Autor Wątek: Wędki oznaczane METHOD FEEDER, a ciężar wyrzutu...  (Przeczytany 15330 razy)

Offline qsr

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Nie wiem czy też to zauważyliście, ale dużo producentów sygnuje oznaczeniem METHOD FEEDER wędki przeznaczone pod metodę i co ciekawe zwykle są to wędki o niezbyt wygórowanym ciężarze wyrzutu, najczęściej chyba w zakresie 20 - 60 gram. Chciałem się was zapytać dlaczego akurat taki ciężar, z czego wynika, że akurat taki zakres ciężaru wyrzutowego to łowienie na metodę.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędki oznaczane METHOD FEEDER...
« Odpowiedź #1 dnia: 18.04.2017, 22:46 »
Chodzi o łowienie na mniejszych dystansach, najczęściej na komercjach. Najczęściej te kije, to mientkie lagi o parabolicznej akcji.

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
Odp: Wędki oznaczane METHOD FEEDER...
« Odpowiedź #2 dnia: 18.04.2017, 22:57 »
Łowienie na mniejszych dystansach.
Na wody stojące takie podajniki są w zupełności wystarczające.
Przydałby się inny temat bo ten jest mylący i w pierwszej chwili pomyślałem, że to jakiś spis będzie a nie pytanie o cw w wędkach Method Feeder.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędki oznaczane METHOD FEEDER, a ciężar wyrzutu...
« Odpowiedź #3 dnia: 18.04.2017, 23:38 »
No właśnie często są to bardzo miękkie kije, projektowane często pod handlówkę karpia, ale można trafić też kije z większym zapasem mocy. CW jest tu dopasowane do mniejszych podajników do metody (method feeder) których masa na pusto mieści się w przedziale 10-60 g. Miękkosć tych wędek jest też do łagodniejszych rzutów, aby nie rozwalić uformowanej zanęty.

Podajniki do metody dzielą się na 2 grupy lżejsze typu method feeder (w różnych rozmiarach) do 45 czasem 60 g i zabierają ok 15-25 g towaru,
oraz wersja karpiowa np firmy ESP gdzie najlżejsze mają ok 2 oz (57-60 g), a najcięższe do ok 4 oz (110-120 g) i zabierają 30 -50 g towaru.
Do takich ESP to potrzebny jest  kij minimum do 90 CW a nawet i 180 g to nie przesada, ale tu wchodzimy w rzeczne feedery których akcja może być różna, kije karpiowe czy np brzanowe powinny być lepsze do takiego łowienia na wodach stojących, a brania i tak będą widoczne :)

Wędkarstwo JWo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18.04.2017, 23:50 »
Jak słusznie zauważył MarioG method to głównie wody stojące, tu nie potrzeba wielkich ciężarów.

Offline qsr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19.04.2017, 00:33 »
Dzięki wielkie za wyjaśnienie, jestem przed kupnem wędki dlatego teraz będę mógł lepiej określić swoje wymagania, ale nasuwa mi się kolejne pytanie jak interpretować ten ciężar wyrzutu określany na wędce z towarem czy bez? Znając życie pewno nie da się jednoznacznie tego stwierdzić. Logiczne raczej wydaje się ciężar wyrzutu ogólnie czyli z towarem.

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #6 dnia: 19.04.2017, 11:07 »
Dzięki wielkie za wyjaśnienie, jestem przed kupnem wędki dlatego teraz będę mógł lepiej określić swoje wymagania, ale nasuwa mi się kolejne pytanie jak interpretować ten ciężar wyrzutu określany na wędce z towarem czy bez? Znając życie pewno nie da się jednoznacznie tego stwierdzić...
Waga koszyk + towar.
Jeśli masz np patyk cw do 60 g to moim zdaniem max co powinieneś zakładać to koszyk 40 gram . Zresztą zwykle koszyki 20g ważą naprawdę 25gram ,30-g ważą gram 40 .
Zależy też od wędki ,niektórzy dystrybutorzy opisują wędką na 110 gram a wędka jest tak delikatna że max 60 gram da radę ,mam wędkę mikado  nie produkowaną już ale  np mikado z modelem xplode też tak ma  https://sklepdrapieznik.pl/sklep/mikado/20832-x-plode-method-feeder-350-120g.html
Czasami jest na odwrót.Wędka cw do 45 g da rade 55 gram.
Czyli jak to zwykle wszystko "na czuja" nie ma jakiś sztywnych reguł.

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #7 dnia: 19.04.2017, 14:25 »
Dawno temu :facepalm: usłyszałem z ust doświadczonego gruntowca, że optymalna opcja / najbardziej efektywna / dla wędziska to ok. połowa zalecanego cw. :D

Offline Sothan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 24.04.2017, 15:02 »
Nie wiem czy też to zauważyliście, ale dużo producentów sygnuje oznaczeniem METHOD FEEDER wędki przeznaczone pod metodę i co ciekawe zwykle są to wędki o niezbyt wygórowanym ciężarze wyrzutu, najczęściej chyba w zakresie 20 - 60 gram. Chciałem się was zapytać dlaczego akurat taki ciężar, z czego wynika, że akurat taki zakres ciężaru wyrzutowego to łowienie na metodę.

Witaj kolego tak się składa że od dłuższego czasu rozglądam się za 2 szt kijów do methody , i niech Cie nie zwiedzie ciężar wyrzutowy bo np: Wędki typu Matrix Method Master cw. 20-50 jest bardzo pałowaty i sztywny coś czuje bez problemu 80 g by obsłużył , tak samo Kije Daiwa Td power method do 60g i 70 g są kijami sztywnymi jak cholera , wersja 3,66 m do 70 g przy mocnym podszarpywaniu prawie zerowa reakcja blanku :D  , weźmy teraz Prestona Competition Pro 11,4 do 50 g i tutaj 50 g jest realne kij o akcji progresywnej , pracuje na całej długości :D Wybór wędki itp. polecam w sklepie bo te cw. nic a nic nie mówi moim zdaniem każda firma określa inaczej i ma inne założenia wiec nie można tak na tym polegać , dwa razy zamawiałem wędki przez neta i raz dostałem bicz do 50 g gdzie walka z płotką wyglądała by na walkę z rekinem i kij 70 g tak sztywny że nadał by się jako dzida do polowania :D

Offline qsr

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24.04.2017, 15:29 »
Dzięki wielkie za informacje.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 24.04.2017, 15:38 »
Ale z tymi cw i miękkością, to chyba oczywiste. Bo jeśli mniejsze cw oznaczałoby bardziej giętki kij, to lekkie maczówki byłyby miękkie jak wąż ogrodowy :D

Dlatego wędkę, którą chcesz kupić, najlepiej wziąć do ręki przed zakupem.
Marcin