Witam, wiem że na forum było dużo takich tematów.Ale dziś przeglądając ostatecznie swoją zbrojownie przed sezonem wiosennym. Stwierdziłem że nadszedł czas na wymianę wysłużonych już delikatnych pickerów jak i zakup kija typowo pod methodę. Methoda ma pełnić jakieś 70% jego zastosowania. Ale tu pojawia się problem pozostałych 30% zastosowań w okresie wiosenno-jesiennych ma on pełnić rolę lekkiego pickera. Planuje zakup nowej tyczki prawdopodobnie Traper gst9000 więc mam dość napięty budżet na ten rok. Więc szukam czegoś w miarę uniwersalnego długości 10-11ft na ten sezon.
Mam zamiar stosować podajnik maksymanie do 30 g - 35 g przy methodzie, małe średnie koszyki (tradycyjne,do robaków) 10-25 g i ciężarki do 35-40 g przy pickerowaniu. Dystans jaki chcę łowić to max 50 m.
Początkowo przymierzałem się do nowych Acolytów 10 ft-11 ft, ale przeglądając pierwsze recenzje kijów z tej rodzinny stwierdziłem, że kije o podobnej specyfikacji już posiadam w swoim arsenale ale w długości 12 ft więc je wykluczyłem i szukam czegoś delikatniejszego o bardziej parabolicznej niż progresywnej akcji.
Tutaj pojawia się dylemat wytypowałem sobie kilku faworytów:
1. Trabucco Selektor XS StillWater Feeder 3 m lub 3,3 m minusem tutaj jest dostępność szczytówek, z tego co wyczytałem kijek ten posiada fajną miękką akcje co by mi pasowało no i wersja 3,30 m ma duży plus w długości transportowej
2. Drennan s7 puddle chucker carp feeder 10ft aktualnie chyba mój faworyt wykluczyłem wersje 3.30 ze względu na długość transportową. Na plus wykonanie dostępność szczytówek do tych kijów. Minus taki ze tylko
2 szczytówki w zestawie i musiał bym sobie dokupic delikatniejsze co wiąże się z kosztem około 200 zł co łącznie daje mi około 700 zł
3. Drennan Red Range 10ft Carp Feeder tu plusem jest cenna( z dokupieniem szczytówek wychodzi tyle co s7) jak i dostępność szczytówek jak u droższego brata. Tu zaś chodzi mi pogłowie dylemat że lepiej dopłacić do s7 nawet gołej,ale czy warto czy jest aż taka różnica między tymi wędkami(praca/wykonanie)?
Chciał bym prosić o pomoc w wyborze ewentualnie jakieś propozycje innych firm myślę tak do 800 zł (wykluczam Shimano z tego wyścigu zawiodły mnie 2 x Speedcasty 12 ft 60 g w zeszłym sezonie i to nie pierwszy taki przypadek u tej firmy gdzie jej sprzęt zawodzi więc mam do niej uraz). Niestety chciałem się wybrać na Rybomanię w moim mieście ale dorwały mnie obowiązki służbowe .Więc z wielkim żalem prawdopodobnie na 95% mnie tam nie będzie żeby czegoś poszukać i zostaje mi internet