Autor Wątek: Kij do methody - średnia, wyższa półka  (Przeczytany 5045 razy)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Kij do methody - średnia, wyższa półka
« dnia: 06.03.2016, 16:56 »
Witam, wiem że na forum było dużo takich tematów.Ale dziś przeglądając ostatecznie swoją zbrojownie przed sezonem wiosennym. Stwierdziłem że  nadszedł czas  na wymianę wysłużonych już delikatnych pickerów jak i  zakup kija typowo pod methodę. Methoda ma pełnić jakieś 70% jego zastosowania. Ale tu pojawia się problem pozostałych 30% zastosowań  w okresie wiosenno-jesiennych ma on pełnić rolę lekkiego  pickera.  Planuje zakup nowej tyczki prawdopodobnie Traper gst9000 więc mam dość napięty budżet na ten rok. Więc szukam czegoś w miarę uniwersalnego długości 10-11ft na ten sezon.

Mam zamiar stosować podajnik maksymanie do 30 g - 35 g przy methodzie, małe średnie koszyki  (tradycyjne,do robaków)  10-25 g  i ciężarki do 35-40 g przy pickerowaniu. Dystans jaki chcę łowić to max 50 m.

Początkowo przymierzałem się do nowych Acolytów 10 ft-11 ft, ale przeglądając pierwsze recenzje kijów z tej rodzinny stwierdziłem, że kije o podobnej specyfikacji już posiadam w swoim arsenale ale w długości 12 ft więc je wykluczyłem i szukam czegoś delikatniejszego o bardziej parabolicznej niż progresywnej akcji.

Tutaj pojawia się dylemat wytypowałem sobie kilku faworytów:

1. Trabucco Selektor XS StillWater Feeder 3 m lub 3,3 m minusem tutaj jest dostępność szczytówek, z tego co wyczytałem kijek ten posiada fajną miękką akcje co by mi pasowało no i wersja 3,30 m ma duży plus w długości transportowej

2. Drennan s7 puddle chucker carp feeder 10ft aktualnie chyba mój faworyt wykluczyłem wersje 3.30 ze względu na długość transportową. Na plus wykonanie  dostępność szczytówek  do tych kijów. Minus taki ze tylko 
2 szczytówki w zestawie  i musiał bym sobie dokupic delikatniejsze co wiąże się z kosztem około 200 zł co łącznie daje mi około 700 zł

3. Drennan Red Range 10ft Carp Feeder tu plusem jest cenna( z dokupieniem szczytówek wychodzi tyle co s7) jak i dostępność szczytówek jak u droższego brata. Tu zaś chodzi mi pogłowie dylemat  że lepiej dopłacić  do s7 nawet gołej,ale czy warto czy jest aż taka różnica między tymi wędkami(praca/wykonanie)?

Chciał bym prosić o pomoc w wyborze ewentualnie jakieś propozycje innych firm myślę tak do 800 zł (wykluczam Shimano z tego wyścigu zawiodły mnie 2 x Speedcasty 12 ft 60 g w zeszłym sezonie i to nie pierwszy taki przypadek u tej firmy gdzie jej sprzęt zawodzi  więc mam do niej uraz). Niestety chciałem się wybrać na Rybomanię w moim mieście ale dorwały mnie obowiązki służbowe .Więc z wielkim żalem prawdopodobnie  na 95% mnie tam nie będzie żeby czegoś poszukać i zostaje mi internet >:O

Offline DIrek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kij do methody - średnia, wyższa półka
« Odpowiedź #1 dnia: 06.03.2016, 21:44 »
Polecam Prestona Mini Plus 10' lub 10'8. Świetna na komercje do ciężkiej pracy ;) . Precyzyjne rzuty, kontrola nad holem i to coś... a mianowicie pewność, że nie zawiedzie. Szczytówki dostępne w pełnej numeracji i co ważne - wymienne pomiędzy wszystkimi modelami w serii.
Irek

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 06.03.2016, 21:58 »
Z tego, co Ty proponujesz, brałbym Drennana S7 :narybki:
Z poważaniem Marcin

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #4 dnia: 06.03.2016, 22:28 »
Bierz Sphere.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 06.03.2016, 23:41 »
Fajny kijek do delikatnego łowienia
http://centrumwedkarstwa.pl/product-pol-11237-Wedka-Fox-Matrix-Method-Master-Feeder-3-30-50-GRD087.html
Bierz Sphere.
Polecam Prestona Mini Plus 10' lub 10'8. Świetna na komercje do ciężkiej pracy ;) . Precyzyjne rzuty, kontrola nad holem i to coś... a mianowicie pewność, że nie zawiedzie. Szczytówki dostępne w pełnej numeracji i co ważne - wymienne pomiędzy wszystkimi modelami w serii.
Prestona nie brałem w ogóle pod uwagę ale tutaj muszę zapoznać się bliżej z jego oferta .Z opisu modelu który mi polecasz wnioskuję że bliżej mu do Acolytów a szukam czegoś do lżejszej roboty. I niekoniecznie pod komercję.
Co do Matrixa miałem z tym modelem styczność i tu bardziej przypadł mi do gustu Carpmaster dziękuje za przypomnienie.. Ale tutaj chciał bym go porównać do S7. Albo zasięgnąć opinii osoby która miała styczność z obiema tymi wędkami co pewnie nie będzie łatwe.
Browning tutaj mam sentyment do serii legend żałuję że przed wyjazdem do UK pozbyłem się 2 kijów z tej serii obecnie służą one mojemu kumplowi, potrzebowałem wtedy kasy.
Co do samego Sphere początkowo brałem wersję bomb pod uwagę w swoim zestawieniu ale mam problem z tą rękojeścią nie przypadła mi ona w matchówce z tego powodu ją zwróciłem. Kij jest świetny ale obawiam się że będzie tak samo jak przy matchówce. Tutaj bez wahania kupił bym jego prekursora Champion's Choice superbomb do tego D flex 0.5oz ale ciężko z dostępnością tego kija obecnie.

Kurde mam już taki mętlik w głowie że koniec dzięki za propozycje :thumbup:

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline DIrek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #6 dnia: 06.03.2016, 23:52 »
Jeśli jednak zdecydujesz się kupić oddzielnie kij pod delikatnego pickera i pod metodę to Preston w tej drugiej opcji będzie świetnym wyborem. Polecam badanie organoleptyczne - warto.
Irek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #7 dnia: 07.03.2016, 05:53 »
Ja proponuje Trabucco xt pro picker 2,70. Właśnie do mnie jedzie  :P
Krzysztof

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #8 dnia: 07.03.2016, 07:20 »
Fajny kijek do delikatnego łowienia
http://centrumwedkarstwa.pl/product-pol-11237-Wedka-Fox-Matrix-Method-Master-Feeder-3-30-50-GRD087.html
Bierz Sphere.
Prestona nie brałem w ogóle pod uwagę ale tutaj muszę zapoznać się bliżej z jego oferta .Z opisu modelu który mi polecasz wnioskuję że bliżej mu do Acolytów a szukam czegoś do lżejszej roboty. I niekoniecznie pod komercję.
Co do Matrixa miałem z tym modelem styczność i tu bardziej przypadł mi do gustu Carpmaster dziękuje za przypomnienie.. Ale tutaj chciał bym go porównać do S7. Albo zasięgnąć opinii osoby która miała styczność z obiema tymi wędkami co pewnie nie będzie łatwe.
Browning tutaj mam sentyment do serii legend żałuję że przed wyjazdem do UK pozbyłem się 2 kijów z tej serii obecnie służą one mojemu kumplowi, potrzebowałem wtedy kasy.
Co do samego Sphere początkowo brałem wersję bomb pod uwagę w swoim zestawieniu ale mam problem z tą rękojeścią nie przypadła mi ona w matchówce z tego powodu ją zwróciłem. Kij jest świetny ale obawiam się że będzie tak samo jak przy matchówce. Tutaj bez wahania kupił bym jego prekursora Champion's Choice superbomb do tego D flex 0.5oz ale ciężko z dostępnością tego kija obecnie.

Kurde mam już taki mętlik w głowie że koniec dzięki za propozycje :thumbup:

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Champion już nie dostaniesz chyba że gdzieś ktoś będzie wyprzedawal mała fotka z akcji spherki
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 07.03.2016, 08:36 »
Proponuję obejrzeć Matrixa Legend Slim. 3.30 wyrzut 20-40g.
Jak kupowałem Sphere był to była to moja opcja drugiego wyboru. Jednak potrzebowałem bardziej uniwersalny kij.
Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 07.03.2016, 09:08 »
Proponuję obejrzeć Matrixa Legend Slim. 3.30 wyrzut 20-40g.
Jak kupowałem Sphere był to była to moja opcja drugiego wyboru. Jednak potrzebowałem bardziej uniwersalny kij.
Miałem kije z tej serii w ręku na Rybomani. Świetny sprzęt. Półkę niżej, dobrze mi w ręku leżał 3 metrowy Matrix Method.
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 07.03.2016, 09:29 »
Ja też bym brał Prestona -  szukasz czegoś niby do Metody, ale jednak delikatnego... Drennan Red Range jest taki sobie, to zwykły kij, prosta seria. Preston jest w cenie '7', ale jednak blank ma bardziej delikatny. Ten Matrix też fajny. W ogóle jest wiele kijaszków, jak zaczniesz oglądać inne opcje (innych firm) to można dostać oczokrętu :D
Browning Sphere - cena mocna jak Pudzian, to świetny kij, ale można mieć w tej cenie trzy Prestony prawie :)
Lucjan