Autor Wątek: Rozmiar haka a wielkość przynęty - pellet/dumbellsy/kulki  (Przeczytany 11038 razy)

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Hej,
jak dobieracie wielkość haka do wielkości przynęty??

Ostatnio Sonubaits wypościł moje ulubione pellety w wielkości 12 i 14 mm, zastanawiam się jakiej wielkości haki do nich użyć?? Ja robiłem tak że np. pellet 8 mm był hak nr 12, znowu dumbellsy 10 mm - haczyk rozmiar 14, dumbellsy 6 mm - haczyk 14-16.
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Rozmiar haka a wielkość przynęty - pellet/dumbellsy/kulki
« Odpowiedź #1 dnia: 26.04.2016, 15:08 »
Dobrze główkowałeś Jacku! Nie wiele, jak nie nic, bym tu zmienił. A co do rozmiaru? Sam pewnie wiesz ,że to zależy,jakich haków używasz.(producent)
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Rozmiar haka a wielkość przynęty - pellet/dumbellsy/kulki
« Odpowiedź #3 dnia: 26.04.2016, 15:17 »
Ja w rozmiary haczyków się nie bawię jeśli chodzi o karpiowanie i łowienie dużych ryb. Z drobnicą mam za dużo użerania się, tutaj idę po najprostszej linii oporu. Najczęściej stosuję haczyk nr 12. Sprawdzony od dawna, Sensas 3311. Zmieniałem go kilka razy i po ciągłych spinkach ryb wracałem kolejny raz. Zarówno haczyk jak i rozmiar jest na tyle uniwersalny, że potrafię łowić w zasadzie na każdą przynętę. Czy to dumbellsy 6-8mm, czy to pellet 8 mm, czy to expander, czy to ciasto, czy 4-6 białych robaków, czy rosówka - zawsze stosuję 12'kę. Jedynie w przypadku, kiedy brania są na prawdę rzadkie a ryby są ostrożne stosuję 14 albo 16 i wtedy kombinuję również ze średnicami żyłek. Do przynęt 12-14 mm przypuszczam, że również użył był 12'tki ewentualnie 10 - jeśli był by jakiś problem - ale wątpię.

Grzegorz