Autor Wątek: Metoda, problem z koszykiem 15 g  (Przeczytany 7229 razy)

Offline deST

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
Metoda, problem z koszykiem 15 g
« dnia: 10.05.2016, 13:37 »
Witam,

proszę o poradę w następującym temacie.
Łowię na "metodę" pickerem 10 - 30 g z żyłką Matrix Sinking Feeder mono 0,25 na wodach o głębokości  max 2 metry. Przy rzucie na odległość ponad 25 metrów z koszykiem 15 g, żyłka wolno się napina i muszę wykonać dużo kręceń kołowrotkiem, żeby żyłka  dobrze się napięła . Mam porównanie z drugą wędką na której używam koszyka o wadze 30 g i tam wystarczą 2 ruchy korbką i żyłka jest naprężona.
Proszę o poradę, czy da się coś z tym zrobić, żeby było podobnie jak w przypadku koszyka 30 g?

Pozdrawiam

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Metoda, problem z koszykiem 15 g
« Odpowiedź #1 dnia: 10.05.2016, 13:39 »
Użyj cięższego koszyka lub delikatniejszej szczytówki.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #2 dnia: 10.05.2016, 13:55 »
Innej rady nie ma.
Mnie ciągle ten 15 g jeździ albo prawie nie napinam szczytówki. Mam w planach na jego przedzie przykleić wąski kawałek ciężkiej blaszki, wtedy on by jakiś opór stawiał przy ściąganiu. Może. Na razie to tylko plany...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #3 dnia: 10.05.2016, 14:27 »
Witam

Proszę o poradę w następującym temacie .
      Łowię na "metodę" pickerem 10-30 g z żyłką Matrix sinking feeder mono 0,25  na wodach o głębokości  max 2 metry . Przy rzucie na odległość ponad 25 metrów z koszykiem 15 g , żyłka wolno się napina i muszę wykonać dużo kręceń kołowrotkiem żeby żyłka  dobrze się napięła . Mam porównanie z drugą wędką na której używam koszyka o wadze 30 g i tam wystarczą 2 ruchy korbką i żyłka jest naprężona.
      Proszę o poradę czy da się coś z tym zrobić żeby było podobnie jak w przypadku koszyka 30 g ?

Pozdrawiam

Lekki picker, niewielki dystans, lekki koszyk i żyłka 0,25?
Na twoim miejscu dałbym cieńszą żyłkę, oczywiście odpowiednią do grubości przyponu.
Paweł.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 10.05.2016, 14:29 »
U mnie również od kiedy przeszedłem na podajniki 20g jest ten problem. Trochę pomaga rzucanie z klipem lub bez ale w końcowej fazie lotu ręką przyblokowuje żyłkę wychodzącą ze szpuli ale nie blokuje całkowicie - potrzeba trochę wprawy i wyczucia.
Daje mi to napięcie żyłki w momencie uderzenia podajnika o wodę i przez to szybciej tonie, a także nie muszę już tyle kręcić korbką.

Ogólnie lekkie podajniki mają taki "feler", że ciężko żyłkę napiąć.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline wkz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #5 dnia: 10.05.2016, 16:49 »
Potrzeba cieńszej żyłki 0.20 powinno wystarczyć

Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka

Offline toms2m

• Ekspert
  • Reputacja: 132
« Odpowiedź #6 dnia: 10.05.2016, 17:28 »
Używam podajników 20 g oraz żyłki 0.18 i jest bez problemu. Gdy używałem już żyłki 0.22 i wyżej, był problem z napięciem. Jeżeli łowisko nie pozwala na zmniejszenie żyłki, to tylko możemy próbować ze zmianą szczytówki :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 10.05.2016, 21:04 »
Myślę, że podstawową rzeczą jest sprawdzenie jaką szczytówkę mamy. Jeżeli będzie miała więcej niż 2 oz, to rzeczywiście może się źle napinać. Ja nie używam żyłek do feedera cieńszych niż 0.23, zazwyczaj jest to 0.24mm i nie mam problemów z łowieniem ma podajniki 15 gram...
Lucjan

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 11.05.2016, 11:01 »
Ja robię to tak (Podajnik 15g Preston Large)

Podczas rzutu bez klipsa kontroluję lot półotwartą ręką hamując żyłkę zaraz przy kabłąku kołowrotka jednocześnie opuszczając szczytówkę w końcówce do samej tafli wody.
Gdy podajnik wpadnie do wody, zanurzam na ok 30 cm szczytówkę jednocześnie na napiętej żyłce. Rzucając na 40 m w ten sposób przy głębokości 2 m mam prawie całą żyłkę zatopioną w momencie jak podajnik zejdzie na dno, zostaje może z 1m lekkiego balonika na wodzie który po kilku sekundach przy lekkim napięciu znika. Ważne jest hamowanie lekko żyłki w trakcie lotu, wpół otwartą dłonią.

Z klipsem robię podobnie ale trzeba szybko wędkę nisko w bok odsunąć też do zamoczenia szczytówki.

PS
Kiedyś miałem taki spinacz z gąbką którą nasączało się płynem do zmywania, montowało się to na blanku tak aby żyłką przy ściąganiu przechodziła przez tą gąbkę. Odtłuszczona żyłka w ten sposób zatapiała się szybciej. Gdzieś zgubiłem lata temu i zapomniałem o tym po sezonie. Trzeba nabyć spowrotem albo sobie zrobić bo to świetna rzecz była.

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 11.05.2016, 11:11 »
Dokładnie jak powiedzieli koledzy mniejsza grubość żyłki a czy żyłka nowa czy posezonowa ? Tak czy siak potraktuj ją Ludwikiem powinno trochę pomóc i zobacz filmiki jak zatapiają żyłkę zawodnicy łowiący odległościówką.
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 11.05.2016, 11:12 »
Ja robię to tak (Podajnik 15g Preston Large)

Podczas rzutu bez klipsa kontroluję lot półotwartą ręką hamując żyłkę zaraz przy kabłąku kołowrotka jednocześnie opuszczając szczytówkę w końcówce do samej tafli wody.
Gdy podajnik wpadnie do wody, zanurzam na ok 30 cm szczytówkę jednocześnie na napiętej żyłce. Rzucając na 40 m w ten sposób przy głębokości 2 m mam prawie całą żyłkę zatopioną w momencie jak podajnik zejdzie na dno, zostaje może z 1m lekkiego balonika na wodzie który po kilku sekundach przy lekkim napięciu znika. Ważne jest hamowanie lekko żyłki w trakcie lotu, wpół otwartą dłonią.

Z klipsem robię podobnie ale trzeba szybko wędkę nisko w bok odsunąć też do zamoczenia szczytówki.

PS
Kiedyś miałem taki spinacz z gąbką którą nasączało się płynem do zmywania, montowało się to na blanku tak aby żyłką przy ściąganiu przechodziła przez tą gąbkę. Odtłuszczona żyłka w ten sposób zatapiała się szybciej. Gdzieś zgubiłem lata temu i zapomniałem o tym po sezonie. Trzeba nabyć spowrotem albo sobie zrobić bo to świetna rzecz była.

Lepiej opisałeś to co ja chciałem przekazać :) robię tak w tym sezonie i jest znacząca poprawa zatapialności żyłki.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm