Autor Wątek: Kij do feedera na zarośnięte łowisko (do 250 zł)  (Przeczytany 5233 razy)

Offline Magellan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
Cześć,

poszukuję kija do feedera, jako że zamierzam poeksperymentować z DS. Łowię głównie na łowisku, które jest wyrobiskiem pożwirowym. Niestety jest ono bardzo zarośnięte przez trzciny, grążele i tym podobne zielsko, w związku z czym jest dość spore ryzyko zaczepów.
W tej chwili łowię tam głównie płocie, wzdręgi i liny na spławik. Poza tym zbiornik zamieszkuje też karp i amur w znacznych rozmiarach. Zetknąłem się z tymi karpiami na spławiku i nie dały szansy zestawowi skrojonemu na liny. Chciałbym powalczyć tam z DS, póki co klasyczne zestawy z koszykiem, metoda na razie nie jest brana pod uwagę. Szukam kija, który poza tym, że będzie się nadawał na to łowisko, będzie również mógł się przydać na łowiskach komercyjnych i zbiornikach zaporowych. Rzek póki co nie uwzględniam, bo jedynie Wisła lub Bug wchodzi w grę, a do tego chyba inny kij musi być. Zastanawiałem się nad: MISTRALL AQUA FEEDER LIGHT 3,60 m/30-70 g lub też CORMORAN BULL FIGHTER FEEDER 360/30-90 g. Różnica w cenie jest dość znaczna (Cormoran ok 140 PLN, a Mistrall ok 210 PLN) i nie bardzo wiem, czy warto dołożyć do Mistralla.
Odnośnie Cormorana, to mam już matchówkę tej firmy i jestem bardzo zadowolony. Z góry dziękuję za wszelkie opinie i porady.

Pozdrawiam
Michał

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Kij do feedera na zarośnięte łowisko (do 250 zł)
« Odpowiedź #1 dnia: 19.03.2016, 00:31 »
Michale, tylko te dwa kije bierzesz pod uwagę, czy może jesteś otwarty na inne propozycje? Domyślam się, że w tym przypadku preferujesz długość 360 cm i tego chcesz się trzymać.
Jacek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 19.03.2016, 00:52 »
Magellan, ja bym myślał o mocniejszym kiju. Dla feedera 3.60 metra cw 70 gramów to strasznie mało. To lekki kijek, a na Twoje rybki potrzeba czegoś mocniejszego. Dlatego wybrałbym tego Cormorana...
Lucjan

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 19.03.2016, 07:42 »
Moim skromnym  zdaniem, patrząc na warunki łowiska, żadne feedery. Po prostu karpiówka.
JK

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 19.03.2016, 07:45 »
Cormoran Bull Fighter to grubaśna pała.  Sprawdź półkę wyżej, czyli GF Feeder.
Nawet na zdjęciach widać, że Bull ma dolnik prawie o grubości rękojeści, z której wychodzi.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 19.03.2016, 08:02 »
No to Panowie, poradźcie, co jest w tej cenie - i mocne, i z dobrego węgla. Stawiałbym na coś z Mikado.

Jeżeli Mosteque pisze, że dolnik jest gruby, to odradzałbym Ci Magellan taki zakup. Teraz są nowe technologie już, lepiej mieć 'cieńszy' kijek, lepiej się nim łowi, zwłaszcza zarzuty są lepsze.
Lucjan

Offline Magellan

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 19.03.2016, 09:20 »
Nie ograniczam się do tych dwóch kijów. Te dwa mnie zainteresowały, z podstawowego przeglądu, który robiłem w tym budżecie. Nie chciałbym kija, który jak to mówicie jest sztywną, ciężką pałą, ale zdaję sobie sprawę, że przy takich warunkach na łowisku jak i rybach, które tam żerują nie mogę kupić też niczego delikatnego. Nie wiem czy dobrze robię patrząc na parametr ciężaru wyrzutowego przy selekcji wędzisk. Z tego co zdążyłem się do tej pory zorientować, to wędki z cw. powyżej 100g to właśnie zazwyczaj sztywne kije. Poprawcie mnie, jeżeli się mylę. Z tego podstawowego przeglądu znalazłem jeszcze kij MITCHELL AVOCET FEEDER RZ 3.30 m 90 g za mniej więcej 200 PLN. Co do długości, preferuję krótsze wędki, w związku z czym ten Mitchell bardziej by mi odpowiadał niż wcześniej wymienione.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 19.03.2016, 09:52 »
Już mamy więcej danych, a w zasadzie coś się krystalizuje. Wynika z tego, że jednak wolałbyś kij o długości 330 cm. Nie ma problemu, całkiem uniwersalna długość. Twoje łowisko nie należy do najłatwiejszych, więc raczej nie będziesz stosował cienkich żyłek (czyli 0,16 - 0,18 mm), a wręcz przeciwnie, bo inaczej szkoda zdrowia. Dla kija będzie wyzwaniem również ostatni etap holu (trzcina, zarośla i inne cuda). Fakt, delikatny patyczek tutaj się nie sprawdzi. Tak sobie kombinuję, że feederek o długości 330 cm i do 80 gramów ciężaru wyrzutowego byłby całkiem sensowny.
Moją propozycją byłby taki kij: http://allegro.pl/dragon-wedka-thytan-feeder-330-80g-gratisy-i5146656577.html

Feedery te są wytrzymałe (dzielnie znoszą nienajlepsze traktowanie), bardzo ładnie wykonane, a co najważniejsze - sprawdzone w boju. To propozycja, a nie nacisk na Ciebie.
Przykładów zapewne koledzy dadzą więcej, wydaje mi się, że coś wybierzesz.
Jacek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #8 dnia: 19.03.2016, 10:00 »
JK sugerował lżejszą karpiówkę.
Po zalogowaniu na fishing-mart ten kij jest przeceniony z 420 na 199! http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/chub-outkast-plus-small-water-335m-225lb-copr010-a240-p1684-k10910.html
Myślę, że warto się nim zainteresować. oczywiście nie jest to kij do DS, ale do sygnalizatorów.

Edit: Powiem Ci, że tak mi się ta wędka spodobała, że chętnie sam bym ją kupił, tylko fundusze zamrożone...
Krwawy Michał

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #9 dnia: 19.03.2016, 15:25 »
Dziwne, bo kij nadal kosztuje 420 zł :(
Nie - nie sugeruję lekkiej karpiówki. Normalna, a nawet 3,5 lbs z plecionką. Ryby weryfikują zestawy szybciej, niż myślimy.  Na zarośniętą wodę żaden feeder się nie nadaje. Choćby z powodu, że plecionka zniszczy szybko delikatne przelotki feedera.
JK

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #10 dnia: 19.03.2016, 17:06 »
Jk, jesteś zalogowany? To jest cena dla osób posiadających u nich konto.
Krwawy Michał

Offline Magellan

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 20.03.2016, 13:05 »
Z tych dwóch zaproponowanych bardziej przekonuje mnie Dragon. Cenowo wygląda ok, postaram się rozejrzeć po sklepach stacjonarnych czy mają go na stanie, żeby obejrzeć na żywo. Myślę, że na niego padnie wybór, jeżeli nic się nie zmieni w najbliższym czasie. Dziękuję Wam za pomoc.

Pozdrawiam,
Michał