wodą. Z racji takiej, że robię to szybko i spontanicznie moje stanowisko wygląda czasami jak po wybuchu bomby :D (pozdrawiam "wtajemniczonych" :P)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Jarolbn

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #51 dnia: 06.03.2016, 10:45 »
Ja z racji tej że jeżdżę na 2 lub 3 dni to robię to bez pośpiechu , zaczynam od zanęty  , stolik , parasol , składam zestawy , w międzyczasie jakieś  :beer: lub coś mocniejszego . W końcu przyjechałem odpocząć 8) i te pół godziny mnie nie zbawi  :)
Jarek
Batorówka:
Lin - 35 cm
Leszcz - 53 cm
Karp - 54 cm

Offline tomek-kun

• Ekspert
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #52 dnia: 06.03.2016, 11:54 »
Szybko wam to idzie. U mnie to minimum 40 minut. Chociaż przeważnie się "guzdrolę" i schodzi mi z godzina. Jak przyjeżdżam na kilka dni to coś koło 2 h. Z tego względu że często jeszcze pomagam kumplowi a jak jadę ze znajomymi którzy jeżdżą ze mną 2-3 razy na rok to muszę większość za nich rozkładać xD. Jak jadę na szybką sesję lub taką na cały dzień to raczej się śpieszę. Jak się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy. Wychodzi to potem jeszcze wolniej niż jakby się nie spieszył xD. Tymczasem jeśli jadę na parę dni to wtedy wiem że się na łowie i wolę wszystko ustawić w odpowiednim dla mnie miejscu niż potem coś przestawiać. No i tak ten czas nad wodą szybko leci. Najbardziej mnie wkurza zbieranie się w deszczu. Zawsze coś mi zmoknie potem trzeba to suszyć. Często coś źle zrobię i potem w domu muszę poprawiać :) Jak będziecie na zlocie to zróbcie konkurs na tzw najszybszego "rozkładacza" :D
Tomek

Offline vito222

• Reputacja: 21
  • na luzie
« Odpowiedź #53 dnia: 06.03.2016, 13:27 »
Alex ja prowadzę raczej koczowniczy tryb wędkowania, ale z  tym robieniem zanęty w domu to dobry pomysł, mi zawsze powtarzano że zanęta musi być łączona z wodą z łowiska. Jak to oceniacie. Czy ten zabieg jest konieczny???
Nie!
Arek :-D szczera odpowiedź :-D

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #54 dnia: 06.03.2016, 13:33 »
A co tu ukrywać ziomuś. To mój punkt widzenia. ;)
Arek

Offline vito222

• Reputacja: 21
  • na luzie
« Odpowiedź #55 dnia: 06.03.2016, 13:38 »
Biorąc do serca twoją uwagę i kolegów w tym sezonie zostawiam sypkie zanęty i jadę na grubo: kuku, konopia i pellet, czy to coś da nie wiem zobaczymy. 

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #56 dnia: 06.03.2016, 13:43 »
W sezonie na pewno da.
Arek