Autor Wątek: Koszyk czy Ciężarek?  (Przeczytany 1481 razy)

Offline madejtk

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Koszyk czy Ciężarek?
« dnia: 24.06.2022, 16:37 »
Witam Jak sądzicie czy koszyk 50 g do metody(łowię na mikado aperio)jest wystarczający do zacięcia dużych ryb?Łowię na koszyki od metody ,ale służa mi one tylko do wyrzucenia zestawu .Wędki karpiowe.Kulka schowana w pelecie ,zero splątane Zestaw trzymam po 2-3h.Spodem zakarmiam sobie miejsce Tak że koszyk służy tylko do położenia zestawu.Łowie karpie amury głównie 8-13kg.Czy np ciężarek 90g nie będzie lepiej zapinał ryb?Mam efekty,ale cały czas zastanawiam się,czy ciężarek nie będzie skuteczniejszy w zacięciu?Zestawy stosuje tylko samozacinajacy,kulki 15 pop up,haczyk 4,czasem sznur ,3-5,kukurydz,

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Koszyk czy Ciężarek?
« Odpowiedź #1 dnia: 24.06.2022, 16:42 »
Haki nr 8 i mniejsze normalnie zacinają przy podajnikach 30 g. Myślę, że 50 g przy 4 nie będzie żadnego problemu. Kiedyś krążył - i zapewne wśród zatwardziałych karpiarzy tradycjonalistów krąży nadal - mit, że samozacięcie nastąpi przy minimum 70 g. Jest to wierutna bzdura.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #2 dnia: 24.06.2022, 16:46 »
Jak działa to po co zmieniać? ;) Zresztą....

https://feederland.pl/4161-podajnik-method-boat-90g.html
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 24.06.2022, 17:03 »
Wczoraj na Dzierżnie ryba brała 10m od brzegu i w związku z tym miałem koszyk do metody 20g i to wystarczało do samozacięcia. Inna sprawa że trawsko zrobiło swoje i te 10 metrów to była wystarczająca odległość do wypięcia / urwania  się ryby. Stosunek wyjętych do zaciętych 5% chyba kwalifikuje mnie do jakiejś nagrody Loser of the Day
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline madejtk

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 24.06.2022, 17:41 »
Wiosna łowię na pop up 12 i haki 6-wtedy z tym 50 g koszykiem skuteczność zestawu jest wysoka.Latem zauważam ,że lepsze są większe kulki 15 pop up,stosuje też kukurydzę 3-5ziarem na włos..Z tym idzie większy hak..Efekty są,ale człowiek czaly czas myśli nad skutecznością.koszyk xl jest płaski i chyba jego przyleganie do dnia,powoduje większą siłę zacięcia niż tylko te 50 g.Lub sobie tylko tak tłumacze.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #5 dnia: 24.06.2022, 17:50 »
Worek pva, ładujesz do niego ciężarek razem z przyponem i zasypujesz drobnym pelletem.