Autor Wątek: Kij do ciężkiej methody, rzuty 70+ m  (Przeczytany 1757 razy)

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
Kij do ciężkiej methody, rzuty 70+ m
« dnia: 03.09.2016, 14:00 »
Witam !

Szukałem informacji na forum jednak są to tylko pojedyncze postu porozrzucane w kilku tematach. Myślę, że taki wątek - swoistego rodzaju zbiór informacji - byłby przydatny dla wędkarzy chcących spróbować sił w tej technice łowienia ( ja również zaliczam się do tego grona). Ogólnie użytkownicy tego forum polecają kije brzanowe, jednak kij kijowi nie równy. W tym miejscu zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych wędkarzy aby wypowiedzieli się w tym temacie - najlepiej gdyby padły propozycje konkretnych wędzisk.

Pozdrawiam

PS.1 Wydaje mi się, że w tym roku Mikołaj zawita do mnie grubo przed pierwszym śniegiem 8) 8)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Kij do ciężkiej methody, rzuty 70+ m
« Odpowiedź #1 dnia: 03.09.2016, 14:49 »
Kolego, jedna uwaga: żebyś tylko się nie zdziwił tym pierwszym śniegiem :)
Spiesz się, bo różnie to bywa.
Jacek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2 dnia: 03.09.2016, 23:49 »
Ja używam do tego kija 1,75 lb's koruma 3,6m
Oraz Greys'a Prodigy 1,75 lb's 3,6m
Dobre do momentu kiedy łowisz do 50-60 metrów
Dlatego w przyszłym roku zamierzam sprawdzić kij z Korum'a 3,9 m 2 lb's do dalszych rzutów gdyż zbiornik na jakim mam zamiar go testować wymaga w najkrótszym odcinku 70 metrów.

Oczywiście wspomniane odległości są z podajnikiem przerobionym pod torebki pva gdyż sądzę że nawet najlepszy miks nie utrzyma się przy tak silnym rzucie, co jednak zmniejsza odległość rzutu.

Stosuje też karpiowki 3,5 lb ale tylko w bezwietrznych warunkach by poczuć jak podajnik opada na dno.

Offline marian190975

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 04.09.2016, 13:13 »
Też szukam takiego kija, po tym jak wybito mi z głowy Cormorana Specilanda z uwagi na fabryczny defekt, zainteresowałem się kijem Spro Carp Fighter Feeder 420XH, 4,2m, 50-170gr, http://www.expertfloat.pl/oferta?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=3998&category_id=249. Obejrzałem już chyba wszystkie filmy jakie nakręcono z udziałem tej wędki i spełnia ona moje oczekiwania. Chyba dla mnie najważniejsze aby daleko rzucić, długi dolnik. Dodam, że obecnie używałem do dalekich odległości Mikado Golden Bay 3,90 - 140g, rzucałem powtarzalnie na odległość ok.80 metrów, wędka dobra sztywna jednak za krótki dolnik, można by tym kijem rzucić dalej.