Autor Wątek: Proszę o pomoc w sprawie drukarki laserowej :)  (Przeczytany 4952 razy)

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Proszę o pomoc w sprawie drukarki laserowej :)
« dnia: 15.08.2016, 10:26 »
Drodzy koledzy mam do Was pytanie. Czy jesteście w stanie coś doradzić w sprawie zakupu nowej kolorowej drukarki laserowej. Moja Żonka sobie wymyśliła, że przydała by się jej taka drukarka i nawet znalazła jakiegoś Samsunga sl- c 430W za rozsądne pieniądze. Ja kompletnie się na tym nie znam i proszę Was o pomoc i doradzanie czy ten sprzęt będzie ok do warunków domowych, a może coś innego zaproponujecie. Na zakup drukarki mogę przeznaczyć max 1000 zł i musi być to laser w kolorze :)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
Odp: Proszę o pomoc w sprawie drukarki laserowej :)
« Odpowiedź #1 dnia: 15.08.2016, 10:44 »
Na czarno-bialych laserówkach zjadłem zęby ale kolorowej nigdy nie miałem. Zapewne jednak przyda ci się taka informacja by głównym kryterium nie była cena drukarki ale  byś popatrzył ile potem zapłacisz za tonery. W przypadku Samsunga cała prosta drukarka kosztuje 200zł - a nowy oryginalny toner - 209 zł. Pewnie w przypadku kolorowych drukarek jest podobnie
Radzę też przed zakupem konkretnego modelu popatrzeć na ceny tonerów tzw zamienników które są w przypadku HP czy Samsunga trzykrotnie tańsze a wydruk niczym się nie różni
Pozdrawiam - Gienek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #2 dnia: 15.08.2016, 11:03 »
Na czarno-bialych laserówkach zjadłem zęby ale kolorowej nigdy nie miałem. Zapewne jednak przyda ci się taka informacja by głównym kryterium nie była cena drukarki ale  byś popatrzył ile potem zapłacisz za tonery. W przypadku Samsunga cała prosta drukarka kosztuje 200zł - a nowy oryginalny toner - 209 zł. Pewnie w przypadku kolorowych drukarek jest podobnie
Radzę też przed zakupem konkretnego modelu popatrzeć na ceny tonerów tzw zamienników które są w przypadku HP czy Samsunga trzykrotnie tańsze a wydruk niczym się nie różni
A po co kupować nowe tonery czy regenerowane skoro możesz sam rozebrać toner i wsypać proszek ?
To samo z blokowaniem tonerów programowo, wystarczy kupić wieczysty chip z allegro lub programem zresetować licznik wydruków.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3 dnia: 15.08.2016, 11:09 »
Ja bym nie kupował lasera tylko atramentówkę.
Ja drukuję dużo, żona jeszcze więcej - świetnie spisuje się nam w domu DCP-J100 Brother.
;)

JK316

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15.08.2016, 12:02 »
Ja bym nie kupował lasera tylko atramentówkę.
Ja drukuję dużo, żona jeszcze więcej - świetnie spisuje się nam w domu DCP-J100 Brother.
Też mam i nie narzekam.

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 15.08.2016, 12:39 »
Mamy atramentówkę ale potrzebna jest żonie laserówka do wydruków decupagowych i stąd moje pytanie :)

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #6 dnia: 15.08.2016, 12:59 »
Z samsungami miałem problem kilka lat temu, 3 szt poszły na przemian.  Sypaly się niesamowicie, serwis był nieopłacalny. Nie wiem jak teraz.
Atramentowe? Tylko z systemem stałego zasilania. Epson?

Offline deST

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #7 dnia: 15.08.2016, 14:21 »
Ricoh Aficio SP C240DN

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 15.08.2016, 14:48 »
Dziękuję za aktualną pomoc :)

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 15.08.2016, 15:32 »
Niestety tak jak powyżej trzeba zwrócić uwagę na koszty eksploatacji,  mój służbowy kolorowy laser na zatankowanie potrzebuje 1200 zł. Podstawowe pytanie to ile i jakich wydruków potrzebujesz, może dobry atrament na dobrym papierze będzie wystarczający.

Z moich dotychczasowych drukarek można powiedzieć: tania drkarka w zakupie droga eksploatacja, droższa drukarka tańsze materiały eksploatacyjne. Ja wybrałem drugą opcję i to w większości HP.
Sebastian

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 15.08.2016, 15:40 »
A po co kupować nowe tonery czy regenerowane skoro możesz sam rozebrać toner i wsypać proszek ?
To samo z blokowaniem tonerów programowo, wystarczy kupić wieczysty chip z allegro lub programem zresetować licznik wydruków.
Tak - kupiłem ten proszek i chip. Niestety mimo że zrobiłem to wg instrukcji i powtórzyłem ze dwa razy nie da się otrzymać głęboko czarnego koloru tak jak w tonerze, druk jest jakby wyblakły. Fakt że to najtańsza możliwa opcja i może w warunkach domowych wystarczy ale w firmie do drukowania dokumentów, faktur itp  nie byłem zadowolony. Nie wiem , może coś po prostu źle robiłem z tym proszkiem ale zrezygnowałem z tej opcji. Przy okazji wyświniłem sobie tą sadzą łapy i nie mogłem domyć :P
Pozdrawiam - Gienek

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 15.08.2016, 17:17 »
Dziękuję serdecznie za pomoc chłopaki :)
Za radą Gienia wybór padł na OKI C321DN  :) :thumbup: